РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
цветя рецепти галерия форум Каталог
ГРАДИНА СТАТИИ
Пътят на орхидеите

Пътят на орхидеите

Нежни и екзотични, орхидеите са цветя, които ......
Задачи в градината през август

Задачи в градината през август

През август растенията в градината се нуждаят от ......
Флокс (Phlox)

Флокс (Phlox)

Флоксът е нежно едногодишно или многогодишно ......
Най-подходящите растения за пречистване на въздуха у дома

Най-подходящите растения за пречистване на въздуха у дома

Категорично е доказана способността на повечето ......
Зимни красаваци

Зимни красаваци

Всеки род орхидеи има различни нужди, за да цъфти ......
Как да се грижим за луковичните?

Как да се грижим за луковичните?

Подгответе се отрано с полезна информация за ......
Задачи в градината през август

Задачи в градината през август

През август градината е изпъстрена с ярки цветове и ......
Честита Цветница!

Честита Цветница!

Днес празнуват всички с имена на цветя! Носете като ......
Всички статии »
Начална » Градина » Плочо-пътека
09-12-2005

Плочо-пътека

Дъх на градина -
проектиране, изпълнение, поддръжка на градини.

Градинските пътеки приканват посетителите да се разходят по тях, водейки  ги далеч от всекидневните грижи към спокойствието и хармонията, разкривайки им очарованието на Градината. Пътеката или мрежата от алеи осигурява твърдо, сухо и безопасно стъпване, насочва и води посетителя, предпазва растенията и другите елементи на градината. Ако дизайнът е направен с усет и пътеката е внимателно конструирана, тя се превръща не само в път през ..., но и в част от красотата и духа на Градината.

 Плочопътеките се използват върху твърдата земна основа, но могат и да пресичат потоци и езера, за които споменахме в миналите броеве. Някои се сливат толкова добре с това, което ги заобикаля, че са съвсем дискретни, докато други са преднамерено очебийни и са аранжирани така, че да създават определен ефект. Размерите силно варират, но обикновено камъните са между 40 и 60 см широки , изискващи разхождащите се да вървят сами или един по един. Избират се камъни с гладка или леко наръбена повърхност. Умелият градинар може да си играе с разстоянията,  размера, мотива и характера на аранжировката. Това му позволява да определя маршрута и темпото на посетителят, насочвайки го към по-дълбоко усещане и вникване в характера на Градината, докато се разхожда в нея. Така чрез контролиране на хода на разхождащият се човек, прикривайки и разкривайки различни пейзажи, може да бъде постигнат един интересен принцип при дизайна на Градината.

Поставяне
 Разстоянията между камъните е средно около десетина сантиметра. Когато искате да забързате разхождащите се, полагайте камъните на по-голями разстояния, но не толкова далече, че стъпването да е нестабилно. Когато камъните са мокри това разстояние е доста опасно. Когато искате разхождащите се да намалят темпото слагайте камъните съответно по-нагъсто. По подобен начин неравното растояние между камъните забавя походката, докато равните разстояния обикновено я забързват. Камъни поставени с недостатъчно внимание към разстоянията между тях, непозволявайки непринуден естествен ход, ще обърка и разстрои вървящите хора, карайки ги да се чувстват играчи на дама, вместо да разглеждат Градината.
Уточнете местонахождението на вашите камъни преди да започнете изграждането на пътеката. Преди да монтирате камъните в земята, първо ги поставете отгоре, разходете се по тях, завъртете ги така, че да са удобни за ходене и чак тогава ги вкопайте и циментирайте. Местенето и въртенето на камъни е трудоемка работа и за да не викате хамали да местят насам натам, може да си сгънете вестници с формата на камъните, с които да извършите оразмеряването.
 Заровете всеки камък, така че да стои на еднаква височина от нивото на земята като всеки от останалите камъни на пътеката, някъде между шест и осем сантиметра. Едно важно условие е горната повърхнина на всеки камък да бъде перфектно хоризонтирана. Като основно правило най-големите камъни определят оста на пътеката, затова първо положете тях, а малките могат да са и встрани от нея. Там където плочопътеката се разделя или пресича с друга, поставете голям разделителен камък, за да дава визуална и практическа стабилност на пресечната точка. На остри завои в пътеката се използват големи камъни за стабилно и удобно стъпване, а също и на по-интересните места, където пожелаете разхождащия се да може да поспре и да се огледа наоколо. Сложете всеки камък така, че дължината му да е перпендикулярна на оста на този сегмент от пътя. Това не само ще накара камъка да изглежда по-стабилен, но и ще е по лесно да се стъпва на него отколкото ако е успореден на оста.


 При изработването на поредица от камъни, поставяйте заедно такива чиито ръбове са почти, но не съвсем паралелни по най-голямата им възможна дължина: една равна страна до друга равна страна, вдлъбната си съответства с издадена. Разбира се всякакви такива форми са по скоро относителни, отколкото точни. Когато два камъка не могат да се напаснат, добавете един или повече малки второстепенни камъни, чиято функция не е непременно да се стъпва по тях, а да завършат оформянето(фиг1).

Стабилност
 Стъпването на нестабилен камък, дори и без инцидент, ще прекъсне съзърцанието на Градината и за да избегнете дискомфорт или опасност, се убедете, че всеки един камък е поставен точно на една и съща височина от земята, както бе казано по рано, или на постепенно увеличаваща се или намаляваща височина, когато е по наклон.
 Обемисти камъни, наместени дълбоко и солидно в земята придават стабилност и устойчивост. По правило две трети от камъка трябва да бъде заровена, ако не можете да се сдобиете с такива дебели камъни подходящи за пътека, то използвайки по-тънките вие трябва здраво да ги циментирате в земята. След като установите точното място на камъка, изкопайте дупка, в която да налеете бетон, след което здраво циментирайте камъка за него като внимавате за нивото му над земята. Същата стабилност, но за райони с по-мека зима, може да се постигне като в дупката поставите пясък и здраво го трамбовате. В случай обаче, че плочопътеката трябва да издържа голямо натоварване направете я наистина стабилна (фиг.2).

 Алеите варират по сложност и форма от широки, елегантно настлани с камък, до плочопътеки и най-опростените утъпкани пътечки. В една Градина разбира се може да срещнете и от всички тях. А за по-сложните пътеки съответно и по-опростените, които могат да се изработят както от камък така и от дървo, бетон, филц, чакъл и мн. др, ще пишем в следващите броеве.

Текст и илюстрации: Мартин Р. Варсано
представител наДъх на Градина

Дъх на градина -
проектиране, изпълнение, поддръжка на градини.

Bookmark and Share
Изпрати на приятелИзпрати на приятел Изпрати рецепта, материал, цвете. 

КОМЕНТАРИ

1.  cccc :
2006.07.03 20:16
za predpochitane e vaprocnite kamani da sa dialani nikakvi drugi.
2.  kiko :
2006.07.27 19:30
grozno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3.  rado ot varna :
2006.12.27 21:19
krasivo e no za saseda:))) ako g tragna az da go prvaq 6te mi otneme mnogo vreme i mnogo pot:)))
  Всички коментaри (3)Нов коментар
Моля, пишете коментарите на кирилица с малки букви. В противен случай, те ще бъдат изтривани от модератор.
От:
Коментар:
[b]плътен[/b] [i]наклонен[/i] [url=link]text[/url]
Код безопасности
Код*:
Въведете кода показан на картинката.
E-mail: Искам да получавам отговорите
     

 

         
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2023 www.zadoma.com. Всички права запазени.
Станете почитател на ЗаДома във Facebook