РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
цветя рецепти галерия форум Каталог
ГРАДИНА СТАТИИ
При извора на босоногата

При извора на босоногата

Разходките по морския бряг понякога носят повече ......
Точно „моят” крем

Точно „моят” крем

Овлажняващи, подхранващи, обещаващи да върнат свежия ......
Избери си йога

Избери си йога

Айенгара, класическа хатха, ащанга или силова йога – ......
Рецепта за щастлива Нова Година

Рецепта за щастлива Нова Година

Не се опитвайте да правите цялата порция ......
| KОМЕНТАРИ (2)
Тайните на шоколада

Тайните на шоколада

Полезен, вреден, празничен, пристрастяващ… ......
Лятно настроение

Лятно настроение

За да изглеждате добре, съвсем не е задължително да ......
Болестите на туриста

Болестите на туриста

Всяка година разчитаме, че по време на лятната ......
Талантите на пробиотиците

Талантите на пробиотиците

Всеки ден в нашия организъм с храната попадат ......
| KОМЕНТАРИ (1)
Всички статии »
Начална » Красота и здраве » Избери си йога
19-05-2012

Избери си йога


Айенгара, класическа хатха, ащанга или силова йога – чудите се коя е най-подходяща за вас? Първо изяснете за себе си какво очаквате от заниманията с йога и тогава направете избора.

Изразът „занимавам се с йога” за повечето хора означава изпълнение на специални пози в съчетание с особено дишане с цел развиване на гъвкавост, сила и концентрация. Днес обаче нещата изглеждат по-сложни, защото понятие като „просто йога” вече не съществува и често ни се налага да избираме някое от йога направленията. А диапазонът е широк – от традиционни древни практики до съвършено нови стилове: екзотични (тайландска и египетска йога), от смесен тип (в съчетание с пилатес или обикновен фитнес) или йога с тясна насоченост (акваайога, йога за бременни, парна йога). Повечето от тези практики са
разновидности на традиционната хатха йога.

(„ха” означава активно, слънчево мъжко начало, „тха” – меко, лунно женско начало, а „йога” от санскрит се превежда като „съюз, свързване”). Този раздел от йогата се занимава с тялото и включва основни асани (пози), дихателни упражнения и упражнения за концентрация. Всъщност разклоненията на хатха йога са много (айенгара, ащанка и др.). И всяко отразява възгледите и мнението на конкретния учител за съответната практика. Така че хатха йога е една, но вариантите й са почти толкова, колкото са и практикуващите.

Често начинаещите избират фитнес клуб, за да изпробват някой от стиловете йога в по-лека и игрова форма, други предпочитат специализирани центрове и се стремят да се приобщят към практиките на физическо, душевно и духовно ниво. За да изберете правилно стила, който ще ви подхожда най-много, първо трябва да определите целите си (искам да преодолея стреса, да облекча болките в гърба, да се науча да медитирам…). Не по малко важно е да бъдете целенасочени и редовно да посещавате заниманията по йога. А за да бъдете редовни, те трябва да ви носят удоволствие, да ви карат да се чувствате комфортно.

Ако се затруднявате в избора на йога, съберете повече информация за философията и теорията на различните видове, какви са основните асани за всеки вид и как точно се изпълняват. Интернет е пълен с демонстрационни видеоклипове на тази тема. Да предположим, че сте избрали вече с каква йога да се занимавате. Задължително е да си намерите и подходящ учител. Изберете йога инструктор, който ви допада лично, защото по време на занятие протича особен контакт между ученика и учителя, а ако той не се получи, занятието няма да бъде интересно нито на единия, нито на другия.

Ето какво трябва да имате предвид, когато избирате йога.

За здраве и тонус

Вашите цели Да елиминирате токсините от организма, да развиете гъвкавост на тялото, да тонизирате мускулите.
Методи Пози (асани), които плавно преминават една в друга и са синхронизирани с дишането. Упражненията са за издръжливост, успокояват сърдечния ритъма, очистват организма. И учат на медитация.

Традиционна практика Класическа хатха йога. Тя на практика удовлетворява всякакви изисквания. Но можете да изберете и нейни разновидности – например айенгара йога.

Други разновидности Ащанга виняса йога. Обучението започва с три нива, всяко от които е добре да усвоите напълно, преди да преминете към следващото. В този стил е задължително да спазвате последователността на изпълнение на асаните, защото всяка поза е подготовка за следващата. Развиват се сила и чувство за баланс, които ще ви помогнат да продължите да се занимавате с по-силови упражнения от ащанга виняса йога. Имайте предвид, че този вид йога изисква добра физическа подготовка.

Друг вариант е силовата йога, която се състои от упражнения за развитие на гъвкавост и сила, които ту се преливат плавно едно в друго (като в танц), ту изискват да се задържите по-дълго в тази или онази поза.

Енергийна йога Тя е известна и като йога на сенките (shadow йога). Според философията й физическите ограничения на тялото, човешките страхове и болестите са слоеве застинали „сенки”, които затрудняват свободното протичане на жизнената енергия. Практиката има за цел тяхното отстраняване чрез лесни силови упражнения, съчетани с елементи на бойно изкуство и стимулиране на енергийните точки (марми) за възстановяване на правилното протичането на праната (жизнената сила).

Спорна практика Бикрам йога (по името на създателя си Бикрама Чоудхури). Практикува се при температура 40º, за да могат мускулите да се затоплят бързо, както и да се създаде климатът, в който са живели всички индийски мъдреци. Това е един от любимите видове йога на холивудските звезди, защото, освен че бързо загрява мускулите, благоприятства и бързото изгаряне на килограми. Противопоказна е при сърдечна или дихателна недостатъчност.

За успокояване на стреса

Вашите цели Да се научите да се справяте със стреса, да подобрите навика да концентрирате вниманието си.

Методи Преди всичко упражнения за релаксация; пози, които се задържат по-продължително, за да се „опитоми” и изравни дишането. Не се допуска разсейване на мисълта. Човек сякаш започва да чува собствените си усещания.

Омиротворяващата практика Вишранта йога. С нейна помощ ще си изработите полезни рефлекси за правилно дишане. Съчетава медитация, продължителна релаксация и пози за отпускане на мускулите и нервната система.

Даоистка практика Ин йога. Състои се от 20 пози и всяка се изпълнява по 3–5 мин. Правят се от седнало положение или от лег. Този вид йога подобрява тонуса на съединителната тъкан (изглажда целулита!), отпуска мускулите, стимулира гъвкавостта на ставите и еластичността на сухожилията и мускулите и зарежда с енергия. Практиката помага да възстановите вътрешното си равновесие.

Дълбочинна практика Йога нидра (на санскрит означава „сън”). Заниманието започва с асани за разтягане. След това се правят упражнения в легнало положение по гръб. Тялото е неподвижно, очите – затворени. Трябва да се постигне отпускане на всяка част на тялото, а след това вниманието да се съсредоточи върху определени образи и мисли. Често йога нидра включва работа със страховете и комплексите. Освен отпускане и възстановяване на силите основна задача на този вид йога е отстраняване на психоемоционалните блокажи, проникване в по-дълбокия слой на съзнанието. В някои школи стадият йога нидра се явява много сериозна духовна практика, която започва да работи за вас едва след много продължителни тренировки.

За освобождаване от болката

Вашите цели Да подобрите стойката си, да облекчите болките в гърба, да нормализирате храносмилането и кръвното налягане.

Методи Различни пози, чието прилагане изисква превъзходно познаване на анатомията и физиологията на човека.

Статична практика Айенгара йога (кръстена на създателя си Белура Айенгара). Основава се на постепенно преминаване от една поза в друга, като преходът е от просто към сложно. Използват се различни спомагателни предмети – дървени решетки, ремъци, одеяла… Практиката е насочена към постигане на физическа, енергийна и психоемоционална хармония. Развива сила и издръжливост, въпреки че се води една от най-леките йоги. Близка е до йога терапията и е подходяща дори за хора в напреднала възраст, както и за страдащи от различни заболявания.

Терапевтична практика Терапевтичната йога изисква предварителна консултация с физиотерапевт, който да разработи индивидуална програма от упражнения, както и да коригира начина ви на живот като цяло с цел да бъдат решени вашите здравословни проблеми. Може да се използва като част от рехабилитацията след боледуване. Изисква редовни занимания както в група, така и вкъщи – самостоятелно по 20 мин на ден. При всички случаи тази йога може да се практикува само след като се знае диагнозата, поставена от лекар.

Друг вариант е ащанга виняса йога, чиято основна задача е да излекува болестите на тялото. Но тя не е много лесна за практикуване – изисква системни и упорити тренировки.

За духовно израстване

Вашата задача Да развиете у себе си доброжелателност, да подобрите отношението си с природата и другите хора и по-добре да опознаете, разберете и приемете себе си.

Методи Медитация, философски размисли, четене на мантри.

Холистична практика Кундалини йога ще ви помогне да разгърнете творческия си потенциал и да освободите скритата във вас вътрешна енергия. Съчетава статични и динамични движения, усъвършенства техниките на дишане. Включва също релаксация, медитация и четене на мантри.

Модерна практика Джавамукти йога (на санскрит „душа, свободна приживе”). За пръв път се появява в Ню Йорк и се ползва с широка популярност сред холивудските звезди. Особено внимание при нея се отделя на въпросите от ежедневието (моето отношение към насилието; как да се научим да не лъжем). Практиката предвижда пеене на мантри и медитация, която води към постигането на вътрешна хармония. Основа на кундалини йога е ащанга йога и затова е съвсем естествено да се отдава значение и на изпълнението на различни асани. Друг вариант е анусара йога (на санскрит „движение в потока на божествения благодат”), която проповядва, че всичко, което се прави с добро настроение, е път към откриване на божествената природа. Заниманията се организират по зададена тема и включват философски беседи и пеене. Този вид йога повишава самочувствието и възпитава уважение към околните.

Духовни практики Карма йога (от санскрит –„действие”, „деятелност”) проповядва безкористни действия, без привързаност към резултата; бхакти йога (от санскрит – „преданост”) препоръчва изпълнение на свещени ритуали; джнана йога (от санскрит – „знание”) има за цел постигане на себепознание чрез съзерцание. Под джнана йога обикновено се разбира изучаване на различни книги по йога – на заниманията се четат мъдри мисли на предците, правят се дискусии и се тълкуват древни текстове. Всичките тези практики са йога в нейния най-чист вид, но са възможни само в специализираните духовни центрове или в индийски общности под ръководството на наставник (гуру).

От простото към сложното

Преди да започнете занимания по йога, непременно установете какво е точното ви здравословно състояние. Съобразете избора с възрастта си. По-динамичните стилове йога, като ащанга, са подходящи за млади, силни и физически здрави хора. С тяхна помощ тялото става много хармонично и стройно. За по-възрастните са препоръчителни статични практики йога – айенгера или терапевтична йога. Тези йога практики са подходящи и за хора, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат, с менструалния цикъл, дихателните органи, стомашно-чревния тракт и кръвното налягане. Навлизането в йога и усвояването на упражненията трябва да стават постепенно – от изпълнение на по-лесни асани към по-сложни.

Снимка: © Wisky | Dreamstime.com

Прочетете повече в онлайн изданието на БЕЛА.

БЕЛА - ЗА ЖЕНИТЕ, КОИТО ЗНАЯТ И НЕ ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ.
НОВИЯТ БРОЙ Е ВЕЧЕ НА ПАЗАРА.


Bookmark and Share
Изпрати на приятелИзпрати на приятел Изпрати рецепта, материал, цвете. 

КОМЕНТАРИ
Нов коментар
Моля, пишете коментарите на кирилица с малки букви. В противен случай, те ще бъдат изтривани от модератор.
От:
Коментар:
[b]плътен[/b] [i]наклонен[/i] [url=link]text[/url]
Код безопасности
Код*:
Въведете кода показан на картинката.
E-mail: Искам да получавам отговорите
     

 

         
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2022 www.zadoma.com. Всички права запазени.
Станете почитател на ЗаДома във Facebook