РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
статии рецепти галерия форум Каталог
ВИДОВЕ РАСТЕНИЯ
Декоративнолистни - (94)
Декоративноцъфтящи - (191)
Cукулентни - (14)
Зелени хищници - (4)
Папратови - (5)
Луковични - (13)
Бромелиеви - (3)
Палми - (5)
Кактуси - (11)
Орхидеи - (4)
КАТАЛОГ
Букети

Градински центрове

Специализирана литература

Украса

Цветарски магазини

ДРУГИ ЦВЕТЯ - Cукулентни

Адромисхус / Adromischus

Адромисхус  / Adromischus Представител е на семейство: Дебелецови (Crassulaceae) Има месести листа, накъдрени във...
KОМЕНТАРИ (0)

Гастерия / Gasteria

Гастерия / Gasteria Гастерията е многогодишен сукулент с родина Южна Африка. Родът наброява около 80 вида. В родината...
KОМЕНТАРИ (1)

Еониум / Aeonium arboreum

Еониум / Aeonium arboreum Еониумът (Aeonium arboreum) е необичаен сукулент от марокански произход, храст с голи стъбла...
KОМЕНТАРИ (9)

Ешеверия / Echeveria

Ешеверия / Echeveria Растението е от сем. Дебелецови. Родината му е Мексико. Цветовете му са алено-червени с жълти...
KОМЕНТАРИ (18)

Зебрина / Tradescantia Zebrina

Зебрина / Tradescantia Zebrina Зебрината е растение със сукулентно стебло, което пълзи около себе си, докато се образува гъст...
KОМЕНТАРИ (13)

Коледен кактус / Zygocactus

Коледен кактус / Zygocactus Сукулентните растения се срещат на много места по света. Най – често срещани са в Южна Америка,...
KОМЕНТАРИ (36)

Мадагаскарска палма / Pachypodium lameri

Мадагаскарска палма / Pachypodium lameri Мадагаскарската палма е представител на сем. Устрелови. Известна е като слонски крак....
KОМЕНТАРИ (2)

Нолина / Nolina bigelovii

Нолина / Nolina bigelovii Това е уникален представител на семейство Лилиеви. Достига височина 1,8 метра височина. Расте...
KОМЕНТАРИ (25)
Всички от Cукулентни »
Начална » Цветя » Коледен кактус / Zygocactus

Коледен кактус / Zygocactus

РАЗДЕЛ: Cукулентни
СЕМЕЙСТВО: Кактусови / Cactaceae
Нуждае се от осветено място, без пряко огряване от слънцето. Умерена нужда от вода. Поддържайте почвата относително влажна по време на растеж. Поливайте когато почвата е леко засъхнала. легенда
Описание:
Сукулентните растения се срещат на много места по света. Най – често срещани са в Южна Америка, Мексико, югозападните американски щати.
Най – важен за кактусите е климатът. В повечето случаи те се нуждаят от много малко дъжд. Растенията задържат вода в специални клeтки, за да оцелеят след дълъг период на суша. Формата им също е съобразена с трудните условия на живот. В повечето случаи имат форма на топка и много рядко имат листа. Това е от голямо значение за минимализиране на изпаренията. Вместо листа по стеблото има дебели бодли. При нужда кактусите се смаляват. По принцип могат да цъфтят, но често за това е нужно много време.
Когато отглеждате сукулентни вкъщи, имайте предвид, че те трябва да се напояват с вода, която не е много варовита. Ако не е такава, кактусите скоро ще загният. Добре е в периода на растежа да ги напоявате периодично. Добре е да оставяте почвата им за по – дълго време суха. През зимата повечето видове са в период на покой. Осигурете им място, което е светло, хладно и сухо.
През пролетта започнете да поливате много внимателни, в малки количества. Рано или късно ще трябва да пресадите растенията. Използвайте за това специална почва. Когато растението започне да образува пъпки, не е добре да го местите.
Ако растенията са поставени в прекалено топло и тъмно място, без достатъчно кислород, те бързо се деформират.
Трябва да използвате специална тор за кактуси, защото в противен случай можете да
стимулирате образуването на листа.
“Коледният” кактус Zygocactus truncatus или Schlumberiga russeliana цъфти през зимата.
Цъфти в червено, розово и бяло.
Цъфти няколко седмици.
Грижи: Нуждае се от добре отцеждаща се почва, специална за сукулентни. Предпочита по – топлите места.
Дръжте далече от течения, климатици и камини.
През лятото поддържайте почвата влажна.
През есента и зимата поливайте, само когато почвата изсъхне напълно.
Място: Място – далече от директна слънчева светлина.
Размножаване:
Съвет на градинаря:
Bookmark and Share
Изпрати на приятелИзпрати на приятел Изпрати рецепта, материал, цвете. 

КОМЕНТАРИ

1.  някой :
2006.02.04 18:18
Сукулентните растения се срещат на много места по света. Най – често срещани са в Южна Америка, Мексико, югозападните Американски щати.

Най – важен за кактусите е климатът. В повечето случаи те се нуждаят от много малко дъжд. Растенията задържат вода в специални клeтки, за да оцелеят след дълъг период на суша. Формата им също е съобразена с трудните условия на живот. В повечето случаи имат форма на топка и много рядко имат листа. Това е от голямо значение за минимализиране на изпарението на влагата. Вместо листа по стеблото има дебели бодли. При нужда кактусите се смаляват.

По принцип могат да цъфтят, но често за това е нужно много време.

Когато отглеждате сукулентни вкъщи, имайте предвид, че те трябва да се напояват с вода, която не е много варовита. Ако не е такава, кактусите скоро ще загният. Добре е в периода на растежа да ги напоявате периодично. Добре е да оставяте почвата им за по – дълго време суха. През зимата повечето видове са в период на покой. Осигурете им място, което е светло, хладно и сухо. През пролетта започнете да поливате много внимателни, в малки количества.

Рано или късно ще трябва да пресадите растенията. Използвайте за това специална почва. Когато растението започне да образува пъпки, не е добре ад го местите. Ако растенията са поставени в прекалено топло и тъмно място, без достатъчно кислород, те бързо се деформират.

Трябва да използвате специална тор за кактуси, защото в противен случай можете да стимулирате образуването на листа.

2.  Елена :
2006.04.30 16:47
Имам 2 вида коледен кактус,които според мен не изискват специални грижи при отглеждането.През зимата цялото растение се отрупва с разкошни цветове.Действително в този период коледничето не трябва да се мести,защото цветните пъпки ще опадат.
3.  Asja :
2006.05.15 21:40
Имам подобно цвете, което вероятно е някакъв хибрид. Цъфти през зимата, цветовете му са същите като на зигокактуса, но огромни, макар не толкова многобройни. Листата са много странни : плоски, дълги (едно от листата е близо половин метър, другите са по-къси), върху цилиндрична или триръбеста основа. А единият лист е много безформен-редува се плоска, триръбеста, пак плоска част. Не са разграничени на прешлени, а се разклоняват от стъблата. Що за вид е това?
4.  Elena :
2006.05.21 17:49
Много интересно описание даваш Ася,но ако имаш снимка на растението ще бъде по-лесно да се определи неговия вид.
5.  Талева :
2006.06.01 10:27
В момента съм засадила може би такова "чудо". Интересува ме как се оформя разклоняването на кактуса, ако въобще може да се прави чрез прищипване на край.
6.  sgd :
2006.06.30 22:19
3. Asja, sigurna sum, che tova e Epiphyllum, ili limba... Ima izkluchitelno krasivi zvetove, naistina! U nas se srestat poveche aleno cherveni, no ima i beli. Cafti prez letoto...
5. Rastenieto samo se razkloniava, moeto go gledam vav visesta saksia. Ne cafti skoro, kato che li mu trebva vreme da "uzree"... Pone moya ekzemplyar go chakah 2 godini.
7.  Дора :
2006.08.25 16:12
Asja, имам цвете, което изглежда като в твоето описание, с тази разлика, че цъфти през пролетта - с много красиви лилиевидни цветове. Моето е с розови цветове, но съм виждала и в червено. Имам в комп. си снимка на цветето, но не зная как да го копирам тук.
8.   Пак Дора :
2006.08.25 16:18
Като прочетох мнението на SGD се сетих, че съм чувала да го наричат "лимба". Тази пролет моето цвете беше отрупано с цвят.
9.  т :
2006.09.16 20:42
Asja, със сигурност твоето цвете е т.нар. "лимба" Обикновено цъфти през пролетта и лятото, но понякога есенно време го прибирам с пъпки които разцъфват през зимата. аз имам червена, розова и жълта - тя е с най-едри цветове. Но започва да цъфти едва на четвъртата година след засаждане.
10.  Nell :
2006.09.29 19:27
Помощ. Взех си малък кактус, продавачката в магазина ми каза, че е кактус - скалата. Присадих го в по-голяма саксия, до вчера беше на терасата. И сега е така повяхнал-започва да се нагъва и се е оклюмал. Какво да правя?
11.  Стели :
2006.10.17 14:40
Имам такова цвете. Цветът е абсолютно същият, но листата му са гладки, без бодли. През зимата при подходящи грижи цялото цвете се отрупва с многобройни цветове, много е красиво, но за кратко. Когато не цъфти не е никак красиво, но си заслужава търпението.
12.  wesela :
2006.11.14 15:46
znaete li,4e kolkoto zwetowe ima koledniq kaktus,tolkowa priqteli imash?!
13.  РУМИ :
2007.01.07 17:13
Коледният кактус има същите цветове, но този на снимката не е коледен.Латинското име на коледния кактус е Schlumbergera Hybriden, който може да цъфти и 3 пъти в годината. Моят цъфти винаги на Коледа и е имал до 65 цвята. Не обича да се полива много. И не се мести когато се появят пъпките на цветовете, защото в противен случай ще окапят.
14.  rozalia :
2007.01.09 19:48
руми, много си права, а аз се чудя, защо окапаха цветовете на моя коледен кактус благодаря ти.
15.  Теодора :
2007.01.28 12:09
Коледничето ми не цъфти или ако цъфти-то е към края на февруари.Не знам на какво се дължи това.Лятото не го изнасям навън и не съм му сменяла мястото.Или пък докато напъпи и капне пъпката без да съм го местила.
16.  РУМИ :
2007.02.03 14:18
За Теодора - може би е много преполивано. От септимври месец нататък не трябва да се полива, може съвсем малко. Няколко години гледам това цвете и в началото не ми цъфтеше. Едва когато го "забравих", т.е. спрях да го поливам, започна да цъфти.
17.  Теодора :
2007.02.04 20:19
Благодаря ти,Руми.Ще се постарая да не го преполивам
18.  Елена :
2007.03.11 17:37
Като говорим за кактуси.....някой отглежда ли литопс,т.нар."живи камъчета"?
19.  Калина :
2007.04.08 00:16
Да виж на живи камъчета Елена 18
20.  Veselina :
2007.05.29 18:17
Моят тази година не цъфна(
21.  роси :
2007.11.20 08:30
моят е с много тънки листенца
22.  Поли :
2008.02.14 10:03
Здравейте! На 09.02.08 откраднах клонче от коледниче или великденче, не знам какво е! Листата са плоски с неправилна форма, по ръба са леко назъбени и няма бодли. Моля кажете ми какво си имам и правилно ли е, че го натопих във вода за да се вкорени? Моля отговорете, лаик съм в отглеждането на кактуси, дори имам чувството, че те нещо не ме понаят!
23.  nely_56 :
2008.02.14 10:54
Поли трябва да засъхне за един два дни и тогава направо в пръста.Махни го от водата и го насади след ден два.Ако не стане ще ти пратя.Може и сега ако искаш.
24.  Поли :
2008.02.14 11:07
Благодаря Нели! Нека да изчакаме да видя дали ще се получи с откраднатото! Ти какъв цвят имаш, защото аз не знам какъв цвят моето?.Мечтая си да е бяло но ..... Не ми писа и какво съм си откраднала - коледниче или великденче? Ако не се лъжа Нели, ти си момичето със Стефанотиса? Така ли е?
25.  nely_56 :
2008.02.14 11:21
Поли благодаря за "момичето".Моите са цикламови.Имах бяло но го загубих.Мисля че мога да намеря да ти пратя.Най-вероятко е коледниче макар че моите цъфтят и на двата празника
26.  Поли :
2008.02.14 11:32
Ако не представлява трудност, бих искала бяло, а пък ако и цъфти като твоите два пъти - ще е чудесно! Много, много благодаря! А за момичето - всички сте момичета, без значение годините!
27.  dancho74 :
2008.03.23 13:05
трудно ли се одглеждат
28.  passiflora :
2008.03.23 16:52
Не е трудно за отглеждане но трудно се подкарва ако са ви дали малко стръкче. Когато цъфне нетрябва да се мести и върти. Зимно време да се внимава с поливането - оскъдно. Все пак е сукулент и има едно общо правило за тях - от октомври до март оскъдно поливане.
29.  джеска :
2008.04.20 02:16
Здравейте! Аз го имам от скоро,подариха ми го преди нова година,но не цъфна.Въобще ли не трябва да се мест през различните сезони,за да цъфти туй цвете и след какъв период от време ще цъфне? Ако някой може да ми каже, моля да ми пише! Обича всички цветя.
30.  uleto :
2008.09.24 11:04
kogato se omajih svekarva mi go ima6e,a tova sa pove4e ot 8g. ne e kaprizno,ne se poliva 4esto.razsajdame go prez 2-3g. lqtoto e navun.a zimata e vutre.samo kogato e napupilo ili cavnalo ne se mesti da ne mu opada cveta.cb
31.  rdinev :
2008.11.01 13:55
Защо не разбрах от този материал как се отглежда точно Зигокактук/Коледниче/ ???
32.  nina25_1965 :
2008.12.20 12:10
имам го от четери години , но само веднъж е цъфтял.много е голям, но расте само на листа. сега нямам цвят.
33.  mimosa :
2009.05.06 11:16
Moeto Koledniche sasto ne cafteshe.v nachaloto beshe na terasata i vadeshe samo lista,sled 5-6 mes.zapochna da mu kapiat listata,da zagnivat.Listat koito padat gi zabuchbax napravo v prasta,koito se xvanaxa dobre,drugite izgnixa.Sega e malko pleshivo,no pak cafna.Prez zimata go polivam na 8-9 dena,ot nachaloto na mart na 5 dni.Sega obache e malko goresto go nabludavam kogato izsaxne gorniat sloi.slojix go na prozoreza na priaka slancheva svetlina,no tia trae samo 3-4 h,sled tova stava senchesto.Za sega mu e dobre.
34.  dpetrovaa :
2010.03.16 14:50
здравейте
имам един въпрос ,отчекнах си клонче Коледниче какво да го правя-да го потопя във вода или направо във саксия.благодаря ви
35.  missmimozka :
2012.07.01 16:01
Здравейте :) искам да споделя 2 неща с вас:
1. Майка ми имаше Коледниче (от тези дето нямат бодли и са леко накъдрени листата по края) което беше обромно, но октомври месец и се наложи да замите извън страната, затова го преместихме при баба (в стая с климатик, където е много топлп зимата). Аз също като вас си мислех че всички пъпки ще окапят от смяната на мястото и климатика, но НЕ... на другият месец беше прекрасно разцъфнало;
2. Аз си откраднах 3 клонки от едно огромно Коледниче точно след периода му на цъфтеж (беше март месец) и ги държах във вода поне месец-месец и половина, докато си пуснат корени. После ги пресях в нормална почва за градински цветя, примесена с парченца изсъхнали кори от дървета (за по-добър дренаж) и сега го поливам умерено... Пуснало е много нови листа и чакам с нетърпение зимата, за да му видя цвета :)
Това знам аз от собствен опит за това цвете!
36.  neeee :
2013.04.08 12:48
И аз имам кактуси но защо не цъфтят?
  Всички коментaри (36)Нов коментар
Моля, пишете коментарите на кирилица с малки букви. В противен случай, те ще бъдат изтривани от модератор.
От:
Коментар:
[b]плътен[/b] [i]наклонен[/i] [url=link]text[/url]
Код безопасности
Код*:
Въведете кода показан на картинката.
E-mail: Искам да получавам отговорите
     

 

         
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2023 www.zadoma.com. Всички права запазени.
Станете почитател на ЗаДома във Facebook