РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
статии рецепти галерия форум Каталог
ВИДОВЕ РАСТЕНИЯ
Декоративнолистни - (94)
Декоративноцъфтящи - (191)
Cукулентни - (14)
Зелени хищници - (4)
Папратови - (5)
Луковични - (13)
Бромелиеви - (3)
Палми - (5)
Кактуси - (11)
Орхидеи - (4)
КАТАЛОГ
Букети

Градински центрове

Специализирана литература

Украса

Цветарски магазини

ДРУГИ ЦВЕТЯ - Декоративнолистни

Абелия / Abelia

Абелия / Abelia Вирее в централна и източна Азия. Сводест храст с умерен растеж, на височина достига 10-13 см....
KОМЕНТАРИ (9)

Авокадо / Persea americana (Авокадо)

Авокадо / Persea americana (Авокадо) Представител на семейство Lauraceae/Лаврови. Ако в родната си Америка авокадото е плодородно...
KОМЕНТАРИ (55)

Аглоанема “Сребърна царица” / Agloanema crispum “Silver Queen”

Аглоанема “Сребърна царица” / Agloanema crispum “Silver Queen” Името идва от гръцките думи aglia – блясък и nema – тичинка. Привлекателна е с големите,...
KОМЕНТАРИ (54)

Акалипа (Котешка опашка) / Acalipha

Акалипа (Котешка опашка) / Acalipha Съществуват две групи от това растение. Най-разпространените имат дълги, висящи съцветия и зелени...
KОМЕНТАРИ (5)

Акантус (Синя шапка) / Acanthus

Акантус (Синя шапка) / Acanthus Причудливи огромни целогодишни растения, ценени заради широките си, често заплетени и заострени...
KОМЕНТАРИ (10)

Акорус /Тревист аир/ / Acorus gramineus

Акорус /Тревист аир/ / Acorus gramineus Акорусът е представител на семейство: Ароидни /Araceae/.
KОМЕНТАРИ (0)

Алойзия / Aloysia

Алойзия / Aloysia Aлойзията е крехък, многогодишен храст. Средната височина, която достига е 1.20 см, с изключение...
KОМЕНТАРИ (2)

Алоказия / Alocasia sanderiana

Алоказия / Alocasia sanderiana Негова родина са Филипинските острови. Това растение се отглежда заради декоративните им листа....
KОМЕНТАРИ (56)
Всички от Декоративнолистни »
Начална » Цветя » Лимон / Citrus limon
Citrus limon / Лимон

Лимон / Citrus limon

РАЗДЕЛ: Декоративнолистни
СЕМЕЙСТВО: /
Умерена нужда от вода. Поддържайте почвата относително влажна по време на растеж. Поливайте когато почвата е леко засъхнала. Няма специфични изисквания за светлината. легенда
Описание:
Представител на семейство Rutaceae.
Цветовете на лимона са нежнобели и уханни. Растат в изобилие, но само малка част от тях връзват плодове.
Грижи: Растението се нуждае от богата почва и допълнително подхранване с естествени и изкуствени торове, смесени с вода, по време на вегетацията. Торенето с органичен тор се извършва през вегетацията, особено когато растението плододава и се е оформило като голямо дръвче. Използва се добре разложен, пресят през сито и обеззаразен оборски тор, като количеството му зависи от големината на съда. Еднократно се внася около 1 кг. За целта повърхностният слой почва внимателно се изгребва и на негово място се слага оборския тор. Полейте обилно. Това се прави веднъж на 1 месец до есента.

За да плододава растението, е много важна резитбата. Тя трябва да се прави от началото, така че да се оформят 3-4 второразредни летораста (разклонения) от стъблото с дължина до 20 см, а в следващите резитби да се оставят на всеки летораст по 2 клонки от трети и четвърти разред с дължина 12-15 см. Лимонът плододава на клонките от четвърти разред.
При добро гледане лимонът ще има 2 или 3 растежни импулса годишно, след всеки от които трябва да се извършва резитба. Тогава се оформят само последните, най-малки клонки, от които ще се развият плододаващите разклонения.

Лимонът цъфти обилно и ако го отглеждате с декоративна цел, оставете всичките цветове. Но ако искате да плододава, то тогава трябва да оставите 3- 4 цвята, разположени към върха на клонките, а останалите (пъпки и разтворени) да отстраните.
Лимонът се цени не само заради богатите си на витамин С плодове, а и за това, че съдържанието му на фотонциди в кожестите му листа действат като естествен антибиотик и убиват микробите в стаята където расте.
Място: Най-благоприятната температура за развитие на лимона е между 18 и 25 градуса, поради това той не може да расте целогодишно на открито.
Препоръчва се през летния период да бъде изнесен на двора, в градината под шарената сянка на някое дърво, за да не прегори от пряката слънчева светлина.
През септември, когато времето започне да захлажда, го приберете в топла, южна стая и намалете поливането.
Размножаване: Лимонът може да се размножава семенно, но това е доста бавен процес – отгледаните по този начин растения дават плодове едва след 10-ата година. Затова през август лимоните може да се ашладисват от специалисти.
Възможно е да захванете лимон от листен резник. Откъснете от растението майка съцветие при върха. Отрежете 1/3 от краищата на листата и директно вкоренете в малък съд. Похлупете с буркан и поливайте обилно. По време на процеса на вкореняване е възможно лимонът първо да цъфти. Отстранявайте цветовете, докато не се появят първите нови листа.
Съвет на градинаря:
Bookmark and Share
Изпрати на приятелИзпрати на приятел Изпрати рецепта, материал, цвете. 

КОМЕНТАРИ

1.  красимира :
2007.04.30 21:50
ако,някой може да помогне-по какво се разбира кога е настъпил момента на присаждане и как точно се прави?около мен няма специалисти.лимона ми е около метър висок.
2.  Снежа :
2007.05.19 19:24
Получих подарък лимоново дръвче внесено то Грузия. Листата му не са така свежи, какво да правя от тук нататък. към настоящия момент е обилно цъфнал.Да премахна ли част от цвета?Моля за Вашите съвети въобще.
3.  петя :
2007.05.21 20:34
поникна ми лимон от семка ,а ми казаха ,че като достигне до определена височина трябва да се облагороди иначе ште умре.вярно ли е ? и ако не е, какво да направя?
4.  вилико петков :
2007.05.31 14:28
моя скромен съвет красимира
подкотовка за присаждане
лимона е вично зелен и винаги и ма листа и е постоянно в вегетация пой няма покои или ако еима е много малък
1. прикотви голяма съксия
2. смеси почва пясък и обгоряла оборска тор в равни съотношения за почвен субстрат
3. лимота се присажда с почва от старата съксия но след като го извадиш от къксията трябва да намалиш кореновата система като я отрежеш с лозарска ножица за да може да се обнови в новата пръс / приблизително я намали с 1/3/ после задължително намали горната част на лимона /приблизително 1/2 или по вече / ако не намалиш горната час прихващането е по трудно а има възвожнност и да го исошиш - това се прави при повечето присаждания на цветя и задължително при храстите и дърветата
оборската тор трябва да е прегуряла.
5.  велико петков :
2007.05.31 14:31
снежи не се притесняваи скоро ще пусне млади леторасли и те ще са свежи и жизнени.нямаш проблем поливаи и тори.
6.  велико петков :
2007.05.31 14:31
снежи не се притесняваи скоро ще пусне млади леторасли и те ще са свежи и жизнени.нямаш проблем поливаи и тори.
7.  велико петков :
2007.05.31 14:38
петя не се претесняваи няма да умре. но да плодоноси трябва да го облагородиш. по лесния начин да имаш плодоносещ лион е да си хванеш резник от продоносещ лимон.
8.  георги ичеренски :
2007.06.14 18:41
в кои месец се реже лимона
9.  мими :
2007.06.15 14:44
Помощ лимонът ми е нападнат от въшки целият лепне и всичко около него!!Пробвах с тютюн, сапунена вода обаче няма оправяне. Помагайте!!!
10.  десито :
2007.06.25 17:24
здравеите,подариха ми лимон но несъм запозната с грижите за него.поливам го през два дена когато поисъхне почвата му.но по листата на лимончето има лепкава течност това нормално ли е.аз го забърсвам.това полезно ли е за линона.
11.  десито :
2007.07.02 18:41
моля помогнете ми лимона ми е целия в мравки излизат от почвата сякаш гнездят в нея.как да ги унищожа вез да повредя лимона.имаше три малки лимончета вече останаха две.изпадна самичко. :( :( :(
12.  leni :
2007.07.02 23:09
do Mimi-pr1skai go s ANEKSprodava se v cv. magazini
13.  krasi :
2007.07.26 12:19
имам лимон на 4 години. Нараства бързо. Има разклонения. Трябва ли да се пензират връхчетата , за да се разклонява?
14.  Сави :
2007.08.09 23:21
Ззравейте тази година през яноари си посях едни семки обаче забравих какви са понеже аз слагах на лимони мандарини и портокали!Сега от тях никнаха само 2 разтения и незнам какви са!Сега са около 10 см високи!Имът по пет шест листенца!Може ли някой да ми каже как да ги разпозная кое какво е!Много им се кефя но незнам как да се грижа за тях,помогнете ми!
15.  Сави :
2007.08.10 14:40
мисля че са мандарини защото ги
сръвних със снимки от нета!Ама едното листата му миришат на мандарина ай на другото на нищо не миришат!Помогнете ми да се справя с отглеждането на едно здраво и добро растение!Очаквам вашите мнения!
16.  Сави :
2007.08.12 19:47
Някой ще ми помогне ли!До кога да чакам!Че те ще изсъхнат докато някой ми каже нещо за тях как да ги отглеждам!
17.  Кали :
2007.08.12 20:18
Към Сави:
Саксията в която са растенията да имат дренаж. Не ги дръж на течение. Поливай по малко, не ги дави, подхранвай през седмица. През зимата ги дръж на хладно, но не студено.
Имай в предвид, че трябва да се ашладисат, в противен случай няма да цъфтят и вързват, поне 10-15 години.
Аз имах портокал израстнал от семка, но след като пусна дълги шипове се отказах от него, макар, че беше много голям и красив.
18.  Сави :
2007.08.12 22:33
много ти благодаря за съветите а какво представлява дренажът!Аз имам много цветя и бих искал да се свържем по скайпа за още въпроси!Скайпа ми е pier.67 Ще те чакам с нетърпение! Чао за сега!
19.  ели :
2007.09.28 16:02
имам лимон от няколко години и досега никога не е цъфтял. висок е около 1и половина метра и има много хубава корона. моля за съвет как да постъпя, за да цъфне - когато беше по-малък специално го облагородяваха, но явно не прихвана.с каква тор да го торя какво друго мога да направя?
20.   14 ева :
2007.10.01 17:32
имам лимон висок около 1 метър от почти 1 година. листата му започнаха да падат и да съхнат.незнам дали е готов за облагородяване и дали времето е подходяшто.пишете ми чакам помощ.
21.  savi :
2007.10.02 22:03
ИСПОЛЗВАЙ МАСТЪРБЛЕНД ТОЙ Е ЗА ЛИСТНА МАСА ,МОЖЕ ДА ГО РАЗРЕДИШ 2 СУПЕНА ЛЪЖИЦА НА 10 ЛИТРА ВОДА ИЛИ ПОРЪСИ ОКОЛО КОРЕНА КАКТО Е В ПАКЕТА ОЩЕ НА ПРАХ!
ТОЙ ЩЕ ПОДСИЛИ ЛИМОНЧЕТО И ЩЕ УВЕЛИЧИ НЕГОВАТА ЛИСТНА МАСА!
мОЖЕ И ПО 2 ПЪТИ НА МЕСЕЦ ДА ТРЕТИРАШ С НЕГО! НО ПО МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА,ДОБРЕ Е И ДА НАПРЪСКАШ НЯКОЙ ПЪТ ЛИСТАТА С НЕГО!
УСПЕХ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО,МОЕТО ЛИМОНЧЕ Е ЕДВА 20 СМ И ТЪКМО ГО РАЗКЛАНЯМ!
22.  чарли :
2007.11.22 22:04
имам запитване ?
подарихами дърво лимон , с 9 зелени лимона . До колко време ще узреят , кога цъфти . Защо му капят на моя лимон листата .
23.  galia :
2007.11.25 09:59
кои период се подрязва и как?
24.  galia :
2007.11.25 10:05
6te mi otgovorite li na vaprosa skoro?
25.  Георги :
2007.12.28 21:25
получих подарък лимоново дръвче то е на около четири години ,но не знам как да го подрязвам и как да го наторявам изобщо каквото знаете го споделете с мен. в момента височината му е около1,20м.
26.  ачо :
2007.12.29 20:00
защо капят листата на моя лимон и в края листата са почерняли
27.  aчо :
2007.12.29 20:04
лимона ми е на 30год присадих го в нова по голямя саксия но нямя никъкав нов растеж листата му капят и кафенеят моля да ми дадете съвет
28.  минко :
2008.01.05 14:00
Имам лимон от семка на 6 години. До сега не е раждал. К акво да го правя. Даите ми съвет.
29.  кьмелия1 :
2008.01.07 18:09
имам за продан 6-7 лимонови дървета високи около два метра имат плодове и цветни пъпки
30.  камелия1 :
2008.01.07 18:22
ачо провери дали нее на течение или почвата дали нее много мокра като за зимно време
31.  Весо :
2008.01.16 11:43
камелия1- интересуват ме вашите лимони пишете на toy_83@abv.bg за повече инфо.
32.  камелия1 :
2008.01.21 15:24
до Весо понеже ми е още трудно да се справям с компютъра ако искаш ми пиши какво те интересува по конкретно на kameliavasileva@abv.bg или може да говорим по телефон но остави номер пак на адреса ми
33.  Kalo :
2008.01.22 21:23
Здравейте, преди половин година си купих готово облагородено лимонче. Това добре но от началото на годината започнаха интензивно да му окапват листата, помислих че е защото му смених мястото и не му достига светлина а в нас е топло. Върнах го на старото му място и имаше малко затишие. Сега отново започват да капят... :(. Това което ме притеснява че падащите листа изглеждат доста странно. Лимончето е още малко, можете да го видите тук:
http://store4.data.bg/kalonikolov/DSC07547.JPG

въпреки това обаче започва да ръсте и е напускало поне 20 пъпки и листенцата му продължават да пожълтяват от средата към периферията и стават на точки:
http://store4.data.bg/kalonikolov/DSC07549.JPG

чудя се какво му е? сухо ли му е, прополят ли е, светлина ли не му достига... болест ли е? Ако някой може да помогне ще съм много благодарен :)
34.  камелия1 :
2008.01.28 13:24
до женя немога да ти отговоря все още директно но ще го направя щом се появи дете в къщи.за сега ще ти кажа,че не е трудно стига да искаш да ги гледаш в къщи-трябва зимата да ги прибирш на температура над-4градоса.ако има друго ще ти помагам.цена-100лв
35.  desio :
2008.02.10 11:53
za6to limona kato cafne i mu padat malkite limon4eta pomognete mi
36.  георги :
2008.02.10 19:30
някой може ли да ми каже защо капят листата на моя лимон аз го поливам почти всеки ден преполивам ли го
37.  Кали :
2008.02.10 19:51
Сега е зима и не се полива толкова често.Та той е непрекъснато мокър,ще изгният корените.Остави го да му изсъхне почвата,поразрохкай я .Поливай толкова,колкото да не пресъхне корена.
38.  Кали :
2008.02.10 19:59
Към Кalo:Лимончето трабва да е на хладно място около10 до 15 градуса най-много.Не се полива често.Ако е на топло и въздуха е сух,може да е нападнат от акари.Това са микроскопични паячета,не се виждат с просто око.Може да се види паяжината под листата и по върховете на клонките.Листата наистина стават на точки,пожълтяват и окапват.
39.  ivan :
2008.02.13 10:20
imam golqm limon na 5 g. iskam da go premestq v po golqma saksiq ,kakvo da napravq.
40.  vladgad :
2008.02.13 15:38
просто го извади от саксията
вземи по голяма.
сложи дренаж на дъното на новата, (керемиди, чакъл, 3-4 пръста) добави пръст, сложи лимона, напълни с пръст, 2-3 пръста над старото ниво.
може и да изрежеш част от корените. може и да съкратиш, дооформиш клоните.
и това е.
не е задължително, новата саксия да е само малко по голяма от старата, както обичайно се препоръчва.
41.  ivan :
2008.03.01 11:01
blagodarq za saveta,kak se prehvyrlq limon v po golqma saksiq, kolko izkustven tor moga da razredq vwv voda,zasega e posaden v kazan4e ot boq no 6te go slagam v darven sad /bure/ za6toto e mnogo golqm nad 2.m.kak da go polivam ot gore ili v tavi4kata. vinagi polu4avam razli4ni otgovori ot kolegi , ako narysq tor otgore pre4ili mu ne6to, blagodarq vi predvaritelno.
42.  ivan :
2008.03.01 11:12
moje li listniqt tor koito se slaga na lozite da se praskat listata na limona za podpomagane, na rasteja . da ne bi v staranieto si da mu pomiogna az da mu navredq i kak da stane ako moje da se polzva tosi rastvor /te4en/da se razredi li ili ne ,blagodarq
43.  ivan :
2008.03.01 11:17
moje li da se dade nqkakva shema na rqzaneto, ako moje nqkoi ,blagodarq
44.  ivan :
2008.03.03 13:19
6te mi otgovorili nqkoi ,blagodarq
45.  NaCko :
2008.03.06 12:38
Имам мъничко лимонче - некъде 30 см - лятото го държах на двора и си беше зеленко - авно си му беше добре.Обаче в началото на зимата го преместих вътре и го оставих на "грижите" на майка ми - в момента лимона ми няма нито едно листо /вчера му падна последното/ - клонките са му здрави и си миришат на лимон - Та въпроса ми е - Ще оживее ли ?
46.  T@ny@ :
2008.03.07 10:59
Zdraveite,
podariha mi limonche (okolo 50 sm visoko), s mnogo plodcheta i zwetcheta...slojih go na nai-hladnoto i svetlo miasto v kashtata - na stalbite pod jiuzhen prozorez...tam e kam 15 gradusa temperatura...polivam go po-malko na dve sedmizi...no i limonchetata i zwetovete mu pochnaha da kapiat..dali vapreki vsicko ne triabva (tai kato ima veche zwetove i plodove) da go vkaram na toplo i vlajno, naprimer v baniata (tia e sas severen prozorez i vliza sashto svetlina)? Molia posavetvaite me, za da ne si izgubia limonchetata...Blagodaria vi
47.  kalibali2 :
2008.03.07 17:16
моля каже те ми как да разбера кога са озряват плодовете. ПЛС каже те ми
48.  ivan :
2008.03.11 12:06
za6to limonite mi sled kato sa uzreli /jalti/ zapo4vat da imat kafevi petna na kakvo se dalji tova.
49.  T@ny@ :
2008.03.11 16:17
Hahaha...

tolkova mnogo vaprosi i nikoi ne otgovaria...i vapreki tova pitaniata prodaljavat :) ..a dokato ni otgovoriat limonchetata ni savsem shte izcheznat...ehoooooo, ima li v tozi forum limonovi spezialisti ...
50.  ivan :
2008.03.12 12:07
pomagaite bre hora, za6to na limonite im se poqvqvat kafevi petna,sled kato uzreqt,pomagaite bre horaaaa.
51.  ivan :
2008.03.13 10:34
vaprosi mnogo .otgovori malko, za6to bre hora
52.  ivark :
2008.03.13 10:40
pitai nqkoi agronom be chovek
53.  kakafonia :
2008.03.17 14:01
До Т@ни@ И аз имам лимон който като го преместих имаше 3-4 лимончета и цъфтеше но всичко окапа и плода също. След това започна да цъфти и миналото лято цялао лято цъфтя но не ми връзваше ставаха малки лимончета колкото дъфка на дражета и падаха. Попитах в агроаптеката и ми дадоха нещо за пръскане но това беше вече есента и затова имах само 3 лимона които озряха през зимата. Сега пак е пълен с цвят и ми казаха да го поливам с бира за да имам лимони. Предполагам че твоите може да опадат от смяната на мястото
54.  дани :
2008.03.17 21:49
ако лимонът лепне или има мражки спасението е пръскане с жъзтак
55.  дани :
2008.03.17 21:50
спасението е възак
56.  дани :
2008.03.17 21:52
това значи че лимонът боледува мравките са признак на мъна и спасението е жъзтак
57.  камелия1 :
2008.03.18 07:12
ivan първо пиши на кирилица защото аз например отминавам без да чета написаното на латиница.кафевите петна са от мана спасението е в новеят род на лимона тъй като аз непръскам с отрови,отровени лимони има и на пазара.мравките разнася по лимоните и по други растения едни въжки които отделят сладък сок който е тяхна любима храна преди години пробвах различни препарат но спасението беше равни части спирт и вода и с памук измих всяко клонче и листенце,важно е в съда да има винаги достатъчно вода зада немогат мравките да минават иклоните на лимона дане упират в нещо по което да стигнат до него.
58.  камелия1 :
2008.03.18 07:20
T@ни@ възможно е да е на течение щом е на стълбище а лимоните неса му любители особенно през зимата ако е на тъмно и хладно е по добре отколкото на течение
59.  kakafonia :
2008.03.18 08:54
Моя лимон трябва да се рвже. може ли сега да се вкоренят отрязъцита или трябва есента?
60.  T@ny@ :
2008.03.18 12:10
Коментарът е изтрит от редактор, защото не е на кирилица.
61.  NaCko :
2008.03.18 12:37
На моето /на което бяха окапали листата/ вече му избиват листенца ,но се появи друг проблем.По повърхността на почвата се разхождат многобройни бели твари ,приличат на онези мънички мухички които вечер летят около лампите.Пробнах това с кафето - ще пиша ако има резултат ,а междувременно да дадете някой друг съвет???
62.  T@ny@ :
2008.03.18 14:49
Коментарът е изтрит от редактор, защото не е на кирилица.
63.  kakafonia :
2008.03.18 15:36
Това с верото става но внимавай да не сложиш повече за да не до изгориш Аз лично веднъж пострадах от предозиране на тази смес. Другия вариант е да прискаш е "Ектокил" струва 3.5лв. голямата опаковка и става за почти всички цветя. Моя лимон цяла зима беше на стълбището но му няма нищо въпреки че е течение.
64.  T@ny@ :
2008.03.18 16:09
Коментарът е изтрит от редактор, защото не е на кирилица.
65.  NaCko :
2008.03.19 11:25
:O - Те за един ден измряха повечето - незнам от какво щото баба ми каза да напръскам леко земята със съпунена вода та сигурно от нея. Сега се виждат само по една две буби. :)
А коментарите на T@ny@ неможах да ги прочета :( - ама нали се отървахме от буболечките ;)
66.  T@ny@ :
2008.03.19 15:25
kam redaktor: a kato niamam kiriliza i ne mi pozvoliavat da si ia instaliram na rabotnoto miasto kak da pisha na neia :(......
67.  valena :
2008.03.21 09:48
Здравеъте,имам лимон 3 годичен.Така и не го видиах с листа.Все окапват./Мислиа дайе ,4е е мандарина-много едри като излиазат/Висок е 1м.Има чипове /бодли/Искам да стане нечто от него-така -за красота,оба4еникаде не му понасиа ваздуха.не мойе ли без ачладисване -просто за листна маса?как да му останат листата?Благодариа предварително.
68.  ivan :
2008.03.21 11:05
КАМЕЛИА 1 : Благодаря ти за савета дайе 6те го напраскам с разтвора : лимона ми го подариха тои е много голям на години са6то аз писах 5 г. но не било вярно над 20г. бе6е като гора не бе6е рязан ,по книги го изрязах оформих има6е 20 хубави лимона които се запазиха след рязането ,когато го взех листата му не6то се цепят като4ели исахват тои бе6е оставен неприбран в ка6ти и бехе измразнал. как да постапя. БЛАГОДАРЯ ;
69.  s :
2008.03.25 16:27
здравейте току що си посадих една семка от лимон някой знае ли горе долу за колко време ще поникне ако изобщо поникне
70.  tedito_799 :
2008.03.26 00:13
Аз си бях посадила 3 костилки.И 3те поникнаха за около 3 седмици.Като растяха с различна "скорост".Едната беше почти двойно по висока от другита,после изостана и изсъхна...Сега имам 2.Едната е с 6 листенца другата с 2.
71.  Боянова :
2008.03.27 12:05
Аз също имам тригодишно цитрусово дръвче - около метър и добре облистено. Не зная обаче точно какво е - садих семки от портокал, лимон и грепфрут. Може ли да е грейпфрут и как точно да го гледам - ашладисва ли се с лимон?
72.  ivan :
2008.03.28 12:03
Boqnova;az mislq 4e nqma zna4enie dali e limon ili ne6to podobno ,te kato dyrveta sa si podobni zatova moje da se a6ladisvat sas ne6to podobno koeto dava plod ,to 6te si proli4i kogato dade plod.
73.  ефи :
2008.04.05 14:47
тука има некакьв тьп редактор дето се гаври с хората--какви са тия кодове тва 4удо голямо дето не можем да го напишем?
74.  ефи :
2008.04.05 14:53
сега ме пусна-като ти набих кан4ето!(за редактора става вьпрос)моля даите сьвет,появиха се в по4вата 4ервеи тьнки като косьм,листата падат.благодаря!
75.  мария :
2008.04.05 21:01
имам лимонено дръвче, което го прибрахме една седмица след като заваля сняг и беше с плодове и изглеждаше свеж в продължение на 2 месеца. след това листата започнаха да изсъхват а с тях и плодовете. минаха 3 месеца ,откакто изсъхнаха листата но не поникват нови листа. дървото изглежда изсъхващо и бе подрязано основно до дебелите клонки
има ли шанс да го спасим и какво да напрамим от тук нататък. до момента не е дал признак че ще се разлисти или оправи.
76.  мария :
2008.04.05 21:04
забравих да напиша, че лимона е на около 20 години, висок е около 1.50 и е в огромна саксия.
моля помогнете!
77.  tanya2804 :
2008.04.08 15:31
имам две лимонови дръвчета.миналата година дадоха много плод.сега отново цъфтят,но по листата има бели въшки.макар че са третирани с препарат за листни въшки.моля помогнете!
78.  tania :
2008.04.20 14:46
ami to i az da pitam da ima pove4e vaprosi pak dano se nameri niakoi da dava saveti natakiva kato men moiat limon dve godini varveshe mnogo dobre na pat beshe da cafne i moeto beb4e mu oskuba vsi4kia cviat i taka malko po malko zapo4naha da mu kapiat i listata sega neizglegda nikak dobre samo s dve listenca na ednata klonka danebi da e ot tova 4e go premestih na drugo miasto
79.  mi0807 :
2008.04.24 15:43
Iskam da popitam niakoi znae li kak da si ashladisam limona?Raste chudesno zasega na 4godini e no si go nasadih ot kostilka.Imam i kupen oblagoroden i cafti v momenta no iskam da se opitam sama da si ashladisam drugia.Molia kajete mi kak?
80.  todor :
2008.04.24 17:24
zdr.moq limon nqma cvqt i ne rajda .kakvo da pravq
81.  вили2 :
2008.04.25 14:50
лимона хванат от семка не дава плодове трябва да се ашладоса
82.  desio :
2008.05.04 15:46
зашто му падат малките лимончета какво да направя за да спре да му падат

благодаря предварително
83.  s :
2008.05.05 16:40
какво означава да се ашладиса
84.  ivan :
2008.05.06 11:37
imam golqm limon, podarihami go no ne be6e oformen pri rqzaneto be6e kato gora, hrastalak buen golqm nad 2.5 metra.Az go izrqzoh kato se postarah da go oformq pusna sega mnogo lista,no zvetove po4ti nqma ,a ina4e si ima limoni ,na rqzaneto li se dylji za da nqma sega mnogo zvqt. pomagaite hora , taka 6te stanem po silni .
85.  lz3dc :
2008.05.07 16:02
Произвеждам лимонови дръвчета от сорта - новогрузински. Ако някой желае да се сдобие с такова дръвче - lz3dc@abv.bg
86.  Теди :
2008.05.10 16:29
Аз имам наследство - лимон на 40 години!!! А наскоро на свой риск и поради наложителни причини го изкорених и пренесх в друг град като оставих от почвата му около корените и леко ги намалих само в горната част на системата. Наторих го и го сложих в сенчестата част на южната тераса. Подрязах младите леторасти. Имаше няколко малки нови плодчета и нито един не е паднал. Мина седмица и ми се струва че геройски се справихме с него. Добре е и е много свеж.
87.  mimozar :
2008.05.10 16:38
Теди направо си герой!
88.  бернар :
2008.05.15 12:29
здравейте аз искам само да попитам купих си лимон мин. лято и искам да разбера кога ще почне да цифти!
89.  s :
2008.05.15 14:29
здравейте на мен ми поникна лимон от семка още е малко около 2 см е
90.  kakafonia :
2008.05.15 17:08
Бернар моя лимон е на две години и почти не спира да цъфти. Но доколкото разбрах от прочетеното по горе нетрябва да е от семка или трябва да е ашладисан.
91.  toni-cena :
2008.05.16 18:51
moq limon mu padat cvetovete kajete kakvo da napravq
92.  kakafonia :
2008.05.19 14:09
Ако прави малки лимончета и падат полеи с бира(мая) или питай в агроаптеката има за пръскане но не му помня името
93.  zdr_123 :
2008.05.25 06:59
И аз бих искала да знам как се ашладисват дървета?Аз също имам лимоново дръвче,което откраднах от работат ми.Горкото лимонче беше захвърлено в един тъмен ъгъл без светлина,вода и .т.н.Явно е захванат от семка.Така като го гледам,трябва да е на около 3 години.От както го прибрах вкъщи и започнах да му предлагом нормални услович на гивот,то взе че се разхубави.Но не е ашладисано.Ако някой от форома моге да гоо ашладиса не безплатно/ще му бъда благодарна.Да пише на zdr_ivanova@Abv.bg
94.  Теди :
2008.05.25 17:19
здравейте - лимона на 40 години който донесох от 100 км и пресадих е в отлично състояние, нацафтя още и плодовете му бавно нарастват. Полривам от време на време със зелен камък и го оросявам всяка вечер.
95.  Слави :
2008.05.26 08:39
имам лимонено дръвче, което е на около 10 тина години. взех го зимата и тази пролет се разлисти. за съжаление част от клонките и листата започнаха да съхнат. лимона е на южна тераса, проветрива.
в метален огромен казан е, с дупки отдолу.
какво да направя? да го пресадя или ...?
96.  Теди :
2008.05.30 08:03
Слави, има ли признаци на болест като петна и въшки? Не оставяй изсъхналите, изрязвай ги. Ако е на южната тераса и никога преди не е било там - трябва да знаеш че не обича да е на течение с силната пряка слънчева светлина е сухия въздух - ако имаш кътче на терасата където е завет, частична сянка - премести го там! И по хладно /например вечер/ го оросявай колкото можеш по-честол
97.  галя :
2008.06.08 20:31
здравейте, отскоро имам лимонче още е на 2 години но забелязвам, че по листата има лепкави капки , които са с неясен произход, някой ако е имал подобен проблем, моля да ми помогне, защото не знам откъде се взимат тези капки :(
98.  slavy :
2008.06.09 23:00
Здравий Гали, аз също имам лмон и почиствам листата едно по една със сапунена вода- бавно става но помогна. Дано и на теб помогне.
99.  галя :
2008.06.10 22:05
благодаря много за съвета, ще го изкъпя утре :)
100.  лони :
2008.06.13 21:30
Здравейте!Искам да споделя и аз моя опит в отглеждането на лимонови дървета.Преди 12 години възрастни хора ми подариха лимон на възраста на внука им-21години ,а преди две години тяхната дъщеря ми подари лимона ,който те си бяха оставили за тях,но тъй като родителите и бяха починали тя ми го предложи да го взема.Естествено не и отказах.Миналата година наши приятели ми предложиха техния лимон на24 години,а тази пролет други наши приятели ми дадоха грейпфрут-лимон -дърво на 7 години.От баща си имам дръвче,което е на 14 кодини и е китайски портокал.Така,че в моята градина,а аз живея в голям двор ,цъфтят и раждат прекрасни дървета.Наистина и грижите не са малко ,но удоволствието е огромно ,защото целият ми двор ухае божествено.Плодовете са в изобилие през цялата година.Аз лично вкоренявам сама лимонови дръвчета.Това го правя по най -елементарен начин ,Ето така:Приготвем си кофички от кисело мляко,които пробивам на дъното със запалена свещ,после ги срязвам отгоре на долу-до дупката от свещаПриготвям си смес от купена почва за цветя и дървени стърготини /ако няма може и само почва/,един телбод,връзка или тънка вървичка,остро ножче,и това е.Върху миналогодсишни клончета ,които са започнали да се вдървяват ,но все още не са- изрязвам пръстенче от кората около 1 сантиметър ширина.Нанизвам кофичка от кис мляко около стъбълцето,защипвам на няколко места отвора,който срязвам с телбод ,пълня кофичката с приготвената почва,като пръстенчето да остане около средата на кофичката.Плътно се притиска почвата и се полива.За да е по стабилно се привързва към съседен по голям клон ,за да не се движи клончето.Почвата се потдържа влажна и от 20 до 30 дни вече има коренчета .Когато кофичката се напълни с корени ,а това се познава,като се стисне тя не е мека като при напълването,тогаа се отрязва под кофичката и се засажда в по голям съд.Но не в прекалено голям ,защото цетрусите много бързо растат на корен,а когато той се ограничава растат на клони.Ами мисля,че е това.За въшки -пръскам ги с препарати като Децис,БИ-58,но дърветата са навън ,а в апартамент можете да се вземете препарати от цветарските магазини.Някой ако се интересува от нещо,или не му е ясно нещо да пише тук,та и други да се осветлят.За всичко се иска търпение и грижи.
101.  ivan :
2008.06.16 18:03
100.loni : interesuvam se za zimata kak sigurno gi prebira6 na zavet ,imam podaren mnogo golqm limon ,no ne be6e rqzan i az go oformih ,be6e kato gora sega si pusna lista no ne e zyfnal ,spored mene za6to6to zagubi mnogo lista ,no sega izrasnaha novi ,ina4e si dava limoni vzeh go sas 20, limona. pomognete mi.
102.  лони :
2008.06.16 23:30
Здравейте!За Иван--През зимата лимоните прибирам в помещение,което не се отоплява ,но има печка ,която е за всеки случай,ако падне температурата под -10градуса,защото до тази температура,когато е за кратко могат да издържат.Преди 3 години един от лимоните ми измръзна защото темп. паднаха под -27градуса. Изрязах всички клони ,като остана само стеблото.През пролетта избиха клони и сега наистина е като гора.Прерязах клоните да се разклонят и чак тази година цъфна,защото цъфтят 3годшни клонки.Ако сте оставили прекалено дълги клони,за това не цъфти.Ако ви интересува нещо друго и мога да помогна пишете.
103.  ivan :
2008.06.17 10:02
LONI, Mnogo blagodarq,prosto kogato mi go podariha ne mojeh da go vkaram prez vratata na apartamenta,zatova go oformih da preli4a na dyrvo.kak da se otarvq ot mravkite koito go napadat i snasqt po listata qiza. postoqnno gi 4istq edno po edno ,daje 4etoh tuk ravni 4asti spirt ,da se po4istvatlistata.nakraq 6te vzema da gi napraskam sas preparat za vy6ki/ nurile/ ili ne6to podobno.znam ot knigite 4e po4va da zafti i dava plod ot treto -4etvyrto klon4e/razklonenie .ako byrkam neka byda popraven .tuk nqma mqsto za syrdine.limona emnogo golqm nad 20 godini.o6te vednaj LONI Blagodarq.4ovek se u4i dokato e jiv.
104.  IVAN :
2008.06.17 10:56
LONI,ako ne ti pre4i ne6to molq pi6i kade jivee6, Prosto e interesno da vidi6 takava hubava gradina.
105.  kakafonia :
2008.06.17 17:52
Здравейте. И преди бях чувала за този метод на вкореняване, но не знаех тази подробност с махането на кората. Миналата година даже го пробвах и кофичката стоя близо 6 месеца и накрая нямаше нито едно коренче. Искам да попитам Лони има ли значение кои сезон се прави това нещо, защото аз го пражих есента?
106.  лони :
2008.06.22 23:09
Здравейте!Понеже отсъствах известно време за това не ви писах.Лимоните вкоренявам до юли месец,защото после става много горещо ,а пръстта в кофичките трябва да е непрекъснато влажна, а и силата на сокотечението е най -голямо.Последно пръсках моите лимони с "Карате",но пак казвам вечер,за да предпазя пчелите,които прекрасно опрашват дърветата .Живея в гр.Криводол обл.Враца и тъй като има и друг Криводол пояснявам-града на Годжи.За мравките ще потърся малко информация ,защото купувам всичко свързано с градините и цветята-е просто хоби,любов към природата или кой както иска да го разбира!
107.  kakafonia :
2008.06.23 15:32
Благодаря Лони сигурно ще пробвам на пролет защото сега вече е късно а и започнаха голвми горещини
108.  sss :
2008.06.29 22:43
здравейте на мен ми поникнаха портокал и лимон от семка някой ще ми каже ли как да ги отглеждам за напред за да са добре и да станат дръвчета
109.  lz3dc :
2008.07.17 16:20
Произвеждам и продавам плододайни лимонови дръвчета от сорта - новогрузински.Налични са всякакви големини включително с плодове.
lz3dc@abv.bg
110.  катя :
2008.08.03 07:59
Моля,кажете в кой сезон се сменя саксията с по голяма
111.  лони :
2008.08.14 18:38
за Катя преди няколко дни пресадих мой лимон в по голяма саксия .Вие само ще прехвърлите расктението от едната в другата саксия без да нарушавате целоста на корените.Лимони се прехвърлят от по малка в по голяма до петата година ,а след това само се отнема горния слой,като се добавя по обогатена земя.По старите лимони растат на корен вместо на листна маса.
112.  Мария :
2008.08.16 02:16
Моля ви, кажете какво да си правя лимона!?
На южна тераса е, изсъхнаха му листата, сега прочетох, че трябва да е на шарена сянка.
В пръста му са се навъдили гадни мравки, трябва ли да ги напръскам с нещо за унищожение, но пък няма ли да отровя и лимона? Или пък да сменя пръста му, но каква е гаранцията, че в новата няма да има мравки?
Смятам да сменя пръста и да го върна обратно в хола(южен е), но е хладно!
Имам течен тор за нецъфтящи!
Това за начало добре ли е?
113.  vanko :
2008.08.18 09:51
imam limon na okolo 5 godini pi6ete qsno kak trqbva da se A6LADISA za da dava limoni. Visoko e okolo 75sm.molq za savet.
114.  севинч :
2008.09.04 12:00
здравейте,аз също имам лимонкупих си го тази год но кучето ми го опаса и сега ми избиват нови клончета но са много светли на цвят.Моля даите ми съвет,
115.  jarchi :
2008.09.07 20:15
Здравейте, аз пък си имам лимон, че и две мандарини даже в една саксия... от семки просто си правих експеримент и сега са около 15 см. високи Не мога да ги различа кое е мандарина кое е лимон как да ги позная? Мерси предварително !
116.  ivan :
2008.10.07 08:45
SEGA po4va zimata koga da si pribera limona v staqta,toi e na terasata no 6te zapo4nat magli i studeni dni,terasata e pokrita. no ako go ostavq tam moge da izmryznae,atoi e mnogo golqm,kakvo da napravq predi da go vmesa v hola,po4va,tor,ne6to trqbvva
117.  skorpio-67 :
2008.10.15 21:55
иване лимона се реже когато си много ядосан,без да го жалиш,веяче е време за пребиране
118.  Valyo :
2008.10.19 20:20
Здравейте! От края на юли месец съм "собственик" на облагороден лимон с височина 35см, който съответно беше пресаден след покупката в по- голяма саксия с универсална почва с pH 5-6. Растеше добре и пусна 3 нови листа с внушителни размери. Тори се с течна тор за листнодекоративни растения. Поставен е на прозорец с южно изложение, но с регулирани щори. Полива се 1 или 2 пъти седмично,пулвелизира се и се мият листата както си пише в "дебелите книги". И до тук всичко е на ред, но след отпуската (20 дена - август месец) през които с поливането се заеха приятели резултата беше следния:
- 2 от новите листа на върха бяха изсъхнали
- от тогава (около месец и половина) лимончето не е изкарало нито едно листо.
Радвам се, че старите му листа са си все така зелени и нито са почнали да съхнат нито са почнали да пожълтяват. Като видях "братчетата" на моето лимонче на пазара дето го купих направо си глътнах граматиката - пораснали, с множество нови по-светло зелени листенца...
Та моя "шампион" не ще да расте и това е то.
Четох в руски сайтове за "сън при лимоните", но дават това да се случи при температури под 15 гр.С, а при мен е от 18 до 24 градуса. Заспал ли е, буден ли е - незнам, но не ще да расте и ако имате някакви идеи или предположения моля напишете ги!
Предварително Ви благодаря!
119.  Гого :
2008.10.22 12:30
Може ли лимон,пораснал от семка ,да бъде облагороден чрез пресаждане на калем?Дръвчето е около 1,8 високо и е на 9 години.
120.  mimozar :
2008.10.22 12:49
Да, баща ми постъпи по същия начин.
121.  Гого :
2008.10.23 09:09
Благодаря!Ще опитам и дано успея.
122.  poli :
2008.10.26 01:53
Моля помогнете -листата на лимона започнаха да се завиват като фунийки от какво може да е.Благодаря.
123.  lz3dc :
2008.10.28 19:25
Поли, не му достига вода или има вредители по листата. На всички които имат лимони - време е за прибиране и не ги поливайте много през зимата. На месеца веднаж - по-малко. То е относително за мястото където ще зимува всеки лимон. Знайте едно - топлината, светлината и влажноста - трябва да са пропорционални т. е. ако е на по- тъмно , трябва да е по-хладно и по -да не се полива. Ако се наруши този баланс, лимона боледува, опадват му листата и е вероятно да загине. Зимата е най-трудния период за отглеждането им. Не е хубаво и да е на много топло. Мазите са най-подходящи за лимоните през зимата, но температурата не трябва да пада под 0- градуса. Все пак издържат до -4 градуса, но не е добре да се експерементира с това. Успех на всички.
124.  limonforsales :
2008.10.28 19:30
Произвеждам плододайни лимонови дръвчета от сорта новогрузински. Налични са всякакви големини.
limonforsales@abv.bg
Skype : limonforsales
125.  silvana82 :
2008.11.19 18:58
вижте моят лимон, предстои му сериозна корекция

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=6959&USER_ID=11090
126.  Нина :
2008.11.23 17:08
Засадила съм си лимон от семка. На една година е и вече е висок около метър. Израсна висок, защото не знаех в началото, че трябва да му откъсна връхчето . След като откъснах връхчето, започна да се разклонява и да се разслиства. Има чудесни плътни листа. Знам, че трябва да го ашладисам, но не знам как точно става това. Ще бъда много благодарна, ако някой ми обясни по-подробно това ашладисване.
127.  EasYStaR :
2008.12.27 12:10
аз си насадих кумкуат и линончета от семки в началото на лятото. сега кумкуата ми е около 10см а лимончетата от 15 до 30см. незнам кога тряабва да и отрежа връхчетата за да се разклонят. лимончетата са ми в голяма саксия и са 5 на брой, а кумкуата са 3.
128.  dimovastefka :
2009.01.26 15:02
имаме в къщи лимон,за който се грижим вече 30 години.Като го купихме беше на около 15 год. Всяка година ни даряваше със своите вкусни плодове,но от 3-4 години започна да жълтее,лимончетата му стават по-дребни и още отначало са жълти,а не зелени.Поливах го със зелен камък,малко се промени,но не напълно.С какво да го подхранвам,за да възстанови зеления си цвят. Искам да споделя,че от него сме направили 5 отводки,които сега за първа година цъфнаха. Също си прихванах един лимон от резник- както розите, захлюпен с буркан. Расте и е много добре. Този начин е по-лесен от отводките.
129.  elisto :
2009.02.21 21:37
Имам лимон на повече от 10г. засаден от семка. Стана красиво дърво, което подрязвам 2-3 пъти годишно за оформяне на короната. Още не е цъфтял. Дали ако не го подрязвам толкова ще има по-голям шанс да цъфне?
130.  lakomir :
2009.04.22 13:19
до елисто:подрязвай само веднъж в края на есента,за да цъфне през пролетта.И все пак не съм сигурна,че лимон от семка цъфти,пък и да върже..Пробвай така
131.  tsvetelina.antonieva :
2009.04.24 14:56
здравейте подариха ми лимон и сега трябва да завърже плод интересува ме дали трябва да бъде в близост до овощно дръвче за да стане опрашването или може на терасата.
132.  sk4 :
2009.05.09 11:22
защо се полива лимон с кръв “
някой може ли да ми даде точно отговорче :D
133.  tsvetelina.antonieva :
2009.05.10 09:33
къде го прочете това за кръвта не съм чувала такова нещо
134.  Koketka :
2009.09.28 13:03
Здравейте, четох четох, но така и не разбрах какво да правя с моя проблем. Имам лимонче на 5-6 месеца. Беше вън цяло лято, но забелязах, че цялото е в бели мушици (казаха ми че били "белокрилки"). Ходих до мосю бриколаж и ми дадоха някакъв препарат. На етикета му са изписани цял куп вредители, но на моите белокрилки, явно, този препарат не подейства. А не ми се иска да го прибирам преди да съм го излекувала за да не зарази и другите ми стайни цветя. Моля ви да ми дадете съвет с какво да ги напръскам тези гадини.
135.  tanyaid7474 :
2010.01.04 10:37
ako moga da pomogna s saveti na nqkoi da me pita, jiveq vav franciq i se zanimavam s rasteniq ot mnogo godini.imam vav doma si limoni,greifruti ,avokado,mango ,palmi i kakvo li ne.shte se radvam ako moga da pomogna s neshto;znam kolko e trudno v balgariq da se otglejdat takiva ekzotichni rasteniq.
136.  бистра :
2010.01.29 12:03
здравейте
искам да ви питам , мога ли да засадя лимон или мандарина от семка
137.  dinka :
2010.03.12 18:58
zdraveite podariha mi limon visok okolo 1 metar i polovina s plodove po nego no ne6to mu stana i plodovete opadaha i listata sa6to ako moje niakoi da mi kaje kakvo da go pravia.
138.  didka_79 :
2010.03.18 14:45
Здравейте! И аз имам лимон наследих го от баба ми. Проблемът е че когато го взех вкъщи беше с 6 лимона големи и узрели. След това обаче започнаха проблемите. Хвана въшки - щитоносни- пръсках го с инсектицид и се изчисти,но след като цъфна и върза всички малки лимончета изпадаха. Сега пак е напъпил и ще цъфти. Как да задържим лимончетата? Страх ме е че пак ще изпадат. Иначе моят лимон е кръстоска с грейпфрут и се получават лимони големи колкото грейпфрут. Моля дайте ми съвет
139.  dodomodo :
2010.04.21 10:14
Здравеите!
Имам 3 годишен лимон, отглеждам го на остъклена тераса.Развива се добре но е малко безформен защото не знам как да го порежа.ази пролет съм решил да го пресадя в по голяма саксия и да му оформя клоните. В момента дръвчето е с много на брои малки лимончета за пръв път.Мога ли да го присадя в момента и подрежа след като в момента е дало плод.Като е толкова малко растението ще може ли да изхрани плодовете, дали не е добре да премахна хякои плодове за да изхрани другите?
140.  kayo_91 :
2010.08.24 13:38
Продавам лимоново дърво на 30 години. Дървото е с наследство , миналата година роди 80 плода. Дървото се намира в град Луковит област Ловеч за повече информация може да ме потърсите на скайп kayo_91 или мобилен 0878599269 Николай.
141.  didka_mitko :
2011.12.03 13:30
здравейте имаме лимон от няколко години,през лятото върви добре но когато го преберем вътре в стаята с южен прозорец и около 20-25 градуса в стаята започват да му капят листата докът останат голи пръчки.моля ви който може да ни помогне ще сме му благодарни много.благодаря предварително.може да ни пишете на e-mail''dilqna_hristova87@abv.bg''
142.  boqn :
2012.01.08 20:59
здравеите от доста време се мъча намеря лимон пробвах с семки но тук разбах че нестава така че ако някои продава или подарява да ми пише на скаип Ivanov_898
143.  diablodoro :
2013.11.21 15:02
здр
преди няколко години си хванах лимонче от семка сега е около метър високо и е на почти 3 години
последната година от него почнаха да излизат транчета главно по младите части от дарвото
вапроса ми е
1) има ли лимон с трани или аз сам обаркал нещо макарче видях как излиза коренче и стабалце от самата семка
2) и ако е лимон ще дава ли плод дори и ако е след 10 години или трябва да го облагорода
144.  ziziza :
2014.03.22 15:50
Падариха ми лимон на 3 год. Незнам с какво да го торя и как. Имам тор за цитруси.
  Всички коментaри (144)Нов коментар
Моля, пишете коментарите на кирилица с малки букви. В противен случай, те ще бъдат изтривани от модератор.
От:
Коментар:
[b]плътен[/b] [i]наклонен[/i] [url=link]text[/url]
Код безопасности
Код*:
Въведете кода показан на картинката.
E-mail: Искам да получавам отговорите
     

 

    http://www.fishing-mania.com - Fishiing Mania - Българският риболовен портал     Имоти   Работа
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2020 www.zadoma.com. Всички права запазени.
Станете почитател на ЗаДома във Facebook