РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
цветя рецепти галерия форум Каталог
ГРАДИНА СТАТИИ
Христос воскресе!

Христос воскресе!

Честито Възкресение! Нека има обич, надежда и ......
Тенденции за дома 2014

Тенденции за дома 2014

Ето как дизайнерите по света обобщават новите ......
Честито Възкресение!

Честито Възкресение!

Христос Возкресе! С пожелания за Великден, изпълнен с ......
Тенденции за дома - 2013

Тенденции за дома - 2013

Според интериорните консултанти основна тенденция ......
| KОМЕНТАРИ (1)
Лесна украса за Хелоуин

Лесна украса за Хелоуин

Наближава Хелоун. За да има повече "мрачно" ......
Честит Великден!

Честит Великден!

Честито Възкресение Христово! Нека има любов, ......
Лазаровден и Цветница (Връбница)

Лазаровден и Цветница (Връбница)

Лазаровден минава под знака на младостта и на ......
| KОМЕНТАРИ (2)
Практични идеи за антрето

Практични идеи за антрето

Антрето е лицето на всеки дом. То трябва да е ......
Всички статии »
Начална » Дом » Четири задължителни с
01-11-2005

Четири задължителни стъпки за ефективна топлоизолация

Арх. Огнян Симов, УАСГ-София

Подобряването на топлоизолацията на жилищата преследва три основни цели:

 •  намаляване на разходите за отопление през зимата, респективно – за климатизация през лятото;
 •  постигане на здравословна и комфортна среда на обитаване;
 •  ограничаване на топлинното излъчване към околната среда – борба срещу глобалното затопляне на климата

Кои са задължителните стъпки за постигане на това?

 1. Основна външна топлоизолация
 2. Усилена топлоизолация в района на топлинни мостове
 3. Прозорци и балконски врати с ниска въздухопроницаемост (пластмасова или дървена с уплътнители) , със стъклопакети от нискоемисионно К-стъкло и вентилационни клапи.
 4. Вътрешно термокерамично покритие с ниска топлопроницаемост, формиращо топла стенна повърхност и предпазващо от конденз и мухъл.
 5. Стоманобетонна колона /топлинен  мост/
 6. Външен тухлен зид

Първата стъпка е монтиране на основна външна топлоизолация (1). Правилното оразмерена, тя редуцира топлинните загуби през плътните части на ограждащите конструкции на сградата с 40 – 60% и предпазва обитаемото пространство от пулсациите на температурата във външната среда. При преобладаващите у нас тухлени външни стени (6)  тя следва да се изпълни от експандиран пенополистирол (EPS) – 5-6 cm или минерална вата – 7-8 cm. Така се постига както необходимата топлоизолация, така и добра паропропускливост – стената “диша”.

Втората стъпка е изпълнение на усилена топлоизолация в района на “топлинните мостове” в ограждащата конструкция. Такива в наши условия се явяват стоманобетонните греди и колони по фасадата (5). Ако на тези райони не се обърне специално внимание, топлинните загуби през тях са драстични и водят до множество неприятни ятления. Усилената топлоизолация може да се изпълни по два начина:

 •  със същия материал като основната, но с увеличена дебелина;
 •  със същата дебелина като основната, но от материал с по-ниска топлопроводност. Подходящ за тази цел е екструдирания полистирол (XPS). Ниската му паропропускливост, която го прави неподходящ за основна стенна изолация, в случая (полагане върху бетон) не оказва негативно въздйствие.

Чрез подобна усилена топлоизолация в зоните на топлинните мостове се постига термично съпротивление, еквивалентно на основната стенна конструкция и рязко се ограничават топлинните загуби. 

Третата стъпка е монтаж на прозорци и балконски врати с намалена въздухопроницаемост (3) (пластмасови или дървени, добре уплътнени), снабдени с автоматични вентилационни клапи. Намалението на топлинните загуби вследствие ограничаване въздухообмена с външната среда е от порядъка на 10-15%, а в силноветровити райони – до 20%. Още по-осезаем е ефектът ако вместо стъклопакет от обикновено стъкло се предвиди такъв, изпълнен от специални стъкла, покрити с прозрачни нискоизлъчващи покрития /К-стъкла/.  При подобен комплексен подход сумарното намаление на топлинните загуби през остъклената част на фасадата е от порядъка на 35%. 

Ефектът от приложението на стъклопакети с К-стъкла не е само икономически. Поради намаленото излъчване на топлина към външната среда вътрешната повърхност на стъклопакета е значително по-топла, което не допуска отлагането на конденз върху нея.

Приложението на добре уплътнена дограма налага по-интензивен режим на вентилация, тъй като в противен случай нараства риска от конденз и мухъл. На този риск успешно се противопоставя следващата задължителна стъпка.

Четвъртата стъпка е нанасянето на покрития с ниска топлопроницаемост – термокерамични покрития (4) - по вътрешната повърхност на външните стени и таваните, граничещи с неотопляени пространства. Тя е наложителна, тъй като в преобладаващата част от жилищата у нас отоплението работи в режим “включване-изключване”. В резултат на това въздухът в помещенията бързо се затопля, докато стенните и таванни повърхности, обработени с традиционни декоративни материали (латекс или тапети), остават студени. Голямата температурна разлика води както до повишени топлинни загуби, така и до повишен риск от поява на конденз и мухъл. В такава ситуация дори наличието на добра външна топлоизолация не помага - до нея вътрешните температурни колебания така и не достигат, заглъхвайки в масивната, инертна в топлотехническо отношение, стенна конструкция. 

Чрез полагането на термокерамични покрития стените и тавана стават “по-топли”.  Температурата на обработената повърхност  остава винаги близка до температурата на прилежащия въздух. То води както до намаляване на топлинните загуби от порядъка на 8-10%, така и до надеждна защита от конденз и мухъл. Осезаемо се подобрява топлинния комфорт в помещенията.

Описаните четири стъпки осигуряват почти двукратно намаление на топлинните загуби в сравнение с неизолираните жилища и едновременно с това гарантират постигане на уютна и здравословна обитаема среда. Те ни доближават до нивата на топлоизолация, характерни за т.н. нискоенергийни и “пасивни” сгради, налагащи се като стандарт в развитите европейски страни.

Още по темата: Как с минимални разходи да се преборим с конденза и мухъла

Bookmark and Share
Изпрати на приятелИзпрати на приятел Изпрати рецепта, материал, цвете. 

КОМЕНТАРИ

1.  петя :
2005.11.18 11:16
Всичко това е вярно, но трябва да се има предвид че PVC дограма има живот максимално 10 години, а ако сложим дървена трябва да е от пресовано дърво. В материала няма нищо за алуминиева дограма с прекъснат термомост което също е добро решение за подмяна на дограма.
2.  Иван :
2005.11.18 14:14
PVC дограмата има живот минимум 30-50 години. Дървената трябва да е от многопластова (поне 3 пласта) дървесина, пресована, за да не се измята. Алуминиевата, дори с прекъснат термомост, не е добро решение за жилищни помещения. Съществува дървено-алуминиева (дърво навътре, алуминий навън) но е доста скъпа.
Това за вътрешните термопокрития е много важно, щото пази от конденз и мухъл, а напоследък е голям проблем. Аз съм ползвал ТЕРМОМАКС, както е описано, и съм много доволен, препоръчвам го.
3.  Radostina :
2005.12.06 11:38
Искам да сложа PVCдограма на северен прозорец,последен етаж,но незнам дали 5 камерна или 3 камерна с бяло+К стъкло.Мухълът и кондензът са страшни.
4.  Иван :
2005.12.07 13:17
Най-добре PVC петкамерна + К-стъкло. Освен това боядисай стените и тавана на целия балкон с Термошилд или Термомакс. Най-добре се обърни за съвет към инж. Огнян Въгленов - той е добър практик, а не само теорететик - GSM 0888 231624. Успех!
5.  Денчо :
2006.09.27 00:03
Интересува ме ,влияе ли съществено дебелината на стъклопакета( К стъкло и аргон) за неговата термоизолация , ако се изпълни 24 мм или 32 мм и струва ли си това от гледна точка на цена и ефект Той ще се монтира в 5 камерен PVC профил КBE . Кой е по добрия вариант . Говори се че при по големите дебелини ефекта намалява и има по голяма вероятност да изпусне Аргона и да се появи влага.
6.  Николай Косев :
2007.01.20 11:09
Съветвате да се прави усилена топлоизолация на термомостовете и за целто да се използуват пресовани материали като фибран!? Немога да се съглася с вас! Занимавам се с полагане на топлоизолации по алпийски способ от 5 години и от опит знам, че XPS-а е напрегнат материал, който има голямо температурно линейно разширение, а следователно не е подходящ за полагане върху фасади!
7.  krasanpehlivan :
2007.04.27 14:35
PVC дограмата има живот минимум 30-50 години. Нещо леко не съм съгласен с това твое изказване.
8.  kalistratova :
2007.09.18 10:35
Къде в България има офиси за пресована дървена дограма , в близост до Силистра . Как може да се свържа с тях . Какво е предимството и . Коя дограма е по птходяща за къща. PVC или дървено пресована .
9.  tsaneva :
2007.12.14 11:39
Как да разпозная К-стъклото в домашни условия
10.  vasko A. :
2007.12.17 17:00
Ако е с К-стъкло, като пипнеш отвътре прозореца, трябва да е топъл. И да не се появява конденз.
11.  kimo :
2007.12.30 21:37
относно PVC или дървена: дървена разбирасе.
но тук имаме едно голямо "НО".
1. по-скъпа.
2. по-трудна за подържане. през 1-2год. лак, а пък през 4-5год. баиц и лак. освен това има и мазила за дограмата, които се нанасят ежегодно ако не и по-често.
3. лака,баица(оцветител) и мазилата обикновено ги продава и гарантира за тях фирмата приз. на дограмата, защото по-принцип дава гаранция за покритието на дограмата.
12.  петър тодоров :
2008.03.27 09:00
фибран или екструдиран полистирол. кое е по-добре при една и съща дебелина на листа за външна изолация.моля за компетентно мнение.
13.  янко :
2008.05.28 00:00
върху новопостроена къща , външни стени с тухли четворки, трябва ли да се направи предварителна замазка на стените с цел изравняваване на стените и след това да се положи топлоизолацията или направо да се пристъпи към топлоизолация. Моля за компетентен съвет.
14.  bo4ko2002 :
2008.07.21 15:26
искам да остъкля голяма тераса с дървена конструкция и таван .Мога ли да сложа алум. или РVС дограма върху дървените греди?Коя е за предпочитане?
15.  Mari_ :
2008.10.09 19:53
Ние също го препоръчваме! http://www.utilitiesbulgaria.com/thermomaxx.htm
Вижте новият ТермоМакс++
16.  Мино :
2008.11.25 21:02
За огромно съжаление масираната реклама на PVC дограмаджиите е промила мозъците на голяма част от населението.Даже и с 5 камери пластмасата си остава пластмаса,изкуствен и нетраен материал,с трайни деформации при охлаждане или затопляне,бързо стареене и последваща трошливост.Истинската дограма е комбинираната алуминий с дърво и който не може да си го позволи алуминий с прекъснат термомост,който колкото е по широк по-добре.Мухъла го има при всички дограми когато не се осигури добро проветряване на помещенията, когато липсва топлоизолация на стени и тавани и когато по различни причини се допусне по-висока влажност в помещенията,примерно над 60%=
17.  iffailo :
2010.04.15 15:12
Изборът на дограма и топлоизолация наистина е много противоречив и объркващ и като чета всики въпроси и мненеия разбирам какъв голям късмет съм имал в избора си на фирма, която да ми предложи всичките тези продукти с качество и на добра цена и без да ми се налага да се главоблъскам дали правя най добрият избор. С изразяване на голяма благодарност към тези мочета които наистина си разбират от работата иска да споделя техните кординати на всички които искат да останат доволни без да им се налага да налагат контрол за да получат мотаж на наистина качесвена топлоизолация и дограма http://www.art-create.bg / първоначално и аз не знаех от какво имам нужда за да постигна най добър ефект заизолация на къщата си и случаино попаднах на тях, като им позвъних само за консултация, но те бяха толкова изчерпателни и подробни, че наистина се убедих в качествата на предлаганото от тях . Пожелавам на всички които им предстои да се сблъскат с този проблем да имат късмета да си го решат като мен.
18.  iffailo :
2010.04.15 15:13
Изборът на дограма и топлоизолация наистина е много противоречив и объркващ и като чета всики въпроси и мненеия разбирам какъв голям късмет съм имал в избора си на фирма, която да ми предложи всичките тези продукти с качество и на добра цена и без да ми се налага да се главоблъскам дали правя най добрият избор. С изразяване на голяма благодарност към тези мочета които наистина си разбират от работата иска да споделя техните кординати на всички които искат да останат доволни без да им се налага да налагат контрол за да получат мотаж на наистина качесвена топлоизолация и дограма http://www.art-create.bg / първоначално и аз не знаех от какво имам нужда за да постигна най добър ефект заизолация на къщата си и случаино попаднах на тях, като им позвъних само за консултация, но те бяха толкова изчерпателни и подробни, че наистина се убедих в качествата на предлаганото от тях . Пожелавам на всички които им предстои да се сблъскат с този проблем да имат късмета да си го решат като мен.
19.  kostadin :
2010.06.05 00:57
Ще ме посъветвате ли какъв матерял да си сложа за топлоизолация?EPS или XPS?И ми е много чудно как диша EPS-а при положение,че се шпаклова отгоре поне два пъти?Ще съм благодарен ако получа компетентно мнение.Благодаря предварително!
20.  kostadin :
2010.06.05 01:03
И имам още един въпрос.Какво имате предвид под-"термопокрития"?Втора изолация от вътре или нещо друго и ако е изолация с каква дебелина,защото ако сложа и от вътре 4или 5см,то няма да остане стая за живеене?:)Благодаря предварително.
  Всички коментaри (20)Нов коментар
Моля, пишете коментарите на кирилица с малки букви. В противен случай, те ще бъдат изтривани от модератор.
От:
Коментар:
[b]плътен[/b] [i]наклонен[/i] [url=link]text[/url]
Код безопасности
Код*:
Въведете кода показан на картинката.
E-mail: Искам да получавам отговорите
     

 

         
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2024 www.zadoma.com. Всички права запазени.
Станете почитател на ЗаДома във Facebook