РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
статии рецепти галерия форум Каталог
ВИДОВЕ РАСТЕНИЯ
Декоративнолистни - (94)
Декоративноцъфтящи - (191)
Cукулентни - (14)
Зелени хищници - (4)
Папратови - (5)
Луковични - (13)
Бромелиеви - (3)
Палми - (5)
Кактуси - (11)
Орхидеи - (4)
КАТАЛОГ
Букети

Градински центрове

Специализирана литература

Украса

Цветарски магазини

ДРУГИ ЦВЕТЯ - Декоративноцъфтящи

Абутилон (Стаен клен) / Abutilon

Абутилон (Стаен клен) / Abutilon Абутилонът е известен като стаен клен заради приликата във формата на листата. Той е дребен храст...
KОМЕНТАРИ (82)

Агапантус (Декоративна лилия) / Agapanthus

Агапантус (Декоративна лилия) / Agapanthus Агапантусът расте изключително бързо и затова за отглеждане като стайно растение са подходящи...
KОМЕНТАРИ (13)

Агапетес, китайски фенерчета / Agapetes

Агапетес, китайски фенерчета / Agapetes Представител е на семейство: Ерикови (Ericaceae) На гръцки език названието на това чудесно...
KОМЕНТАРИ (0)

Агератум, Синьо пухче / Ageratum

Агератум, Синьо пухче / Ageratum Агератумът образува компактни храстовидни форми. използва се предимно ниската форма Ageratum...
KОМЕНТАРИ (1)

Азалия (Рододендрон) / Azalea indica ( Rhododendron )

Азалия (Рододендрон) / Azalea indica ( Rhododendron ) Това е удивително по декоративност и продължителност на цъфтене храстовидно растение. Цъфти и...
KОМЕНТАРИ (188)

Азиатско лютиче / Ранункулус / Ranunculus asiaticus

Азиатско лютиче / Ранункулус / Ranunculus asiaticus Многогодишно растение, представител на сем. Лютикови (Ranunculaceae). Много прилича на...
KОМЕНТАРИ (6)

Акалифа, Сополко / Acalypha

Акалифа, Сополко / Acalypha Родината на растението са тропиците. Декоративни храсти, достигащи височина 1 метър. Растението...
KОМЕНТАРИ (3)

Акебия, Шоколадова лоза / Akebia quinata

Акебия, Шоколадова лоза / Akebia quinata Пищно увивно растение от сем.Lardizabalaceae, достигащо често височина до 10 м. Родина са и...
KОМЕНТАРИ (5)
Всички от Декоративноцъфтящи »
Начална » Цветя » Глоксиния ( Каменно цвете ) / Gloxinia (Sinningia)
Gloxinia

Глоксиния ( Каменно цвете ) / Gloxinia (Sinningia)

РАЗДЕЛ: Декоративноцъфтящи
СЕМЕЙСТВО: /
Понася пряка слънчева светлина. Умерена нужда от вода. Поддържайте почвата относително влажна по време на растеж. Поливайте когато почвата е леко засъхнала. Декоративно цъфтящо растение. Растение подходящо за спалнята. легенда
Описание:
Глоксинията (Gloxinia) е ценено стайно растение от векове. Харесвана е заради кадифените цветове във форма на камбанка. Цветовете са от тъмно червено и пурпурно до по-нежните тонове на розовото и дори бялото. Цветовете могат да бъдат единични или двойни, като често са оцветени в контрастни цветове по краищата. Глоксинията е близка по вид на други две популярни стайни цветя – африканската теменужка и стрептокарпуса. Подобно на тях глоксинията цъфти дълго, в продължение на седмици, за което не са нужни много грижи.
Родина на глоксинията е Бразилия и за първи път е описана от ботаници в края на 1700 година. Цветето е кръстено на Бенджамин Петер Глоксин – немски писател ботаник. През 1825 била извършена прекласифицикация и глоксинията била поставена в род сининия (Sinningia). Родът бил кръстен на главния градинар на университета в Бон – Вилхелм Сининг. Този род включва много разнообразни растения, които представляват истинско съкровище за ценители. Видовете варират по размер – от миниатюрната S. Pulsilla, която може да се побере в напръстник, до гигантската S. Macropoda, която може да достигне до метър. Модерните видове са много различни от първоначалните растения, открити в джунглите на Бразилия.
Цветовете на глоксинията гледат нагоре, вместо да висят надолу, и са много разнообразни по големина и форма. Работата по днешните хибриди е насочена към производството на по-компактни растения. Новите култивирани видове Sinningia x hybrida са компактни и времето им на отглеждане е много по-кратко, цъфтят по-рано, а цветовете са по-малки от тези на култивираните S. Speciosa.


Грижи: Вкъщи, глоксиниите предпочитат светли места, а през зимата биха се справили добре на южен или източен прозорец. През лятото, внимавайте, растението да не е изложено на директна слънчева светлина. Ако светлината не е достатъчна, цветните пъпки може и да не се отворят. Глоксиниите обичат топлината, като оптималната температура е 18 до 24 градуса. Ако температурата е под 10 градуса , листата и цветовете ще почернеят, а температура над 27 градуса ще скъси живота на растението, защото пъпките ще увехнат, и изобщо няма да цъфнат.
Както и африканската теменужка, поливайте глоксиниите с вода със стайна температура и по възможност не мокрете листата.В зависимост от сезона и условията вкъщи, растенията цъфтят от 2 до 6 седмици.

Място:
Размножаване: В началото били произвеждани само глоксинии, които цъфтели през пролетта, и били отгледани от грудки, засадени през есента или пролетта. В днешно време по-голямата част от продукцията е на базата на семена, което позволява засаждането им по всяко време на годината. Покълването е трудно и бавно, би могло да отнеме от 6 до 9 седмици. В зависимост от сезона и желания размер на растението, времето, за да се стигне до цъфтеж, от посяването на семената, е около 5 до 7 месеца.
Съвет на градинаря:
Bookmark and Share
Изпрати на приятелИзпрати на приятел Изпрати рецепта, материал, цвете. 

КОМЕНТАРИ

1.  Ivanova :
2005.02.16 17:21
Taka nare4enoto kamenno cvete po4iva prez zimata na tamno i se poliva piadko.Izkarva se v na4aloto na mart.
2.  filipova :
2005.03.23 22:13
az vyobste ne go poliva, dori zimata, i prez liatoto poludiava
3.  Stoianova :
2005.04.19 10:07
Tova e liobimoto mi cvete.Imam go ve4e 30 godini.Podarixa mi go kato biax dete.
4.  Мики :
2005.11.01 12:13
Това е едно от любимите ми цветя. Имам вече няколко хибридни разновидности. Сините и кичестите ги приспивам, но имам едно в цикламова окраска, което цъфти непрекъснато. Тоне ми оставя възможност да го засуша, защото непрекъснато има пъпки.
5.  mimi :
2005.11.03 17:19
Как ги приспивате точно? Аз имам с лилави цветове, подариха ми я това лято.Четох че ако се държат зимата в нормални стайни условия трябва да се засипе пръста с пясък. А по принцип трябвало на студено-10 градуса и тъмно.
6.  Deninska :
2005.12.14 10:15
Moite sami zaspaha za okolo mesec-dva.Ot okolo 3sedmici sa zapo4nali da rastat, ve4e sa 2-3sm visoki s 2-4listenca.Kogato vidqh, 4e sa zapo4nali da se subyjdat togava zapo4nah da gi polivam.
7.  Нели-S :
2006.01.09 11:22
Гледам това цвете от 10-11 години.Аз го събуждам не по-рано от месец март.Защото когато се събуди по-рано расте на височина и листата остават по-малки на колкото и светло да го държа.Когато се събуди по-късно не става високо и листата са големи и месести. Напоследък го размножавам и чрез ''чеснаци''. Засявам в малка саксия и го държа 14 дни под буркан.
8.  mimi :
2006.01.23 14:10
Нели, моето го приспах в началото на ноември.Стои на 12-15 градуса и на тъмно.Досега не е започнало да расте.Не е ли много да го държа чак до март?Знам,че спи 2-3 месеца.Какви са тези"чеснаци"?Кога ги размножаваш?Ще се радвам да споделиш опит, аз за първа година гледам такова цвете.
9.  neli-s :
2006.02.01 15:11
Не е много времето до март.По някога се събужда само.Тогава нямаш избор и трябва да го поливаш.Но го сложи на обилна светлина за да не става с дълго стебло и малки листа.Когато го събудя по късно става с по-големи и сочни листа.Прави повече пъпки в средата и цъфти по-красиво.По някога от грудката поникват 3-4 стръка-чеснаци.Когато пораснат достатъчно можеш да посееш единия.
10.  mimi :
2006.02.03 09:30
Мерси,Нели!Смятам да го сложа на южен прозорец като го събудя.Сега съм го покрила лекичко с един черен найлон-четох в един сайт-за запазване на влагата.Проветрявам го от време на време.Да видим какво ще излезе.
11.  Мики-Сто :
2006.02.22 01:24
Каменното цвете може да се размножава и чрез листа.През лятото се натопяват докато пуснат коренчета,после се засаждат в по -малка саксийка.
12.  михаела :
2006.02.27 11:19
Би ли ми казал някои трябвали кото се събуди да се пресади?Благодаря.
13.  al.yank :
2006.02.27 15:58
не е задължително ако пръста е хубава и саксията не е малка
14.  танита :
2006.03.05 17:09
Аз пък взех че го изкорених миналото лято, като му запазих само грудките, като реших че щом така го продават в магазина, така трябва да зимува. Сега сме тъкмо началото на март и ще се пробвам да го посея наново. Ако стане - ще знаете че има и още 1 начин на зимуване - като картоф в мазата:). Ако ли не - ще знаете че не бива така:)
15.  Димитрова :
2006.03.10 09:54
Това бе любимото цвете на майка ми, но тя почина и аз сега не знам как да се грижа за него.Моля Ви кажете ми в колко голяма саксия е хубаво да го отглеждам. Тъй като сега е в малки саксии?
16.  krassi :
2006.03.10 18:02
saksijata ne trijbva da bade mnogo golijama,moeto e v malka i zafti neprekasnato
17.  MERI :
2006.03.15 16:43
otgejdam tova cvete ot dosta godini.zimata go prispivam i na prolet to samo se sabujda.gledam go v malki saksiiki,no nemam vsi4ki cvetove.iskam da imam i 4erveno.
18.  татяна :
2006.03.16 16:26
Отглеждам глоксиния от 4 години и имам бяла, червена с бяло, синя с бяло, бяла напръскана с розово, розова кичеста. Не знам колко вида съществуват, но разбрах че има голямо разнообразие. Някой виждал ли е небесно синьо?
19.  MERI :
2006.03.18 09:38
Tatiana,nebesno sinio ne sam vijdala,no az imam mastileno sinio,a iskam 4ervena.Prodavat li se po magazinite tezi koito ima6 ti,mogat li da se nameriat.Moite ve4e se sabujdat i neznam dali vsi4ki sa oceliali tazi zima.
20.  татяна :
2006.03.19 10:28
Моите също се събудиха, но аз всяка година ги изваждам от пръста и слагам нова, така виждам когато луковиците са изгнили или са станали много големи за саксията. Големите грутки ги режа на две и отново ги засаждам, като трябва да има към всяко половинка покълнало стръкче. Имам червена кичеста като карамфил и мога да ти дам. На пазара във В.Търново ги продават през лятото по 3 лв, а вчеря видях синьо с бяло за 8 лв.
21.  MERI :
2006.03.19 11:45
Blagodaria ti za predlojenieto,no ne vijdam kak 6te stane,dale4ko sme.Moite do sega ne sam gi presajdala,a samo sam dobaviala prast otgore.Kakva triabva da e novata prast neznam.Blagodaria ti vse pak predvaritelno.
22.  све :
2006.03.20 13:48
интересното в случая е, че майка ми/която окраде любимата си съседка :-)/ има само небесно синьо
23.  све :
2006.03.20 13:51
или малко по-тъмно от небесното синьо, но в никакъв случай тъмносиньо. Сега дебне за розово и бяло, че е вярно че цвете се краде, два - три пъти тази съседка даваше на майка ми цвете, но винаги умираше:-/
24.  Славея :
2006.03.25 16:22
На мен ми подариха това красиво цвете за празника, извадих го нвимателно и поставих в нова саксия, но след няколко дни цветните пъпки клюмнаха и опадоха, дори и едно от долните листа започна да съхне. Каква може да е причината и какво да правя от тук нататък?
25.  MERI :
2006.03.28 17:31
Otnosno saveta na Tatiana,za parvi pat ot kakto imam tova cvete go izkarax ot prasta,razriazax grudkite i gi razsadix kakto mi kaza.Blagodaria ti za saveta,sega ve4e imat listenca vsi4kite.Ako iska6 mojem da razmenim.
26.  Добринка :
2006.03.28 20:22
Това е и моето любимо цвете,мъжа ми също го обожава и не щади пари,когато излезе нов цвят.Имам 6 цвята,
отглеждам ги на полусеверен прозорец и цъфтят цяло лято,размножават се с листо,като теменужките.Така съм раздавала на приятелки,но аз не мога да го опазя и да отгледам до цъфтеж ,защо?
27.  татяна :
2006.03.29 16:29
Глоксинията е цвете, което през целия период на цъвтеж се нуждае от торене. Моите ги поливам постоянно само с вода в която е разтварена тор за цъвтящи. От руски сайд на цветарски магазин смъкнах най-различни цветове, включително и небесно синьо кичесто.
28.  надя :
2006.04.06 14:09
хей, Танита, какво стана с грудките - покълнаха ли вече ?
29.  Танита :
2006.04.06 14:54
Да, от 4 покълнаха 2. Едното вече има листенца около 3 см в диаметър, а другото тъкмо кълни. Предполагам че причината да не покълнат другите две, е че твърде много почистих грудката до кожа, като отстраних старите корени:( Аз имах 2 цвята червено с бяло и тъмно виолетово с бяло. Надявам се да са се запазили поне по 1 от вид. Аз наторявам с тор NPK по 20% на Ивесто. Мисля че се отразява добре, защото и лилиума тръгна много добре с него.
30.  Татяна :
2006.04.11 11:42
За Добринка, по въпроса за размножаване с лесто-много е важно кога се откъсва листото. Колежка ми даде листа през септември и всичките изгниха. Аз съм пробвала като слагам листото първо във вода и когато си пусне корени, тогава в почва. Когато пробвах през юли направо в почва пак стана. Мисля, че новите листа които засаждаш не трябва да се приспиват, а остават цяла зима на прозореца и се поливат редовно. Това е от моя опит, дори младите листа на първата година ми цъвтят с най-много цветове едновременно/16 цвята/.
31.  Татяна :
2006.04.11 11:47
За Мери, съгласна съм да разменим, аз си купих от магазина грудка на синя тигрина. Предлагам когато цъфнат и разбера кои цветове са оживели /имам 2 грудки изгнили/ да ти изпратя каквато нямаш.
32.  MERI :
2006.04.14 10:40
Saglasna sam,moite imat listenca i se razvivat dobre za sega.4akam da vidia kakvo e ocelialo ot zimata.Blagodaria predvaritelno. :)
33.  Вили :
2006.04.16 14:19
Не е проблем,че посаденото листо изсъхва, по-късно от там поникват млади клончета, спокойно се чака като се полива, без да се прекалява. Например 2 пъти седмично и то по малко.
34.  милена :
2006.04.18 15:50
Преди месец ми подариха червена глоксиния, имаше два цвята, но те паднаха и сега не цъфти. Май я преполях. Къде поливате в пръста или в подложката? Има над 10 пъпки. На какъв прозорец да я държа?
35.  Ваня :
2006.04.21 21:48
значи, глоксинията не обича много вода защото и загниват корените, поливаите я по добре в подложката надявам се да се оправи.
36.  melisa :
2006.04.26 19:51
пензира ли се глоксинята?
37.  somebody :
2006.04.30 13:10
nqkoi moje li da mi kaje za6to gloksiniqta mi ima edni kafqfi petunca po listata i samite i drujki?edna po tozi na4im mi umrq i ne iskam i taq da q posledva...tova prili4a na ne6to kato sivo gniene.otgovorete molq vi se!!!
38.  ILINA :
2006.05.04 19:20
svekarva mi mi podari cherveno kamenno cvete za rojdennia mi den,beshe tolkova nacaftqlo che ne mojex da povqrvam.mnogo e krasivo,kato izkustveno e.no v edin moment ostana edna prazna saksia i az ne znaex che to e zaspalo.I sega ot 1 listo koeto pusna koreni izliazaxa mnogo listenca.Bixte li mi kazali po konkretno kak se prispiva i kak se sabujda tova krasivo cvete.imam mnogo cvetq no tova go iztarvax.blagodarq
39.  ILINA :
2006.05.04 19:21
svekarva mi mi podari cherveno kamenno cvete za rojdennia mi den,beshe tolkova nacaftqlo che ne mojex da povqrvam.mnogo e krasivo,kato izkustveno e.no v edin moment ostana edna prazna saksia i az ne znaex che to e zaspalo.I sega ot 1 listo koeto pusna koreni izliazaxa mnogo listenca.Bixte li mi kazali po konkretno kak se prispiva i kak se sabujda tova krasivo cvete.imam mnogo cvetq no tova go iztarvax.blagodarq
40.  jani :
2006.05.07 21:34
privet i ot men. imam gloksinija ot minalata godina. beshe mnogo krasivo pystro cvete - lilavo s bjalo. na4aloto na zimata zapo4na da vehne i az reshih, 4e umira. vzeh ot nego poslednite 2 listenca i gi potopih vyv voda dokato pusnaha koreni. sled tova gi posadih. te oceljaha za kratko i zaginaha.
nai intersnoto se slu4i mart kogato cveteto maika se sybudi:) a v dvete saksii s listencata se bjaha obrazuvali grudki ot koito syshto poniknaha cvetja.
sega si imam celi 3 malki Gloksiniiki i mnogo im se radvam. prispivaneto stava lesno prosto trjabva da se otreje stebloto njakyde kym noemvri mesec i do proletta da se poliva po-malko prez 5 dni.
uspeh na vsi4ki s gradinarstvaneto:)
41.  kalinka :
2006.05.18 22:17
tiva e edno ot liybimite mi cvetia moge i ot symka kato vednaga se nasadi
42.  лили :
2006.05.29 22:01
подариха ми глоксиния таэи пролет,само в стая ли се отглежда или може и навън
43.  дани :
2006.06.04 13:50
Казаха ми,че за да цъфти,му се слагат противозачатъчни хапчета,както на стайната теменужка
44.  jenia :
2006.06.12 16:59
Моята глоксиния я приспах зимата и сега не иска да се събужда.Моля някои да ми даде съвет какво да правя.Ужасно много харесвам това цвете.
45.  milena :
2006.06.13 11:03
как и кога се засяват семената на глоксинията
46.  ани :
2006.06.25 06:08
може ли да се отглежда това цвете навън през лятото, да речем на североизточна тераса?
47.  татяна :
2006.06.30 17:06
Мери, здравей моите каменни цветя цъфнаха. Ако искаш може да ти изпратя листа от бяло,червено с бяло, синьо с бяло, кичесто червено, синя тигрина и тъмно лилаво. Ако искаш може да ти ги изпратя на снимки.
48.  мария :
2006.07.05 21:19
чела съм ,че глоксинията се захваща най-лесно от листо или семе ,но тази пролет моята колежка ми откъсна издънка,която пусна коренчета и аз я засадих .с
Свежа е ,но дали ще цъфне?
49.  NELI :
2006.07.06 10:13
mnogo go haresvam tova cvete.imam go ot 4-5 godini.ako e b staiata kato cafne/a to mi pravi po 13-15 cviata/go oprashvam s prast ili s malka chetchica i kato precafti/kato padne kambankata ot drajkata/ otkasbam drajkata i ia topia vav voda .tia puska koreni.taka ia razvajdam bez da i chupa listata.ne moga da si nameria lilavo s bialo.
50.  nia :
2006.07.15 00:24
neznam kude burkam,no vtoro zvete mi umira,kupuvam gi s zvetove i pupki,spazvam suveti,no sled sedmitza v saksiata ostavat samo lista,zvetovete i pupkite uvqhvat,drogirat li gi v magazinite,dayte mi suvet,molq
51.  Милена :
2006.07.15 13:47
А може ли някой да ми каже защо се нарича"каменно цвете"?
52.  Danny :
2006.07.20 23:35
Zdr, svekyrva mi podari tova cvete,predi 1 mesec.Be6e cyfnalo i ima6e mnogo drugi pypki,koito skoro uvehnaha.Kakvo da pravq,ne mu lipsva svetlina,polivam go umereno,torq go.Shte se radvam kato nqkoi spodeli kak da mu pomogna,za6toto zabelqzvam v tozi forum,che vie samo si spodelqte hubavite neshta za cvetqta.
Blagodarq predvaritelno
53.  Грета :
2006.07.23 12:40
Някои може ли да ми каже каква е при4ината да по4ернеят пьпките?
54.  nia :
2006.07.27 02:00
probvah da zasadq zvete ot listo-ne stana,pro4etoh za vkorenqvane samo na gilkitena listoto i tova ne stana,ima li zna4enie v kakva po4va,otnosno polivaneto,tretoto cvete,koeto mi podariha ozelq i se 4uvstva 4udesno sled kato go bqha napoili stabilno predi da mi go podarqt,za da ne uvehne po putq-ha-ha,sega se 4udq dali da go presagdam,za6toto saksiqta e malka i neznam dali 6te izhrani zvetovete i kakva po4va,saksiqta trqbva li da e po-6iroka zaradi grudkata,koqto 6te spi ili po-dulboka.Molq tezi hora s po-golqm opit da me posuvetvat.Kak da q natorqvam,purvo q polivam i sled tova te4en tor,nali ne obi4a vodata,Tanks
55.  Нели :
2006.07.27 09:52
За Ния-аз сьм размножавала от цвят.Когато цьфти и ако цветето е в стаята го опрашвам с една малка четчица или с прьста на рьката си.След като прецьфти т.е.като му падне камбанката откьсвам дрьжката и я потапям в прозрачна чаша с вода да пусне корени.Изчакай да стане хубаво коренище та чак да изкара листенце и чак тогава сади като слагаш дрьжката почти легнала на прьста и корените са сьвсем леко в почвата.Тя трябва да е влажна постоянно и за да не преполиваш сложи саксията в някакьв сьд така че да наливаш само отдоло а почвата си поема колкото и е нужно,но гледай да не стане блато,Като попросьхне тогава полеи т.е.через накисване.Купената прьст много бьрзо изсъхва затова ако имаш възможност да я спесиш с пръст от къртица,Сега не присаждаи .По добре напролет преди да го събудиш.УСПЕХ
56.  галя :
2006.08.01 13:55
ако се опитам да го завъдя през септември ще се получи ли?
57.  nely_56 :
2006.08.01 16:04
Трябва да се хване но ще цъфне напролет.
58.  nia :
2006.08.06 16:50
do neli-merci za suveta,tvoeto predlogenie e novo i mi dopada,taka 4e 6te go probvam,imam tri zvetq,dano da stanat pove4e
59.  slun :
2006.08.12 16:21
Имам Каменно цвете за първа година.Има много пъпки да цъфти но ми цъфти само по едно цветче.По снимки цялото е обсипано с цвят.Как да го накарам да цъфтят по няколко?
60.  MERI :
2006.08.14 17:22
Za Tatiana,na snimki moje6 da mi gi izprati6,no kade i kak.Nemi se iska da si davam tuk koordinati za da ne se zloupotrebi.Iskam da ti kaja 4e moite kamenni cvetia cafnaxa no ne vsi4ki dali za6toto gi presajdax tazi godina ili za6toto nekoi ot grudkite razriazvax?!? Ne sa takiva kato druga godina.Ako iska dai nekakvi koordinati ti.
61.  руми :
2006.08.19 12:35
Здравейте,аз също много харесвам това цвете! От дълги години го гледам и имам различни цветове! От опит мога да кажа,че дори и през зимата имам цъфнало цвете,но това става благодарение е на това ,че то стой в работата,където постоянно има парно и е топло,а цветето съм го приспала рано през лятото!Прекрасно е през зимата да имаш цъфнало каменно цвете! Може с някой да си разменим цветове,който нямам! Лек ден на всички!
62.  Галя :
2006.08.21 09:55
Чувала съм,че за да цъфтят повече им слагат амонева силитра.Не съм убедена,че това ще помогне.
63.  bunnie :
2006.08.23 13:12
zdraveite, i az ve4e si imam kamenno cvete, znam dosta neshta za nego no moje li da mi kajete koga gore dolu zaspiva i kak da poznaja 4e natam varvjat neshtata? uvjahva li , izsahva li ili?
64.  lora :
2006.08.24 02:18
Здравейте!Късно,но все пак ви открих.Купих си от пазара разсад за каменно цвете, но смъртността при присаждането беше почти на половина.Знае ли някой как да се грижа за тях?
65.  Цеци :
2006.08.29 21:24
Какво ще стане ако не го приспивам ?
66.  lora :
2006.08.31 18:49
Ако цветето е малко, може да изкара цялата зима без да заспи. По принцип каменното цвете само определя кога да почива. Ако искаш да го приспиш принудително, намали поливането постепенно като започнеш от началото на октомври. Оставяш го без вода поне 3 месеца. Луковицата трябва сама да покара. Ако не стане я събуждаш с поливане в началото на март. Успех!!!
67.  Таня :
2006.09.08 12:45
Здравейте!Подариха ми каменно цвете което е лилаво на цвят и с бяло по краищата.Много е красиво,цъфти и има много пъпки.За първи път ще го отглеждам и дано да се справя.
68.  MASHI :
2006.09.13 22:58

През този период на покой, повечето от растенията, загубват надземните си части, а други само спират нарастването си. При саксийните цветя, които запазват надземните си части, покоят се установава по-трудно, затова е особено важно да сме запознати с тези особености.

69.  татяна :
2006.09.25 14:06
За Мери- моите каменни цветя още цъфтят. Снимах ги и ги изпратих на списание "Къща и градина" но не са ги побликували още. Ако искаш пиши на моя е-mail:
taniaa_b@abv.bg. мога да ти ги изпратя на снимка.
Съветът ми към всички е да не купуват гредки от редките видове, като синя тигрина защото не винаги
поникват такива цветове.
70.  Георги :
2006.09.29 18:03
Здравейте и от мен. Имам 4 цвята, винено чарвеното това лято имаше повече цвят, от колкото листа. Вече го преспивам, ..... нека си почине хайвана.
71.  nely- :
2006.09.30 16:11
imam ot tova zvete za 1 god. i njamam predstava kak 6te go prespja
72.  MERI :
2006.10.01 17:21
namaliava6 polivaneto,sled tova slaga6 saksiikata na po tamno,no da ne zamrazne.Zimata ne go poliva6,i na prolet smenia6 prasta i zapo4va6 da go sabujda6-poliva6.Uspex.
73.  Милена :
2006.10.03 10:35
Моите глогсинии все още цъфтят, макар с по два три цвята. Дали сами ще вземат да жълтеят? Като не ги полея им увисват листата и цветовете.
Режат ли се стеблата като се приспят?
74.  Милена :
2006.10.03 10:37
Направих си разсад от семена но все още е много малък около 1 см. Някой има ли глоксинии които е отгледал от семена и как се гледа разсада?
75.  таня :
2006.10.03 10:54
ако съм засяла глоксиниите сега трябва ли да ги приспивам
76.  Теди :
2006.10.09 10:24
Вярно ли е, че каменното цвете трябва да се полива в чинийката, а не директно пръстта
77.  Роза :
2006.10.10 12:02
Подариха ми бяло каменно цвете което цъфти непрекъснато , трябвали да му сменя почвата и кога.
78.  карлина :
2006.10.12 18:13
купих си страхотно каменно цвете ,но пъпките покафеняха и опадаха. Сега е само на листа. Как да го запазя.
79.  Милена :
2006.10.16 14:36
аз ги поливам само в чинийката, едно и също количество вода всеки път, за да не закние от много вода
80.  Тони :
2006.11.06 16:43
Здравейте!!!Днес оставих само грудките на моите глоксиний.Дали ще се събудят напролет?
81.  pen4eto999 :
2006.12.07 12:11
Подариха ми глоксиния за рождения ден.Тя е бяло-лилава,къдрава.След като прецъфтя,се появи нова пъпка,която малко преди да разцъфне увяхна.Защо стана така?Сега и листата завяхват,навярно заспива!Чела съм,че грудката трябва да се извади от пръстта и да презимува в кашон.Вярно лие?
82.  Цанка :
2006.12.12 15:57
Напълно закономерно е по това време на годината на глоксинията да й изсъхнат листата и да опадат. Така тя се подготвя за зимна почивка. Не е необходимо да се изважда грудката. Цветето се премества на по - прохладно място не по-студено от 8 градуса и в разтояние на 3 седмици от изсъхването на листата се намалява поливането докато се стигне до няколко капки вода.
83.  ANNI :
2006.12.15 18:32
Каменното цвете може да се захване и от цвят. След като прецъфти, дръжката се реже и топи във вода, докато пусне листенца. След това се засажда внимателно. Новонаседеното цвете първата година не се приспива.
84.  ANNI :
2006.12.15 18:32
Каменното цвете може да се захване и от цвят. След като прецъфти, дръжката се реже и топи във вода, докато пусне листенца. След това се засажда внимателно. Новонаседеното цвете първата година не се приспива.
85.  Valeriya :
2006.12.20 21:12
Здравейте!Преди един месец съпругът ми ми подари две глоксинии кичести (едната цъфти червено с бяло, а другата светло лилаво) много са красиви.Знам по принцип, че през зимата глоксиниите трябва да се приспиват.Въпросът ми е кога да ги преспя аз?Дайте ми съвет моля!
86.  Катя :
2007.01.03 01:34
Здравейте! Много пъти си засаждах лист от цветето след като си пусне предварително корени във вода, но все не се получаваше. Тогава една съседка ми каза, че това цвете може да се завъди от лист, след като е прецъфтяло. И така успях най-после да го завъдя. Гледам си го вече 14 години, а лятно време го изкарвам на северозападната тераса и много добре му се отразява. Става с доста големи листа и цяло лято не спира да цъфти. Гледам да не го отставям без вода в чинийката.
87.  Поли :
2007.01.05 21:26
Много ги харесвам, но все не успявам да ги завъдя.Цъфтят по един-два цвята, после заспиват и никога повече не се събуждат.Като изровя пръстта напролет виждам, че луковицата е изгнила.Защо така и как да ги гледам?
88.  Руми1 :
2007.01.07 09:16
Глоксинията може да рамножите, като преди да я преспите отрежете листа и ги натопите във вода. След няколко месеца на мястото на отрязаното листо се образува удебеление. Така можете да засадите листото в нова саксия с хранителна почва. Не преполивайте!
Някой може ли да ми даде съвет откъде мога да си купя семена или посадъчен материал /колкото за една саксия/ от ехинацея?
89.  rozalia :
2007.01.19 14:25
прекрасно цвете с невероятни цветове.имам разновидност.на една дръжка няколко бели с небесно сини точки фунии със същата големина.имам и други цветове.сега спят в мазето,а февруари,март ще ги събуждам.всички са захванати от листенца,които веднага засаждам в почва.трябва време,но стават.нямам обаче вишнево червена. а дали има жълти?
90.  господин :
2007.01.28 10:43
ние почти ни ги преспиваме
но работо ги имаме над 6 години и стоят на южен прозорец и цъфтят почти постоянно
с отрязани листа поставени в чаша с вода хващаме нови
не обичат много да се поливан може да загният до 2 пъти седмично а понякога и един
като увяхнат листата не ги поливайте те сами заспиват и се събуждат
91.  tania :
2007.02.01 20:03
6te moje li nqkoi da mi kaje kak se razmnojava 6toto go imam ot 1 mesec i ne znam vse o6te
92.  Нели :
2007.02.01 20:12
За Таня-прочети написаното от мен на 27.07.2006г.Почти всички са пуснали корени
93.  диляна :
2007.02.05 14:47
от 2 години имам глоксиния,която купих от грудка.Още не знам какъв цвят е.Все не успявам да я накарам да цъфне макарче образува пъпки.Първата зима я държах на тъмно вмазето.Не я поливах,но там е топло и се събуди още януари.Съблата станаха дълги и тънки,а листата дребни.През лятото образува пъпки,но бързо почерняха.
94.  Диляна :
2007.02.05 15:02
Тази зима няма минусови температури и като изсъхнаха стъблата оставих саксията навън.Бях вдигнала ръце от нея.Сега ще направя опит да събудя цветето като го пресея и започна да го поливам.Имам и друг екземпляр завъден от листо.Казаха ми ,че първата година няма да цъфне,но образува една пъпка,която също увяхна преди да цъфне.Така че се мъча да гледам две глоксинии,за които не съм изгубила надежда да ме изненадат с разкошни цветове.Тъпа,но упорита съм.Къде греша?Мога да им предлажа единсвено югозападен прозорец на първи етаж,което означава че бързо се засенчва.И понеже имам проблеми и с другите сицветя,това означава ли че трябва да се откажа да гледам цветя.
95.  Радослава :
2007.02.08 00:27
Привет на всички! През октомври ми подариха Глоксиния, която обилно цъфтеше с красиви бели цветове. През декември спря да цъфти, всяка нова пъпка увяхваше, а листата взеха да покафеняват и да увяхват. Сега се появи ново стъбло, но старите стъбла не съм ги махнала. Какво да правя?
Предварително благодаря на всички за оказаната помощ.
96.  Русев :
2007.02.09 23:16
имах глоксиния миналата година но се оказаха че са хибридни.Цветята баха разкошни едното имаше над 80 цвята цъвтяха цялото лято.Поливах ги с течна тор за цъвтящи цветя.На есен ги зазимих.И всичко беше до тука напролет не се събудиха.След като извадих грудките бяха здрави не бяха изгнили посадихги в други сакси но не покараха.Ако някои има гудки и може да ми изпрати ще му бъда много благодарен.Намерете ме на i-mail адреса който е даден.
97.  andi70 :
2007.02.10 12:37
До Русев-При мен се получи същото.Грудките бяха здрави,но не ми поникнаха.От листа хванати имам 2,събудиха се сами и сега са с много красиви листа.Надявам се,че след това щте има и цвят!:)Когато пораснат листата,ще Ви дам,но само 2 цвята.Вече не рискувам да купя,ще търся листенца:)
98.  алтанцецек :
2007.02.10 16:04
до Русев-възможно е да сте обърнали грудката на опаки.Тя има една лека вдлъбнатина ,именно тя трябва да е на горе.Не се заравя цялата ,а само 2/3 от нея.От листо или дръжка на прецъфтял цвят пак се захваща,но първата зима не се приспива т.е.държи се на топличко и се полива два пъти седмично по малко.Случва се и сама да заспи тогава пак се опитай да я събудиш,поливайки по малко ,рядко,още от края на февруари.Най-често се събуждат сами.
99.  Тинка :
2007.02.21 10:33
tinka_dobrevaИмам глоксиния вишнева и лилава но още не съм ги събудила.Но кога да ги събуждам?Заинтригува ме бялата със сини точици как да се сдобия с такава?
100.  100.Люси :
2007.02.21 11:11
За първа година ще гледам това цвете.Презимува добре и да видим занапред какво ще стане.Подарък ми е и много ми харесва,но по принцип не съм добра цветарка.
101.  ДАНИЕЛА :
2007.02.22 12:05
Здравейте, аз имам само една Глоксиня и видях, че вече се е събудила.Сега канво да я правя.Имам грудката от две години и все нещо се обърква листата започват да се гърчат и да покафеняват и така не успява да цъфне.
102.  andi70 :
2007.02.24 16:02
До Даниела.Сега я сложи на светло място и поливай през 3,4 дена но по-малко и то в чинийката на саксията,за да не ти се мокрят листата.Моите вече имат и пъпки и са много красиви,на листа де:)))Пъпчиците сега тръгват.Желая ти успех при отглеждането!!!:))))
103.  Люси: :
2007.03.07 10:15
Здравейте! Защо понякога на някои листенца се появяват капчици вода? Наливам вода само в чинийките. дали ги преполивам или е малко водата? Моля,помогнете!
104.  мими :
2007.03.08 15:59
през август 2006 си направих разсад от семена и вече имам 10 млади глоксинии /другите ги подарих/ с по 10-15 различни по размер пъпки развиват се добре но дали ще цъфнат?
някой гледал ли е от разсад глоксинии?
по големи са от тзи която си хванах от листо около15-18 см.
105.  andy :
2007.03.11 08:38
Az sa6to ima gloxisnia prihvanata ot listo .sega si kupih i novi lukovitzi ot sortovi semena za 2.50 i ima6e 10 cviata i vsi4kite strahotni.mnogo mi haresva tova cvete
106.  Гея :
2007.03.13 10:05
Лятото на 2006 г. си купих първата саксия глоксиния с цъфнал кичест цвят - бледо лилаво с бяло. Презимува на южен прозорец. Рядко я поливах. През цялата зима листата бяха зелени, но не изкарваха нови. Сега е с по-дълги стебла, малко листа и много пъпки. Цъфналите са наситено цикламени с бяло. Нито помен от бледото синьолилаво. Насадените през есента листенца с бели "грудки" не са се събудили. Не смея още да разровя пръстта, за да видя какво е положението. Опасявам се, че съм ги оставила доста поизсъхнали и са загинали.
107.  весич72 :
2007.03.19 09:40
имам глоксиния от две години във винен цвят,когато прецъвтя я приспах.Сега когато се събуди започнах да го поливам изкара ми тънко и високо стъбло с малки листа.Ще се оправи ли или сам избързала с поливането и така ще расте до следващото приспиване ако е наложително?
108.  милена :
2007.03.19 14:49
купих си 2 глоксинии на луковици , как трябва да ги засадя :да е покрита ли лбуковицата или да се вижда?благодаря за отговора
109.  albi :
2007.03.19 17:11
купих си грудки на глоксиния, но едната беше леко загнила. изрязях загнилото. дали има шанс да се събуди
110.  алби :
2007.03.19 17:13
купих си грудки на глоксиния, но едната беше леко загнила. изрязях загнилото. дали има шанс да се събуди
111.  Марина :
2007.03.20 12:59
Помагайте,моята глоксиния вървеше прекрасно до миналата седмица-има поне 10 пъпки ,но изведнъж листата клюмнаха-пъпките също.Мисля че я преполях-дали има шанс да се оправи?
112.  tuti :
2007.03.20 13:51
И аз имам такова цвете, прихванато е от листо. Като го посях листото лека полека изгни и много време нямаше нищо, но поле се показа ново листенце и сега расте, събуди се вече тази година, но миналата год. не цъфна, може би защото беше малко, дано тази год. да цъфне, дайте съвет за тор с която се подхранват. И откъде могат да се купят други разновидности?
113.  vel :
2007.03.22 14:34
Видях много красиви разновидности на глоксинията в цветарски сайтове. И аз се чудя от къде мога да си купя. Имам си едно в червено с бял кант и сега се събужда
114.  geri :
2007.03.23 13:05
Здравейте! Аз имам каменно цветче от една седмица - очарована съм. Подариха ми го колежките и смятам да си го гледам в работата, вече дори го присадих и мисля, че не съм го повредила. Като четох всички коментари малко се плаша дали ще успея да го огледам, но със сигурност съм влюбена в него, така че ще се старая. Ще опитам и да го разсаждам, но като се закрепи на новото място. Успех на всички, които отглеждат тази красавица:)
115.  Дори :
2007.04.10 21:11
Аз също много обичам това цвете и имам няколко вида, но от време на време някои грудки не се събуждат и затова трябва да сме си приготвили заместител през предходната година.Желая да се свържа с друг любител от Шумен.
116.  Тони :
2007.04.10 22:20
Вече четвърта година гледам това красиво цвете и чакам с нетърпение (то само се събужда) да се окичи с цветове, които две години поред са от 30 до 37 броя. Държа го на масата в кухнята, която е на метър и половина от прозореца. Следобяд се огрява от непряка слънчева светлина.
Обожавам го!
117.  hortenzia :
2007.04.24 13:17
Ако мога да обобщя за размножаването- през лятото се вкоренява във вода лист или цвят и се посажда.Добре е да не се приспива.Изкаралото през зимата дълго стебло с малки листа напролет се отрязва , /остават 4 листа/, и то се разклонява! - това е личен опит! Дори, пиши ми на hortenzia@mail.bg.
118.  poli :
2007.04.26 13:55
Здравейте! От 1 месец и аз имам глоксиния. Дадоха ми листенце, което потопих във вода и след около 1 седмица пусна корени. Посадих го в малка саксия, по скоро в малко сандъче. Искам да попитам, дали правилно съм го посадила в сандъче или трябва да е самостоятелно в саксия? Не знам листенцето от какъв цвят е, но много ми харесва тъмно лилава с бяла линия по върха на чашката. Виждала съм в тази комбинация, но напръскана. Дали има някои такива и би ли ми дал едно две листенца? Благодаря предварително!
119.  Дори :
2007.04.26 21:15
Поли, по-добре ще е да е в саксийка с диаметър 10 см, макар че става и продупчена кофичка от кисело мляко, че е по-дълбока и може да се подпре листа, почвата е добре да е торфена, полива се, захлюпвам с найлонов плик и чакам да се появят листенца. Едва след това махам плика.
120.  SIR :
2007.05.28 09:53
Помощ, моето камемно цвете вероятно загива. Грудката се събуди сама, израстнаха много листа, има безброй пъпки. Но в един момент листата взеха да се смиват на вътре, станаха като чашки и за като изгорели по краищата. За сега пъпките са свежи. Но мисля че нещо не е съвсем наред. Ако някой е имал такъв проблем и се е справил с него, моля да го сподели.
121.  Павла :
2007.06.06 15:47
Имам тъмносиня глоксиния с дребни цветове и чисто червена с по-едри.Ако някоя запалена цветарка пожелае ще й пратя листа след увяхването на цветовете-потапят се във вода с парче дървени въглища/за да не загният/ и като пуснат коренчета се засаждат.
122.  Дори :
2007.06.06 22:24
По каквато и причина да е промяната в цветето, минава време докато се установи причината и затова по-добре си отрежи 2-3 от най-долните листа, потопи ги във вода , за да си захванеш ново растение.Възможно е да е на прекалено слънчево място, или да е засушено.Успех!
123.  Руми :
2007.06.09 22:40
моите каменни цветя изобщо не спят и цъфтят постоянно, дори не знам как се приспиват, големи са около педя и имат по 30-ина цвята. миналата година си прихванах ново от листо септември месец, пусна грудка и докато го сложа в саксия вече имаше две разклонения. не ми изисква никакви грижи, лятото са на терасата и понякога ги поливам почти всеки ден, зимата са в стаята и ги поливам умерено, не показват никакво намерение за сън. Много са ми непретенциозни и много им се радвам.
124.  Петя :
2007.06.15 17:39
Руми, какво изложение е терасата ти? Тази година за пръв път отглеждам това цвете и не знам как да го гледам.
125.  Руми :
2007.06.17 11:52
западна е, следобед слънцето ги пече директно, днес тъкмо си броих пъпките на лилавото, стигнах до 30 и ги обърках, толкова са нагъсто, червеното ми е малко по-капризно, по-капризно е на свртлина, но и то има 10 около пъпки
126.  дежи :
2007.06.18 10:48
подариха ми глоксиния,но още на втория ден се появиха кафяви петънца.почвата беше още влажна,затова не съм поливала.раэбрах,че не трябва да се прекалява.ако знаете причината за петната отговорете ми,защото искам да си спася цветето.много е красиво.
127.  Здравка :
2007.06.18 12:56
друг начин за размножаване- през юни отрязвате едно листо от растението-майка. за предпочитане да не е от най-младите. правите разрез на стъблото му по дължина, на кръст, с остро ножче. получават се четири крайчета с дълж. около два см.потапяте във вода,след време крайчетата се навиват навън,после от всяко се образува грудка.държите листото във водата докато грудките станат колкото костилка от маслина.отрязвате грудките и ги засаждате с отрязаното нагоре. поливате два пъти седмично до следващата пролет.ако имате търпение и късмет може да имате четири нови цветя.на мен ми се получиха от цялата тази процедура две и сега ще цъфтят.
128.  stel :
2007.06.20 09:30
до здравка-Миналия месец ми отрязоха едно листо и съвета беше да го държа няколко дена във вода,след това да го разрежа на кръст и да го държа още няколко дена,след което да го засея в пръстта.Обесняваш,че се образуват грудки които при мен май-не се получиха.Крайчетата си бяха завити нагоре.Сега според съвета,който ми дадоха би трябвало листото да изсъхне и да поливам не много често,докато видя положителен резултат.Много скептично гледам на тоя съвет след като прочетох по- горе.От близо 18г се опитвам да завъдя това цвете и най-успешния ми опит е да изкара 2-3 листа,които започват да чернеят и изсъхват и не се получва нищо.Мога ли да очаквам някакъв успех по начина който описах?
129.  Здравка :
2007.06.21 00:12
по начина,който описах, образуването на грудки става бавно-не помня точно,но може и месец и повече.само следете да има достатъчно вода.аз също не се надявах много,но се получи,затова го обясних подробно.от четирите крайчета двете изгниха при мен,но от др. се получиха грудки.
130.  stel :
2007.06.22 07:42
Благодаря Здравка.Този месец ще пробвам по твоя начин с още едно.
131.  дежи :
2007.06.27 11:25
Питах ви по-рано за кафявите петна по цветето,но никой не ми даде съвет.Сега за всички,който имат моя проблем мога да кажа ,че се консултирах и ми казаха,че това е мана и можете да си закупите някакъв препарат.Петната в момента ги няма.
132.  дежи :
2007.06.27 11:25
Питах ви по-рано за кафявите петна по цветето,но никой не ми даде съвет.Сега за всички,който имат моя проблем мога да кажа ,че се консултирах и ми казаха,че това е мана и можете да си закупите някакъв препарат.Петната в момента ги няма.
133.  Кали :
2007.06.27 12:47
Към armeria от форума :
Твоето цвете е вид сингия, или така нареченото каменно цвете.
134.  Kirilova :
2007.07.08 12:53
имам глоксиния от доста време захванах я от листо и вече имам 3 саксий с това красиво цвете и не е толкова капризно, но в сини цветове не съм виждала.
135.  kirilova :
2007.07.08 13:38
Към дежи от форума:
поливай глоксинията само в чинийката, а не директно не трябва да се мокрят листенцата също като при теменужките и ще забележиш цветето как ще се оправи
136.  mimi :
2007.07.09 11:49
stel, искам да добавя за размножаването с листо , че е добре да се използва преварена вода и стъбълцето не трябва да е цялото във водата-около 1 см само потопено.Аз моите листа ги сложих началото на септември, под найлон, до края на октомври бяха с малки грудки и корени-четох че това бил най-добрия вариант, след което засях в малки саксийки.Сега имам страхотни цъфтящи глоксинийки.Само се чудя дали тази зима да ги приспивам?
137.  оксана :
2007.07.09 23:52
у меня есть большой каталог махровых и ситцевых глоксиний. заходите в гости: www.floksana.boom.ru
138.  rosi7206 :
2007.07.10 11:33
Оксана,страхотни цветя имаш!
139.  Кали :
2007.07.10 13:48
Оксана, ти ми подари вълшебен миг на разтоварване и красота, с отлично гледаните от теб цветя. Ти си човек с отличен вкус, и твоята колекция го доказва. Пожелавам ти да се сдобиеш с всяко цвете, за което мечтаеш! Успех!
140.  Тинка :
2007.07.14 14:01
Имам синя глоксиния,която в момента е цъфнала,но е с по тънки стебълца от кадифено червената ми.Какви други цветове имате?
141.  stel :
2007.07.16 09:53
Момичета,дайте акъл как да разбера дали моето листо отдолу си има грудка?Не смея да разровя да не разваля нещата,а листото седи по краищата вече кафеникаво, към основата зеленикаво:)Има някакъв израстък подобен на ..бодилче:),по- встрани..не вярвам да е от цветето,ама и него не смея да махна:)И моята БИ трябвало да е синя...ако доживея да я видя изобщо:)
142.  stel :
2007.07.16 10:02
За колекцията на Оксана мога да кажа само едно голямо WOW!Красотия,чудесия....това парник или дом е?!Извинявам се ако звуча тъпо с въпроса си:)
143.  гали :
2007.07.18 12:07
нъде се отглежда глоксинията в стая или на тераса?Какво трябва да е изложението - изток запад север или юг./.дхфод,с
144.  Дори :
2007.07.20 21:41
Глоксинията е стайно цвете, обича светлина, но не преки слънчеви лъчи-север или изток.Това е мой опит и наблюдение, макар че в магазините ги излагат на слънце, но там колко време престояват?
145.  stel :
2007.07.23 08:28
Ура:)Имам си вече покълнали листенца,обаче са толкова мънички,че ме е страх да поливам отгоре да не ги повредя,а коренчетата едва ли ще стигнат до водата в паничката...Ако може доза акъл?:)
146.  nely_56 :
2007.07.23 12:12
До Стел-потапяш саксията във вода и я държиш докато се намокри горния слой на почвата
147.  yanii :
2007.07.31 10:58
страхотно е но зимата го загубих луковицата изгни
148.  yanii :
2007.07.31 10:58
страхотно е но зимата го загубих луковицата изгни
149.  Jivka :
2007.08.09 18:50
току що засях 5 листа от каменно цвете но не зная дали ще се хванат някой знае ли на плитко или по-надълбоко трябва да ги засея?
150.  nely_56 :
2007.08.09 19:28
До Живка-засей ги почти на повърхноста на почвата за да може да се появат нови листенца.Иначе може да загисе.Листата които си посяла да имат корени.Аз съм ги държала във водата докато изкарат малки листа и тогава ги садя.
151.  DESI :
2007.08.10 12:15
Здравейте, и аз харесвам каменното цвете , но съм чувала че носи нещастие. Имам много цветя но от него не съм си купувала. Знае ли някой нещо по въпроса?
152.  jivka :
2007.08.10 16:27
листенцата които засях са пуснали много коренчета и малки грудки. Как да ги засея на повърхността?
153.  nely_56 :
2007.08.10 18:47
За Живка-листото което е пуснало корени го слагаш полегнало на почвата и със съвсем малко пръст посипваш корените.Подържай почвата влажна а не мокра и да е на сянка а не да го пече слънцето докато изкара листенца УСПЕХ
154.  pacho :
2007.08.13 12:10
тази година не се развиха като друга година юни месец цъфтяха а сега са посърнали. само при нас ли е така?
155.  mimi :
2007.08.15 13:15
Pacho, и при мене са така,явно горещините им се отразяватр м.юни цъфтях като луди, а сега не вадят цветове.И други да споделят.
156.  kapi :
2007.08.17 00:20
obojavam tova cvete i tova liato nasadih niakolko listenca,koito predvaritelno biaha pusnali koreni,no vse o6te ne sa poniknali. moga li da mahna 4ast ot zemiata,za da izkarat
157.  Anemone :
2007.08.22 22:33
не е необходимо - те сами ще образуват грудки и догодина ще се раваш на прекрасни цветове
158.  КРЕМЕНА :
2007.08.23 11:37
ЗДРАВЕЙТЕ!!!СКОРО ОТКРИХ ТОЗИ ФОРУМ И СЪМ МН.ВПЕЧАТЛЕНА ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ОБМЕНЯМЕ ОПИТ!
ОТ ОКОЛО 13 ГОДИШНА СЪМ ЗАПАЛЕНА ЦВЕТАРКА,НО ДОСЕГА ПРИУРИТЕТ МИ БЯХЯ ЛИСТНО-ДЕКОРАТИВНИТЕ МНОГОГОДИШНИ ВИДОВЕ.
В НАЧАЛОТО НА ЛЯТОТО ОБАЧЕ МАЙКА МИ МИ ПОДАРИ КАМ.ЦВЕТЕ ЗАХВАНАТО ОТ КУПЕНА ГРУДКА.ТЯ ИМА МН.ВИДОВЕ,НО ТОВА БЕШЕ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛЕМИ ЦВЕТОВЕ В ТЪМНО ЧЕРВЕНО С БЯЛ КЯНТ ПО КРАЯ.БЕШЕ С ОКОЛО 7-8 ЦВЯТА,НО КАТО СИ ГО ВЗЕХ В БУРГАС ЗА КРАТКО ВРЕМЕ ЦВЕТОВЕТЕ УВЯХНАХА,А ПЪПКИТЕ КЪЩО ИЗСЪХНАХА БЕЗ ДА СА ЦЪФНАЛИ.ПОСТЕПЕННО ИЗСЪХНАХА И ЛИСТАТА.ПОМИСЛИХ ,ЧЕ Е УМРЯЛО,НО ПОСЛЕ ПУСНА МАЛКА ИЗДЪНКА.МН.СЕ ЗАРАДВАХ,НО И ТОЗИ ПЪТ РАДОСТТА МИ БЕШЕ КРАТКА.ИЗДЪНКАТА СЪЩО ЗАГНИ ОТ МЯСТОТО ОТ КОЕТО СЕ ПОДАВА НАД ПРЪСТА.
КАТО ПРОЧЕТОХ ВСИЧКО ОТ ФОРУМА СЕ ЧУДЯ ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА Е ЗАСПАЛО.НЕ ИЗДЪРЖАХ И РАЗРОВИХ ДА ВИДЯ ГРУДКАТА.ТЯ НЕ Е ИЗГНИЛА.
МОЛЯ ВИ ЗА СЪВЕТ .С ТОЗИ ВИД ЦВЕТЯ НЯМАМ НИКЪКЪВ ОПИТ.МАЙКА МИ СЪЩО НЕ МОЖЕ ДА МЕ ПОСЪВЕТВА ЗАЩОТО С НЕЙНИТЕ НИКОГА НЕ Е ИМАЛА ТОЗИ ПРОБЛЕМ,НО ТЕ ВСИЧКИ СА ЗАХВАЩАНИ ОТ ЛИСТ ИЛИ ИЗДЪНКА.САМО МОЕТО Е ОТ КУПЕНА ГРУДКА.
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
П.С.БИХ МОГЛА ДА БЪДА ПОЛЕЗНА СЪС СЪВЕТИ ЗА ДРАЦЕНИ,ДИФЕНБАХИИ,ФИКУСИ,КРОТОНИ И ДР.ПОДОБНИ!
159.  tuti :
2007.08.23 16:55
Оксана, много красиви цветя!!! До сега не бях виждала толкова много разновидности на каменното цвете!!! Прекрасни са! Аз вече имам 2 едното е розово с бял кант (най-масово разпространеното), а другото си го купих на скоро - от цветарски магазин. То е лилаво с бяло и според този сайт (www.floksana.boom.ru) се казва Burgundy Queen. Много е красиво! Дано успея да го отгледам! Искам да пожелая на всички Успех с това цвете, наистина си заслужава да го иммате!!!
160.  Оксана :
2007.09.20 01:12
rosi7206, Кали, stel, tuti, спасибо! Я очень рада, что вам понравились мои глоксинии. Я выращиваю их в квартире, на лоджиях. Зимой растут на стеллажах в комнате.
Извините, а на каком языке идет общение на форуме? Вижу, что на братском славянском, только не пойму, на каком :)
161.  случайна любителка :
2007.09.26 21:55
Спомням си от книгата за Ванга,че това цвете не бива да се държи в къщи.Носи нещастие или някаква негативна енергия,макар че много обичам цветята и не ми се иска така да говоря за тях.Но вярвам на Ванга,лека й пръст!!!
162.  plamen :
2007.09.27 17:33
До Оксана - езика е Български.
163.  Кали :
2007.10.07 21:59
Препоръка към редакторите на сайта :
На пазара вече има ново цвете - Глобба. Инфоирмация за него има само в руските сайтове. Ако е възможно, включете го в сайта, за да разменяме коментари. Предварително, благодаря!
164.  галенцето :
2007.10.08 12:21
Миналата пролет си купих грудка от панаира в Добрич,но кокато покара листата и станаха кафеви и съхне ,преместих грудката в друга саксия на тъмно и тя пак покара сложих я на светло,но пак станаха кафеви и пак умира.Какво да правя с нея не знам?Ако ще става цвете да става ,ако не ще я изхвърля!
165.  kapi :
2007.10.25 15:50
Moje li niakoi da mi kaje ima li zna4enie,tova 4e prinuditelno prispah moite gloksinii.Te spriaha da cuftiat i niakaksi okliumnaha i az gi otkusnah
166.  Mihaela :
2007.10.26 01:03
Здравейте! Преди месец приятелят ми ми подари едно глокси розово, много красиво и цъфтеше много често Обаче аз взех,че го полях повечко и като видях,че започва да увяхва и че се е препълнило с вода(поливах го през ден), веднага го пресадих и махнах прекалено мократа почва (колкото успях) . От няколко седмици увяхва и вече мисля, че съвсем увяхна, защото почти всичко покафеня. Сега се чудя живо ли е, не е ли? Да го поливам ли? Само два пъти малко го полях. казаха ми, че глокситата са сезонни растения и може да спи, но аз съм убедена, че го наводних, защото както си цъфтеше прекрасно и изведнъж започна да увяхва, плувнало във вода. Помогнете с някой съвет, моля ви ;( Има ли начин да спася това прекрасно цвете?
167.  kapi :
2007.11.07 17:29
Do Mihaela:Za da razbere6 dali ne e umryala tvoyata gloksinia prosto tryabva da proveri6 dali grudkata ne e izgnila.Izvadi ya ot po4vata,i ako e tvurda zna4i prez proletta 6te se subudi.Spored men naistina moje da e prepolyata i da e izgnila.(dano da ne e!).Spodeli kakvo e stanalo.
168.  Romualdas :
2007.11.09 23:56
Gaila, kad silpnai moku bulgariskai
169.  ВЕСИ :
2007.11.15 09:40
Моето пък сега през зимата ще цъфти....има една пъпка...
170.  ники78 :
2008.01.14 16:14
здравейте, имам глоксиния от няколко години, искам да ви попитам кога е най удачно да я пресадя, самата грудка, пречи ли че е леко покарала.и каква пръст е подходяща, мога ли да добава тор-животинска-обгоряла съответно или не понася това цвете такъв вид.благодаря Ви
171.  gali_03 :
2008.01.15 11:50
Трябва ли вече да поливам глоксинията?И на топло ли трябва да бъде?
172.  ники78 :
2008.01.15 13:24
не има време още за да я сабудиш, поне до март месец
173.  plozewa :
2008.01.30 20:31
ники 78. и моята вече е прокарала малки листенца, но смятам да я оставя така, като я поливам по малко веднъж на седмицата. Имам я от една година, цъфтя, заспа и сега започва наново.Успехи!!!
174.  cecka :
2008.02.18 18:04
zdraveite kajete mi molq vi zahto mi pojaltqxa listqta na cikasa [a ina4e behe mn. xubav]s okolo 30 listq a sega mi e jal da go gledam
175.  kakafonia :
2008.03.12 12:17
Здравейте днес си купих 5 гругки и смятам да ги засадя но те са доста големички а по на горе четох че трябва саксията да не е много голяма. Трябва ли да ги засадя в малка саксия или в по голвма?
176.  Питаща :
2008.03.12 17:21
моята глоксиния вече има няколко листа с нормална големина и с нормално зелен цвят.притесняват ме само леко завитите и листа,под тях няма паразити или аз не ги виждам а иначе е свежа.от какво може да и стават така?благодаря предварително!
177.  liljana :
2008.03.12 17:54
или емокра или е суха или на тъмно
178.  nely_56 :
2008.03.12 19:40
Moeто цветенце вече има 12 пъпки.Имам го от 6-7 години.Когато го купих на картинката беше червено с бяло по края.Цъфтеше червено.А миналата година цъфна в лилаво с бяло.Тази година незнам какво ще реши....
179.  ирина :
2008.03.12 21:37
Купих 2 грудки. Те все едно че са увити с тънки сухи коренчета. Трябва ли да се накиснат грудките преди да се сложат в саксиите. И трябва ли да се покрият с пръст, ако да, колко, 1- 2см, или трябва да се вижда отгоре върха с пъпката?И чух, че първо се полива отгоре за да слегне земята, а след това вече в подложката.
180.  diana67 :
2008.03.15 10:30
Не трябва да ги накисваш предварително.Направо се засаждат ,а размера на саксията зависи от големината на грудката.Като засаждаш грудката около нея до стената на саксията трябва да има най малко1-2 пръста растояние за почва.Не ги поливай отгоре защото в ямката от където покарват се задържа вода и загниват.Ако ги отглеждате от листо ,не е достатъчно само да пуснат жилки.Изчакайте още.Те започват да оформят грудка и да пускат листенца още във водата.Едва тогава може да ги засадите в малка саксиика.
181.  diana67 :
2008.03.15 10:40
Не ги засаждай по-дълбоко от 1-2 см.Ако от една грудка ти изкарат няколко стръкчета,можеш да изчакаш докато пораснат до 4-5 см.или 6-8 листенца,тогава внимателно с пръст можеш да откършиш 1или2(зависи колко е изкарало)и да ги засадиш отделно като добре притиснеш пръстта около тях.Този кълн ,който остане на грудката става по-силен.
182.  kakafonia :
2008.03.20 16:45
Здравейте отново. О мойте 5 грудки имам вече две на които са поникнали малки листенца. С нетърпение чакам и останалите три. А също така и да пораснат и цъфнат. Интересно ми е какви ще са. когато ги купувах бяха 5 различни цвята.
183.  kapi :
2008.03.20 21:00
Коментарът е изтрит от редактор, защото не е на кирилица.
184.  kapi :
2008.03.20 21:06
Коментарът е изтрит от редактор, защото не е на кирилица.
185.  аврамова :
2008.03.24 20:32
Здравейте всички.Мнохо обичам това цвете. Имам го от 12г Започнах от едно И сега имам 5 вида.Имах "хванати" от листо ,от грудка и разсаждане. На всеки 2г.в саксията имам по 2-3 по малки грудки които засаждам отделно.Успех на всички.
186.  Cerber :
2008.03.28 14:09
Имам засята червена глоксиния, която вече има 4листа. Поръчах си още 8 вида глоксинии от градински център Стрелиция в София и бях изумена от коректността им, тъй като ниските цени(1,50 е грудката там) предизвикват съмнения. Но изпълниха поръчката и съм доволна от доставеното количество, а и от качеството също. Веднага ще ги засея и се надявам всичко да е наред. За жалост количествата глоксинии там са изчерпани, поне на сайта им няма вече, а за наличности може да проверите на място...
187.  капи :
2008.03.28 14:32
какви видове глоксинии има в Стрелиция?И как по-то4но става доставката?
188.  Cerber :
2008.03.31 15:18
Ами аз направих заявката от сайта на Стрелиция на 11.03, като в сайта пишеше, че ще бъде изпълнена след 15март. Е, доставиха ми ги чрез Еконт на 28.03, като на запитването (към20.03.)ми дали ще изпълнят поръчката обясниха, че щом поръчката е потвърдена, значи количествата са заделени, независимо, че в сайта почти всичко е изчерпано.
Иначе имаше 9 вида глоксинии, от които червена, бяла, 2 кайзер Вилхелм(виолетова и червена), тъмно виолетова и още 4вида, които не мога да цитирам поименно в момента.
Но от фирмата изпращат всяка луковица в отделна опаковка с надпис, така че всичко е ок и определено си струва. Иначе по пазарите дребната луковица върви поне по 3.50, а тези са прилично едри като за 1.50лв. Вече са засяти и чакам резултати...
189.  borislava_85 :
2008.04.11 21:16
бих искала да ми кажете и аз как да си събера тази толкоз хубава колекциа от камено цвете
190.  borislavamineva :
2008.04.19 18:15
искам наи после ниакои да ми одг как става порачката за каменното цвете
191.  passiflora :
2008.04.19 19:07
Каменното цвете можете да си поръчате но ще го получите в твърде голямо количество от 50 броя. На пазара се продават луковици по 1.50 за бройка. В момента го нямя,защото вече е късно да го садите.
192.  вили :
2008.04.21 11:45
преди 1,5 месец си купих грудка,засях я както е указоно,както и прочетох в коментариите Ви,но все още не е поникнало нищо.още да чакам ли или да я хвърлям.мисля,че не е загнила
193.  вили :
2008.04.21 11:46
моля някой да ми отговори
194.  ivark :
2008.04.21 12:07
Вили,да не те разочаровам,я разрови почвата и виж грудката в какво състояние е .да не си я преполяла и да е започнала да гние така ще си останеш само с чакането.можеш легичко да резнеш с нож ако вътре е кафяво -нестава.
195.  вили :
2008.04.21 12:37
благодаря ще го направя
196.  вили :
2008.04.21 12:40
кафяво и много твърда
197.  ivark :
2008.04.22 08:35
Съжалявам,Вили,но мисля че няма да те зарадва.опитай пак и късмет.и на мен ми се е случвало да изгният преди да покарат.
198.  borislava_85 :
2008.04.23 14:21
молиа ви ниакои да ми одговори
199.  Anonimen :
2008.04.23 14:36
Ами те са ти отговорили ама кой да чете.
200.  Cerber :
2008.04.25 15:12
За borislava_85--->В момента имат само тази http://www.strelitzia-bg.com/detail.php?item_id=156
Регистрираш се, попълваш си данните и ти пращат поръчката. Това е!
201.  илен :
2008.04.26 15:03
Аз също имам глогсиния от 4 години тъмно червена с бял кант по края направо е като нарисувана .Всяка година имаше по 4 или5 цвята ,но тази година е направо рекорд 11 пъпки .Но незная дали ще цъфнат всичките ,трябва ли да махна част .????
202.  галето :
2008.05.01 16:47
имам го това цвете във всички цветове,но само бялото ми нещо не върви.не расте,листата му са жълти,подвити навътре.моля помогнете!
203.  politod :
2008.05.08 12:07
Здравейте приятели! От скоро и аз се запалих по глоксинията, всъщност ме запали моята приятелка Мари. Тя ми подари две луковички едната е с бял цвят, другата е бяло напръскано с розови петна (мисля че е някакъв вид тигрина). Вече има листенца и за момента се развиват много добре, но за цвят ще трябва да почакам. Това беше малко отклонение от същината на въпроса и молбата ми, а именно- има ли някой тъмно лилаво с бяло , без значение дали напръскано или с кант и може ли да ми даде/продаде едно две листенца. Ще бъда много благодарна, ако някой се обади на имейла ми poliat1997@abv.bg мога да предложа други видове цветя или листа от бялата глоксиния. Благодаря.
204.  niki :
2008.05.17 23:38
zdr na vsichki imam edno vyprosche kym vas predi mesec si zasqh kamenno cvete trygna mi dobre gore dolu ednata lukovica a drugata e mn po slaba tova moje li da byde ot samiq razlichen cvqt za6toto ednata mi be6e lilava a drugata cherveno s bqlo i koga da chakam da mi cyfne ? chakam otgovorche ako moji razbirase
205.  kakafonia :
2008.05.30 17:16
Здравейте до Ники аз си купих 5 грудки в средата на Март и седа жече се показаха пържите пъпки надявам се до седмица да цъфнат и ще ги кача в галерията.

До Политод ако това което съм купила отговаря на цвета си триабжа да имам и от двата вида които искаш но трябва да изчакаме да цъфнат.
206.  politod :
2008.06.04 08:44
Благодаря kakafonia , разбира се, че ще изчакам!
207.  niki :
2008.06.04 14:52
mn blagodarq na Kakafonia 4e mi pisa no i az gi sqh v sredata na Mart no imam samo lista a nqmam pypki no i te 6te doidat rano ili kysno dano da e po skoro :) aide 4ao za sega ot men
208.  borislava :
2008.06.05 21:50
do kakafonia 6te te pomolia ako niama6 ni6to protiv da mi dade6 listia ot tvoeto kamenno cvete za koeto predvaritelno ti blagodaria
209.  ilia :
2008.06.05 23:06
Имам глоксиния от 5 години с червен цвят от вътре и бял от вън на самият цвят.Разсадих го като срязах грудката ,,майка"! В момента майката е с 18 цята,а разсадените грудки са с големина 2-3 см и ежедневно израстват.Поливам само в чинийката на саксията-ежедневно-пие като лудо.Чакам коментари!-ilia.ara@gmail.com
210.  Deni :
2008.06.07 22:43
Здравейте!Майка ми има глоксиния.През зимата тя заспа,а през март мама не я сабуди.Аз я взех края на април,пресадих я и започнах да я поливам.Сега е юни,а още не се е сабудила :( Дали не е заспала за винаги?! Какво да правя? :( Да продължавам ли да я поливам?
211.  niki :
2008.06.09 12:35
zdr Deni ami zavisi kak q polivash ako si q prepolivala moji i da e izglina razrovi saksiqta i vij grudkata dali e tvyrda ili meka ako ti e meka e zaspala za vinagi a ako ti e tvyrda ne q prepolivai mnogo samo 1 sedmichno i e predostatachno aide 4ao za sega i uspeh ot men
212.  niki :
2008.06.15 23:22
Zdraveite na vsichki do kakafonia da ti se pohvalq du6ko i az dnes se zavyrnah ot komandirovka i zabelqzah 4e i moqta ednata gloksiniq mi e pusnala nqkolko pypki no predpolagam che do sedmica nai mnogo dve shte mi cyfne chakam q s netyrpenie da mi cyfne da i se poradvam
213.  kakafonia :
2008.06.17 18:00
Ники аз вече нямам търпение, а мойте още не са цъфнали но пък има още много нови пъпки. Тези пъпки не ги е срам растат много бавно. Моите вече са много голями, но гледах в един цветарски магазин напъпила глоксиния и май ще трябва да имаме още търпение.
214.  мими :
2008.06.18 16:39
за Дени
според мен завинаги е заспала,докато не е избило хашче не се полива.Запомнете го това.Искам да си разменям със всички които ми пишат на емел ilkakrumova@abv.bg
Чакам обаждания за съвети иразмяна.Имам 5 вида от каменните цветя.
215.  poli :
2008.06.19 19:51
imam kamenno cvete koeto raste na viso4ina i ne dava nikakav cvqt.nqkoi moje li da mi kaje za6to sr polu4ava taka?kade barkam?
216.  oksana :
2008.06.26 18:46
i az dnes si kupix tova cvete 6te vidim kak 6te go otglejdam
217.  oksana :
2008.06.26 18:58
moeto e s 4erven cvqt kajete mi koga moga da go prisadq v nova saksiq
218.  borislava_85 :
2008.06.27 07:57
do oksana molqtq ako moje da mi dede6 ot tvoite cvetq i az da si zaxvana 6te 4akam da mi odg i blagodarq
219.  passiflora :
2008.06.27 09:30
Каменното цвете се присажда пролетно време. За тази година сте пропуснали срока. Но опитайте все пак. Може и да се получи нещо. Не е капризно. Цветето на Поли Тодорова расте на височина, защото зимата не го е държала на хладно. И вероятно го е торила прекалено.
220.  politod :
2008.06.27 10:15
До passiflora. Съжалявам , но явно има друга poli , която вероятно не е Тодорова. При мен няма такъв проблем, пък и за пръв път от тази година гледам глосинии. Все пак благодаря за информацията, която получавам от тази страница, чудесни сте!
221.  kakafonia :
2008.06.27 11:49
Здравейте. Моите глоксинии започнаха да цъфтят. Качих първата в галерията.
До полотод -не е тъмно лилаво но има още 4 които също имат по много пъпки.
222.  politod :
2008.06.27 12:22
Благодаря kakafonia, много си мила, че помниш обещанието си! Още веднъж благодаря, но се отказвам от още глоксинии, твърде много ми станаха и за сега ще задържа да ги увеличавам! Хубав ден на всички!
223.  kakafonia :
2008.06.27 14:04
Наистина ако решиш да ги събереш всичките като разновидност от цветове трябва да имаш цяла оранжерия. Но пък имат страхотни цветове това ни стига.
224.  Niki :
2008.06.30 13:58
Do Kakafonia moje li da te pomolq da mi prati6 pik na tvoeto kamenno cvete 4e ne mi se rovi iz galeriqta i posle i az 6te ti pratq ot moite ako iska6 razbirase Magapasa_84@abv.bg (ako nqkoi iska moji da mi gi prati ) 6te se radvam za koeto 4ao i lek den na vsi4ki
225.  marushka :
2008.07.07 23:46
Едно от любимите ми цветя е каменното цвете. Непрекъснато си го поставях миналото лято на масата да си го гледам, но през тази зима ми се беше изгубило за съжаление, но една колежка пак ми даде с малка саксийка и сега пак си го хванах.
226.  павлина :
2008.07.24 17:33
искам да си разменям глоксинии аз имам 11 цята
227.  павлина :
2008.07.24 17:38
ако някои се интересува да ми пи6е на Е-mail pav4i_1977@abv.bg
228.  politod :
2008.07.25 09:34
Здравейте момичета, искам да ви кажа, че вече се отказах да отглеждам глоксинии защото при мен изобщо не вървят. Нали знаете, че не всяко цвете може да отгледа даден човек, така е при мен с глоксиниите и колериите - много добре се развиват, но не цъфтят. За това подарих тези цветя на мои приятелки и се радвам, защото те зацъфтяха при тях. До kakafonia : благодаря ти, че не си ме забравила, но моля те не заделяй листа за мен, не ми се иска да съсипвам повече цветя. Успех на всички с глоксиниите, много да ви радват!!!
229.  павлина :
2008.07.25 11:01
защо се отказваш от тези красавици аз правя вси4ко да не ги загубя търся постоянно информация и видове влез в саита на floksa да видиш какви краиви има там
230.  politod :
2008.07.25 11:16
Павлина и аз ги харесвам много и тях, и колериите и стрептокарпусите, но при мен просто не искат дацъфтят, правят листа, добре се развиват и когато се стигне до цвят, или изсъхва цвета, или изобщо не се появява такъв. Разочаровах се и повече няма да опитвам с тези цветя. А на теб и всички любители на глоксинията, желая много успех с тях, да съберете всички възможни цветове и непрекъснато да ви цъфтят!
231.  павлина :
2008.07.25 12:29
някои ако има семена от глоксиния или грудка в повче от цвят да ми изпрати благодаря предварително
232.  катя :
2008.07.31 02:57
Подариха ми такова цвете с 3 различни цвята на пъпките, но нещо вехне. Светло е в стаята, но ще го преместя по-близо до прозореца...Ако съм го преполяла какво да правя? мога ли да го спася цветето
233.  пипи :
2008.08.04 14:41
можеш да си го спасиш ако все още са здрави стаблата ги отржи от грудката без да я разбутваш и ги сложи в влажна почва но ги захлюпи с боркан ако имаш купена почва още по-добре а грудката я остави без да я поливаш докато не запчне да изкарва на ново око вече не изгнила а има и болни грудки на пазара така че ако спасиш поне стаблата от тях ще се здобиеш с ново растение .
234.  пипи :
2008.08.13 14:19
някой има лилава тигрина и желае да си разменим да ми пише на адрес pav4i_1977@abv.bg
235.  пипи :
2008.08.13 14:22
сял ли е някой глоксиния моите семена вече изникнаха да видим само дали ще цъфднат догодина
236.  павлина :
2008.08.19 16:58
днес си купих 2 глоксинии с гъсти цветове даите ми савет да ги пресадя ли или не
237.  Dida :
2008.08.27 11:02
имам лилаво каменно цвете, но непрекъснато боледува. остава без листа, защото те се свиват и почерняват. в момента е само цвят. не знам как да го излекувам...
238.  пипи :
2008.08.29 14:04
имам вече 5 камени от семена на две листенца са надявам се догодина да цъфмат
239.  Дори :
2008.08.31 16:18
Павлина, чакам да ми отговориш на ел.поща, а относно пресаждането на растения-когато цъфтят и в горещините, не се разбутват, защото усещат. Изчакай да прецъфти, да се изхрани грудката и когато е в покой или когато се събуди, може да се премести в по-голяма саксия.
Дида, това боледуване най-вероятно е вид гниене, което може да обхване и грудката, което означава, че ще загубиш цветето. причинява се от гъбички или вируси, които се развиват най-вече във много влажна почва и ако се установи навреме може да се напръска с Топсин. Най- добре е профилактично да се пръска почвата против гниене и гадинки.
240.  Cerber :
2008.09.02 11:58
Моите глоксинии вече прецъфтяха, но ми остана да цъфти само една, която за голямо мое удивление цъфна. Тук някъде пишеше, че ако от една грудка има 2-3 стъбла, трябва да се остави само едно, за да е силно и да има цветове. Е, аз така и направих, оставих едно, а другите подънки вкорених и разсадих. Сега едната от тях цъфти и прецъфтява, та се къса. По-горе пишеше, че трябва да направи грудка и ще цъфне догодина, но явно стават и чудеса понякога. Всъщност не съм проверявала има ли нова грудка, но това младо стръкче цъфти ли цъфти.
241.  ton4eto :
2008.09.16 15:37
Здравейте момичета,аз също вече имам глоксиния,но незнам как да се грижа за нея.листата се вдигнаха нагоре като че ли 6те се затваря,имаше пъпчица с цвят ,но така и не цъфна,пъпката овяхна.сега забелязах че по грудката има нови две покарали листенца.незнам какво да правя щте заспива ли това цвете или не.трябва ли да го пресадя преди това.ще сам ви много благодарна ако някои ми помогне зашото това цвете ми е много скапо и не искам да го загубя
242.  ton4eto :
2008.09.16 15:44
искам и още нещо да питам мога ли да си хвана глоксиния от листа
243.  Герито :
2008.09.17 22:32
Здравейте! Имам натопени листа от глоксиния във вода дори имат коренчета, но нямат образувани грудки. Знае ли някой кога трябва да ги засея и в каква почва. Помагайте бе хора........!!!
244.  ton4eto :
2008.09.18 13:48
аз имах такива листенца и като пуснаха коренче ги засях и сега 6те видя какво ще стане
245.  Герито :
2008.09.18 14:54
До Тончето:
А имаше ли образувана грудка и на каква дълбочина ги зася?
246.  ton4eto :
2008.09.19 13:50
до Герито:
нямат грудка на средна далбочина но в наи малките саксии.ако имаш от тези кадето продават цветята по магазините те нямат чиниики.в такива ги сях.
247.  павлина :
2008.09.19 14:19
здраеите,Гери иТони тези цветя именно така се захващат достатчно е да пуснат коренчета и са готови да се насадят в саксия.Какъв цвят са вашите глоксини,аз всички съм ги захванала от листа и цвят също от хашче насадено и захлупено с буркан а праста е йелателно да не е само купена
248.  Герито :
2008.09.19 15:08
моите са червена с бял кант и тъмно лилава с бял кант. Още днес ще ги посадя и ще видим какво ще стане. Стискайте палци..
249.  ton4eto :
2008.09.21 13:10
аз имам бяла,и ми дадоха четири листа от различни глоксинии и незнам точно какви са. Павлина кажи кога заспиват твоите глоксинии

250.  павлина :
2008.09.22 13:08
ако са захванати тази година не ги засушавай напълно а иначе спът от края на септември-октомври до февруари-март не се поливат повече от веднъж на месец по много малко,когато изкарат хашчета напролет се поливат по често
251.  павлина :
2008.09.22 13:23
някой копувал ли е глоксини на фирма м&м
252.  mimozar :
2008.10.20 17:36
В момента не ги предлагат, защото ги водят луковици за пролетно засаждане, но точно преди 2 дни от практикер си закупих абсолютно същите сортове с тази разлика, че в опаковка са по 2 и естествено ти излиза по евтино, садят се в началото на февруари.
253.  Герито :
2008.11.06 13:54
обещах да ви споделя какво става с моите новонабучени глоксинии, но за жалост само една се захвана - другите изгниха въпреки, че имаха коренчета. В защита ще кажа, че не съм ги преполивала ((:
254.  снежка :
2008.11.16 14:28
аз много харесвам това цвете имам няколко вида
255.  павлина :
2008.11.20 09:51
Снежи какви цветове имаш
256.  pavlinka7 :
2008.11.29 18:18
засадих си листенца с добри корени но все изьхват
257.  олето :
2009.03.10 01:00
каменното ми цвете се събуди порасна 3-4 см и листата му покафеняха и опадаха , мисла че го преполях , има ли шанс да поникне отново или е умряло
258.  desilu :
2009.03.22 15:21
и аз съм пробвала да го спасявам,но никога не успявах,до сега съм имала около 20 на брой и всички загиваха по неизвестни причини,иначе е много красиво по време на цъфтеж .
259.  rumianna :
2009.04.01 16:01
оня ден си купивертупих 2-ве саксиики но едното е загнило по стеблото и изпадаха по4ти вси4ки пъпки. Аз ги отстраних но незнам дали да не махна цялото стебло за да не изгние и грутката.Ште ме посаветжате ли нешто незнам какво да правя????Благодаря ви.
260.  pavlinka_7 :
2009.04.01 22:11
колко време трае това събуждане поливам по малко около месец но не е изкарало още ?
261.  Krisi06 :
2009.04.07 14:44
Листата на моите глоксинии се свиват,има много пъпки,но листата ме тревожат.Как да се справя с проблема?Бихте ли ми помогнали?
262.  pepikdim :
2009.04.15 10:33
До Krisi06-ториш ли ги редовно с течна тор? Освен това може да имат някакви въшки, огледай ги хубаво и ако има нужда ги напръскай с нещо :)
263.  миме :
2009.04.22 10:08
До Кrisi06- ако нямат въшки можи въздуха в стаята да е сух. Тези цветя обичат по- висока въздушна влажност. Внимавай и да не се допират листата до прозореца или до други цветя, това също води до свиването им, но не е болест.
264.  Krisi06 :
2009.04.23 15:17
Благодаря ви!Със сигурност няма паразити.А къде да ги поливам-отгоре в саксията или долу в подложката?
265.  sevdalina :
2009.05.31 23:46
Качих няколко снимки на моите каменни цветя, които отглеждам от есента. Искам да споделя красотата им с вас!
266.  snejidi :
2009.07.08 15:46
Здравейте!От 23.06 имам такова прекрасно цвете,но от два дни забелязах, че цветовете му-4бр. са с опърлени краища.Не е на пряко слънце.Въпроса ми е дали това е болест някаква?
267.  magdalena88 :
2010.01.31 17:28
nasadih esenta gloksiniq,polivam q samo v pani4kata! no zabelqzvam 4e listata im sa zasahnali i se 4ydq dali grytkite sa zaginali :-( kakvo da pravq???
268.  nikolidis :
2010.02.02 00:28
da ne q prepoliva6 tq ne obi4a mnogo voda razrovi i ako grudkata e Meka e oti6la a ako e tvyrda e OK :)
269.  laki_luk :
2010.03.19 14:22
за първи път ще отглеждам това цвете дайте съвет на каква дълбочина се сеят грудките,слд колко време да очаквам първите листенца и каква светлина обичат директно слънце или по сенчести места.
270.  марго07 :
2010.08.24 21:51
аз също си взех грудки за пръв път отглеждам глоксиния но за съжаление видях цвета само на една от трите грудки неизглежда да е капризно цвете но самата грудка явно не е била активна засях го на 4-5 см. дълбочина и поливах само отдолу
271.  milo2002 :
2010.08.28 13:40
Помощ! Имах 4 листа с коренчета и грудки..2 от тях увяхнаха и изсахнаха...другите 2 не са пуснали ново листенце вече 3-ти месец...Не са преполяти , а грудката им се вижда леко над почвата..Какво да направя?
272.  velin4 :
2010.11.23 23:17
искам да питам една подробност вземах си глоксиния преди седмица и имам голямо желание да си го отглеждам искам да попитам защо стъблата на самите цветове почерняват и увяхват листата са добре т.е. са свежи и големи какво да направя да спра да го поливам ли или да продължавам? Ще съм много благодарна ако има някой да ме посъветва :) благодаря предварително
273.  nikolov441 :
2011.06.14 16:48
имам засадено и вкоренено листо от каменно цвете някой случайно да знае след колко време започва покарването на други листенца от насаденото .
благодаря предварително
274.  neli_88 :
2011.10.15 08:36
Здравейте на всички!Дадоха ми листенца от това красиво цвете и аз ги потопих във вода.Сега като гледам е пуснало коренчета и се чудя да го насадя ли в саксия и да го преспя или да го даржа до пролетта във вода и тогава да го насадя в саксия.Моля помогнете ми!Благодаря ви предварително!
  Всички коментaри (274)Нов коментар
Моля, пишете коментарите на кирилица с малки букви. В противен случай, те ще бъдат изтривани от модератор.
От:
Коментар:
[b]плътен[/b] [i]наклонен[/i] [url=link]text[/url]
Код безопасности
Код*:
Въведете кода показан на картинката.
E-mail: Искам да получавам отговорите
     

 

http://www.fishing-mania.com - Fishiing Mania - Българският риболовен портал     Имоти   Работа    
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2020 www.zadoma.com. Всички права запазени.
Станете почитател на ЗаДома във Facebook