РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
цветя рецепти галерия форум Каталог
ГРАДИНА СТАТИИ
При извора на босоногата

При извора на босоногата

Разходките по морския бряг понякога носят повече ......
Точно „моят” крем

Точно „моят” крем

Овлажняващи, подхранващи, обещаващи да върнат свежия ......
Избери си йога

Избери си йога

Айенгара, класическа хатха, ащанга или силова йога – ......
Рецепта за щастлива Нова Година

Рецепта за щастлива Нова Година

Не се опитвайте да правите цялата порция ......
| KОМЕНТАРИ (2)
Тайните на шоколада

Тайните на шоколада

Полезен, вреден, празничен, пристрастяващ… ......
Лятно настроение

Лятно настроение

За да изглеждате добре, съвсем не е задължително да ......
Болестите на туриста

Болестите на туриста

Всяка година разчитаме, че по време на лятната ......
Талантите на пробиотиците

Талантите на пробиотиците

Всеки ден в нашия организъм с храната попадат ......
| KОМЕНТАРИ (1)
Всички статии »
Начална » Красота и здраве » Аюрведа – меню от чис
24-11-2008

Аюрведа – меню от чиста енергия

Тази наука е по-стара и от Христа, и от Буда. Санскритската дума „аюр” означава живот, а „веда” означава знание. Обединени в едно, те обясняват значението на аюрведа – наука не просто за здравето, а наука за самия живот.

Визитка

Индийката Мона Каушик е фолклорист, културолог, писател и преподавател в катедра „Класически изток” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Председател е на фондация „Девам” – индийско-българско общество за изкуство и култура. Завършила е курс по натуропатия, йога и аюрведическа медицина в Индия.

За аюрведа у нас се говори много, но все още се знае малко. Затова се обърнах към Мона Каушик с молба да ни осветли по въпросите на аюрведическата медицина и хранене. Срещнахме се на... една чаша кафе. Една, защото кафе пих само аз. Пред Мона се извиних, че не мога да преодолея зависимостта си от „лошите” храни и напитки. Тя ме прекъсна с обяснението, че каквато и храна или напитка да консумираме, не бива да го правим с чувство за вина. Това всъщност е и един от ключовите принципи в аюрведа – винаги да се вслушваме в тялото си и да приемаме храната с удоволствие.

Баланс на енергиите

- Какво е аюрведа? 
- Аюрведа буквално означава “наука за живота” и е най-старата лечителска система в света, която има за цел чрез начина ни на живот и хранене да доведе до биологично пречистване на целия организъм, така че тялото да се подготви за самовъзстановяване (за терапевтична реактивност). Аюрведа разглежда човека като многоизмерна система, състояща се от тяло, душа и жизнена енергия прана. А грижата за физическото тяло аюрведа представя като начална степен за духовното усъвършенстване. Според това учение начинът на хранене е определящ не само за физическото ни здраве, но влияе и на психическото ни благополучие. Сред множеството популярни съвременни системи за хранене, предлагащи ползи, насочени изключително към тялото, аюрведа предлага път за хармонизиране на цялото ни същество.
- Можем ли да кажем тогава, че аюрведа е наука за храненето?
- Храненето е важна част от аюрведа. Ако човек се храни правилно, не са му нужни никакви лекарства. И обратното, ако си вреди с храната, която приема, то никакви лекарства не могат да му помогнат. Хранителните продукти ни хранят не само с калориите, които съдържат. Според аюрведа най-ценна е съдържащата се в тях природна енергия, наречена прана. В основата на аюрведическата диета е разбирането, че всички хора са различни и принадлежат към няколко конституционни типа – доши.
- Какво представляват дошите?
- Дошите могат да се опишат като три типа енергия: кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство). И трите доши (енергии) присъстват във всеки един от нас, но в специфична комбинация. Тази комбинация се определя още при зачатието ни и е невъзможно да бъде променяна. Грижата за здравето според аюрведа е насочена към запазване на отношението между присъщите по рождение за човека доши. Защото точно това специфично съотношение между дошите определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издръжливост, предпочитанията към различни храни и начините за поддържане на добро здраве. Както и продължителността на човешкия живот.
Вата частиците контролират използването на енергията от различните клетки и органи. Но те също така контролират движенията на пита и кафа енергиите и по този начин управляват всички функции на тялото. Пита частиците са отговорни за всички биохимични реакции и метаболитни процеси в организма, както и за доставката на топлина и енергия към тялото.
Кафа частиците представляват клетъчни и вътреклетъчни структури, които поддържат в добро състояние вътрешната среда на организма. Те „съобщават” за здравината и стабилността на тялото. Дисбалансът на дошите в организма води до заболявания. Но за да съхраним баланса между тези енергии, трябва да определим коя е доминиращата за съответния организъм доша. Понякога това е много трудно да се установи дори от опитен специалист. Защото има хора със смесени доши: вата-пита, пита-кафа, кафа-вата и даже вата-пита-кафа. В този случай специалистът по аюрведа ще ви зададе много въпроси, за да изясни вашите пристрастия, характерните ви реакции при различни ситуации. И чак тогава ще ви даде препоръка за начина ви на хранене.

Сезонни и възрастови колебания

Съотношението на дошите може лесно да се променя. Например честите пътувания могат лесно да изведат от баланс ватата, а горещото време – да увеличи питата. На дошите винаги им въздействат сезоните. Например лятото е активното време за пита, в началото на пролетта преобладава кафа, а през зимата – вата. Сезоните е необходимо да се отчитат задължително при определяне на конституцията. Както и възрастта на човека. В детството си всички ние сме под активното влияние на кафа, в средна възраст – на пита, а в преклонна възраст – на вата. Всичко това трябва да се вземе предвид при избор на хранителни продукти.
Полът също оказва влияние. При мъжете се наблюдават по-често пита и вата конституции, а при жените – кафа конституции.

- Какво да ядем, когато сме нервни? Обикновено тогава имаме зверски апетит. Има ли общи правила, които важат за всички типове хора (доши)?
- В такива случаи пийте повече вода. Ако сте установили коя е вашата доминираща доша, избягвайте храните, които не са подходящи за нея. Когато сте наясно с дошите и на вашия партньор, можете да разберете защо той е нервен и да намалите повишената му доша чрез храната.
- Възможно ли е всеки сам да определи диетата си?
- Всеки сам може да определи диетата си, ако знае коя от дошите му е доминираща, но е по-добре да се консултира със специалист. За избора на диета не е достатъчно да се определи само водещата доша. Важно е да се отчете и физиологичното състояние на пациента. Например човек може да бъде ярко изразена вата, но да страда от заболяване, което е характерно при разстройство на пита. В дадения случай му се препоръчва да изключи продуктите, повишаващи огъня (защото пита се свързва с огъня). Класическите аюрведически добавки също трябва да се взимат под надзора на аюрведически лекар. Един от ключовите принципи на аюрведа е винаги да се вслушваме в телата си.
- Какво означава да се храниш правилно според аюрведа?
- Да избираш и да предпочиташ продуктите, отговарящи на твоя тип доша. Тук всеки може да разчита в буквалния смисъл на чувствата си, а именно на своя вкус. Според класификацията на аюрведа вкусовете са шест: сладък (земя и вода), кисел (земя и огън), солен (вода и огън), лют (огън и въздух), стипчив (въздух и  земя) и горчив (въздух). На всеки тип доша се препоръчва да приема продукти според вкуса си или да ги избягва, ако не са му по вкуса. Ако се наблюдавате какво ядете с удоволствие и какво – без удоволствие, ще разберете дали съответната храна е полезна за вас, или не. Естествено, повечето хранителни продукти са със смесен вкус.

Без стереотипи

- Около аюрведа съществуват много заблуди. Аюрведа у нас се асоциира с индийска кухня или с вегетарианството...
- Индийската кухня е култура, а аюрведа стои над културата. От една страна, тя е наука, тясно свързана с йога, която пък препоръчва вегетарианството. Но от друга страна, грамотният аюрведист ще избере различни менюта за хималайския йога и за социално активния жител на големия град. За хората, ориентирани към духовни практики, аюрведа препоръчва чиста диета, изключваща не само месо, но даже лук и чесън. Подобно хранене може да понижи физическата активност, което би се оказало голям проблем за човека, живеещ в голям град. Вегетарианството е част от индийската култура. То също като аюрведа е наука за живота. Но аюрведа отчита, че всеки човек от детството си трябва да се храни по определен начин, и не променя неговото меню, а само го коригира постепенно, изключвайки от него вредните продукти. Ако месото не е вредно, не го изключва.
- Защо не е полезно да се яде месо?
- Невинаги вкусното е полезно, но полезното винаги е вкусно. Аюрведа не казва да не се яде месо. Аюрведа не забранява нищо сто процента. Налага ограничения само в случай на остро заболяване, предизвикано от повишаване на една от дошите. Човекът трябва да има вяра, че това, което яде, ще му помогне. Ще отговоря обаче и на онези, които мислят че вегетарианството не е пълноценно хранене – щом имунната система е стабилна, значи храната е правилна и пълноценна.

Естествена хармония

- Как откри аюрведа?
- Аз съм родена в Индия, в брахманско семейство, където нормалният начин на хранене е вегетарианският – с много билки, подправки, винаги пресни храни. Когато започнах да се занимавам с аюрведа, разбрах, че съм израснала по аюрведически начин. Дядо ми беше хирург, но използваше и аюрведически рецепти за пациентите си. Баба ми, също образована жена, с две висши образования, всяка неделя ни караше да пием сок Triphla (от три вида индийски билки). Това полезно питие на нас, децата, ни се струваше много горчиво и гледахме да го избягваме. Днес обаче аз самата карам 15-годишната си дъщеря да пие от тази напитка, която й помага да се чувства енергична.
- Колко пъти трябва да приемаме храна на ден според аюрведа?
- Задължително трябва да се закусва. Обядът трябва де е перфектен, а по време на вечеря да се приема по-малко храна. На нито едно сядане на масата не бива да се преяжда (една част от стомаха трябва да остава празна). Храносмилането е много важен елемент в аюрведа – по-важен от храненето дори. Освен това храната трябва да се приема при изключително спокойствие. Храненето е вид медитация („Когато ям, ставам глух и ням.”).
- Помага ли аюрведическата диета за свалянето на килограми?
- И да, и не. Например ако човек по природа е с кафа конструкция и се стреми заради мода да има слабо тяло, то той рискува да си загуби здравето. Следвайки аюрведическите препоръки, той позволява на тялото си да приеме естествената си форма. Аюрведа ни учи да бъдем в хармония със себе си, с тялото си, с ума си и с обкръжаващия ни свят.  
- Приложима ли е аюрведа в България?
- Разбира се. Вие имате толкова много билки, а не ги използвате. Билките са подправки. Аюрведа е начин на хранене, който ни свързва с природата. Аюрведа е грижа за семейството, спокойствие за себе си и за околните, вяра, надежда и любов. Ние в Индия живеем с билките. Те са подправки в храната ни. Правят ни по-здрави и ни освобождават от стреса. Освен че правят ястията ни по-вкусни, те са и нашите „лекарства”, които ние приемаме с храната. Хранейки се, ние мислим за здравето си.

Вата, пита или кафа сте?Как да определим своя тип доша?Впрочем правим уговорката, че най-добре това би направил специалист по аюрведа. Ако се опитате да го установите само по външни белези, може и да сбъркате, защото е твърде възможно да сте смесен тип.
- Кафа (инерция) Визуализира се като слуз. Хората от този тип са добре сложени, имат широк гръден кош, плътна кожа, гъста и мека коса. Отличават се със спокойни, плавни движения. Умеят да запазват самообладание. Добронамерени са.
При дисбаланс кафа проявява някои пасивности, а на физическо ниво – склонност към натрупване на излишни килограми.
- Пита (енергия) Визуализира се с огън. Хората от този тип доша са стройни, пропорционално сложени. Отличават се със среден ръст и не са много мускулести. Имат активна, бърза обмяна на веществата, а също и завиден апетит. Притежават меден (жълтеникав) цвят на лицето, тънки коси с риж оттенък и меки нокти. Всичко започнато тези хора довеждат докрай. Предприемчиви са, но при излишество на огъня са доста избухливи. Често боледуват от жлъчка и чернодробни заболявания.
- Вата (движение) Визуализира се с вятъра. Тези хора имат тънки кости, тесен гръден кош, отчетливо видими вени и сухожилия, рядка коса и хладен поглед. Активни са – ходят бързо, говорят бързо, но и бързо се уморяват. Лесно приемат новото, но при дисбаланс на въздуха много трудно концентрират вниманието си.

На всекиго според дошата

- За кафа Лютивият, стипчивият и горчивият вкус хармонират с кафа доша. На кафа й е противопоказно сладкото. Хората от тип кафа е добре да включат в менюто си кафяв ориз, бобови храни, тофу (соево сирене), а от подправките – джинджифил. Подходящи за тях са всички зеленчуци с изключение на краставиците и доматите и по-сладникавите и сочни зеленчуци. Списъкът с храните, които трябва да избягват, е сравнително по-дълъг: говеждо, пилешко и патешко месо, пшеница, бял ориз, а също и повечето млечни продукти (с изключение на козе мляко). Противопоказно на кафа е и всичко сладко с изключение на натуралния мед. Хората от тип кафа обаче са единствените, на които им се препоръчва да пият по малко кафе.
- За пита Повишеният огън на пита доша може да бъде понижен от храни със сладък, горчив и стипчив вкус. На хора с пита конституция аюрведа препоръчва зърнени и бобови култури. А също и млечни продукти (без сметана и солени сирена). За пита благоприятните храни са цветно зеле, целина, аспержи, кълнове люцерна, слънчоглед. От плодовете – ябълки и грозде. В качеството на подправки са подходящи копърът, канелата, ментата и кориандърът. Да се въздържат от целина, чушки, хрян, розмарин и градински чай. Вредни за тях храни са фъстъците, фъстъченото масло, бадемите, шоколадът и медът. Също така по-добре е да се откажат и от червеното месо, а употребата на сол е желателно да сведат до минимум.
- За вата Превъзбудената вата може да си върне равновесието и хармонията чрез консумация на сладки, кисели и солени храни. В менюто на хората с вата конституция трябва да присъстват: месо (без заешко и говеждо), ориз, елда и пшеница. Полезни за тях са орехите, фурмите, а също и всички млечни продукти. От подправките благоприятно им влияят кардамонът и мускатовото орехче. Но не бива да злоупотребяват с черния пипер и естрагона. Да се въздържат от бобови растения, соя, червени боровинки и диня.

Аюрведа срещу махмурлук

Смесете 1 чаша вода, 1 ч. л. лимонов сок, 1/2 ч. л. захар, щипка сол. Преди пиене се добавя сода бикарбонат. Тази напитка помага за намаляване на пита и ще ви накара да се чувствате по-добре.
Смесете сока от 1 портокал и сока от 1 лимон. Добавете щипка кимион на прах.

Полезно и за трите доши

Продукти: - 250 г кафяв или бял ориз басмати - 250 г броколи (или спанак) - 5 г настърган суров корен от джинджифил – 4–5 листенца пресен босилек - 1/2 ч. л. кимион - 4 зрънца кардамон - 1/2 ч. л. куркума - 3 ч. л. гхи (пречистено краве масло) - по 5 броя бадеми и кашу - щипка сол
Как се приготвя: Оризът се почиства и се слага в 350 мл вода. В дълбока тенджера се стопява гхито и в него се запържва джинджифилът. Прибавят се и останалите подправки. Броколито (или спанакът) се почиства и се слага в тенджерата с подправките. След като леко се запържи, в съда се изсипва и оризът заедно с водата. Оставя се да кипне на силен огън. Когато водата заври, ястието се оставя да къкри на тих огън до пълна готовност на ориза. Накрая се прибавят бадемите и кашуто. Готовото ястие се аранжира с листа пресен босилек.

Забележка: ястието може да бъде приготвено и на фурна.

Разговора води Теодора СТАНКОВА
Снимки Личен архив

Прочетете повече в онлайн изданието на БЕЛА.

БЕЛА - ЗА ЖЕНИТЕ, КОИТО ЗНАЯТ И НЕ ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ.
НОВИЯТ БРОЙ Е ВЕЧЕ НА ПАЗАРА.
Bookmark and Share
Изпрати на приятелИзпрати на приятел Изпрати рецепта, материал, цвете. 

КОМЕНТАРИ
Нов коментар
Моля, пишете коментарите на кирилица с малки букви. В противен случай, те ще бъдат изтривани от модератор.
От:
Коментар:
[b]плътен[/b] [i]наклонен[/i] [url=link]text[/url]
Код безопасности
Код*:
Въведете кода показан на картинката.
E-mail: Искам да получавам отговорите
     

 

Работа         http://www.fishing-mania.com - Fishiing Mania - Българският риболовен портал  
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2018 www.zadoma.com. Всички права запазени.
Станете почитател на ЗаДома във Facebook