РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
цветя рецепти галерия форум Каталог
ГРАДИНА СТАТИИ
Пътят на орхидеите

Пътят на орхидеите

Нежни и екзотични, орхидеите са цветя, които ......
Задачи в градината през август

Задачи в градината през август

През август растенията в градината се нуждаят от ......
Флокс (Phlox)

Флокс (Phlox)

Флоксът е нежно едногодишно или многогодишно ......
Най-подходящите растения за пречистване на въздуха у дома

Най-подходящите растения за пречистване на въздуха у дома

Категорично е доказана способността на повечето ......
Зимни красаваци

Зимни красаваци

Всеки род орхидеи има различни нужди, за да цъфти ......
Как да се грижим за луковичните?

Как да се грижим за луковичните?

Подгответе се отрано с полезна информация за ......
Задачи в градината през август

Задачи в градината през август

През август градината е изпъстрена с ярки цветове и ......
Честита Цветница!

Честита Цветница!

Днес празнуват всички с имена на цветя! Носете като ......
Всички статии »
Начална » Градина » Бонсай - част трета
10-04-2007

Бонсай - част трета

Размножаване чрез семена

Това е начин за получаване на най-голям брой бонсаи. Чудесно е да се наблюдава как младите кълнове се появяват. Това е и сигурен начин да засечем точната възраст на дървото. Основното неудобство, биха казали по-нетърпеливите, е, че се чака.

Започнете от есента, като съберете паднали семена от разходките си из природата. Тези, които покълват бързо, като жълъд, кестен, конски кестен, могат да се засадят веднага. Някои семена имат твърда обвивка и понякога са нужни до две години, за да покълнат. За да се осигури покълнването им, се прибягва до стратификация. За тази цел се използва сандъче. Дезинфекцирайте го, като го попарите с вряла вода и отстранете налепите от предишни употреби. Попарете и речния пясък, който ще използвате като част от почва. Наредете равномерно парчета от счупени саксии (счупени керемиди) и покрийте с едри бучки суха почва, смесете равни части почва и речен, дезинфекциран пясък и засадете семената на равно разстояние едно от друго.

Ако решите да засадите няколко вида семена, не забравяйте да отбележите с пръчица или да направите схема на лист хартия, за да няма объркване после.

Семената, които се засяват след стратификация, са: череша, бук, дюля, тис, глог, липа, клен, див рожков, габър, чимшир.
Семената, които не се нуждаят от стратификация са: бор, ела, кипарис, криптомерия, хибискус и цитрусови. Тези семена се събират и се пазят на сухо до пристигане на пролетта.

След като цветарникът или сандъчето са готови с пластовете почва, накиснете за около три дни семената в нехлорирана вода. Добрите семена трябва да потънат, а тези, които изплуват, изхвърлете.

При засаждането покривайте семената със слой с дебелина, два пъти по-голяма от дебелината на семената. Напръскайте с дозатор почвата, покрийте сандъчето със стъклена плоскост и оставете на топло. Ежедневно осигурявайте влажност на почвата, а когато семената покълнат, отстранете стъкления похлупак, сложете на по-светло, намалете отоплението и от време на време изнасяйте навън, като прибирате вечер цветарника.

Светлина: Дръвчетата обичат светлината. За да стимулирате растежа им, през лятото бихте могли да ги изнасяте на балкона, но внимавайте да не ги излагайте на пряка слънчева светлина.

Температура: Тропичните видове се нуждаят през зимата от 18 до 24 °С, а субтропичните от 10 до 16 °С. Разбира се, не трябва да са в близост до отоплителни уреди и не трябва да се излагат на течение. Близостта на бонсаите до нашето жилище не може да ги предпази напълно от студовете. Понижението на температурите под 0 градуса е опасно не само за растенията, но и за керамичните съдове. Покритието с дървени скари в комбинация с полиетилен ще ни предпази от нежелани последици. По същия начин ще избегнем и снега, който може да предизвика пречупване на оформени вече клони и стъбла. При температури по-ниски от 10 градуса трябва да помислим за допълнително отопление или преместване на растенията на по-топло място.
Неблагоприятното въздействие на късните пролетни и ранните есенни слани може да се намали чрез поставянето на съдовете на поставки с височина над 60-80 см. По такъв начин растенията се предпазват от долния студен въздушен поток, а наблюдението се осъществява отгоре, което спомага за по-пълното възприемане на бонсай. Не трябва да се пренебрегва и устойчивото фиксиране на съдовете към поставките.

Торене: За подхранване на почвата най-подходящи са течните органични торове. От пролетта до есента, когато дръвчетата растат най-много, наторяването се извършва веднъж на всеки четири седмици, а през зимата ("летаргичен" сезон) на всеки осем.

Ако през пролетта или лятото бонсаят ви започне да цъфти, изложете го на малко повече светлина. За да запазите формата, както и да спомогнете за правилния растеж на вашето дръвче, редовно изрязвайте пожълтелите листа, премахвайте някои от долните клонки, както и нежеланите разклонения.

Идеята за миниатюризация се реализира главно чрез системни подрязвания на корените и короната. Според ефекта, който се постига, подрязванията могат да се разделят на формиращи и поддържащи. В периода, необходим за постигане на желаната форма, се използват и двата вида. Чрез формиращите подрязвания, се намалява височината на растението и дължината на неговите корени, а чрез поддържащите се благоприятства развитието на нови разклонения и се спомага за смаляване размерите на листата. При растения над 6-9 години (възрастта зависи от биологичния вид) подрязванията, както и другите грижи целят поддържането на вече постигната форма. Пропорционалното смаляване на всички части от бонсай не се отнася само до дебелината на стъблото, а до съзнателното стимулиране на прираста по диаметър, като показател за възрастта и ценността на екземплярите.

За своето нормално развитие бонсаите се нуждаят от "топли и студени нощи". Тяхното най-подходящо място в нашите жилища е на открито - в градината или на балкона. Мястото трябва да отговаря на изискванията, които предявяват конкретните биологични видове. Слънчевите тераси са подходящи за светлолюбивите бял бор, черен бор, лиственица, кедри, смрик, веймутов бор, гинко, котонеастер, бреза, миризлива върба, глог.

Прекалено слънчевите южни и югозападни изложения могат да се коригират с помощта на леки дървени скари. Тогава може да се използват видове, които изискват полусянка - смърч, криптомерия, полски клен, различни форми кипариси, азалии и други.
При изцяло сенчести изложения броят на видовете е ограничен. Това са главно тис, цуга. И в закрити помещения за успешното експониране на бонсай се използват поставки. Те трябва да са от естествени материали, изчистени от декоративни елементи. Това улеснява възприемането на бонсай като умалено копие на аналогични видове, растящи на свобода.

Bookmark and Share
Изпрати на приятелИзпрати на приятел Изпрати рецепта, материал, цвете. 

КОМЕНТАРИ

1.  Ровал :
2007.05.03 23:59
моля, да ми кажете какви са дръвчетата от снимките
поместени в статията по точно оцветеното в червено
2.  sonq :
2007.05.26 20:03
този саит разполага с разнообразни информация която е много интерестна и привлекателна

поздравления за сьздателите
3.  r_v :
2007.05.29 16:29
Това е японски клен (Acer), много красиво дръвче, срещат се обикновено 2 вида - единият е със силно изрязани листа.
4.  ikiv :
2007.06.10 15:29
mogo sa krasivi
tarsq da si zakupq
5.  BonZajcho :
2007.11.09 22:35
БонЗай, какво а това, някаква нова дума, а може би става въпрос за БонСай. Всеки може да провери в книгите и сайтовете и ще се убеди.

Двете дървета, доколкото мога да вида са Acer palmatum (дланевиден клен), с различнни форми.


Без допълнителен коментар. БонЗайствайте
6.  vesi1958 :
2008.09.21 17:27
kade moga da namera saksii za bonzai? obikolih navsqkade po magazinite no ne namerih?ako znaete mollq vi kajete?blagodarq vi predvaritelno?
  Всички коментaри (6)Нов коментар
Моля, пишете коментарите на кирилица с малки букви. В противен случай, те ще бъдат изтривани от модератор.
От:
Коментар:
[b]плътен[/b] [i]наклонен[/i] [url=link]text[/url]
Код безопасности
Код*:
Въведете кода показан на картинката.
E-mail: Искам да получавам отговорите
     

 

  http://www.fishing-mania.com - Fishiing Mania - Българският риболовен портал     Имоти   Работа  
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2020 www.zadoma.com. Всички права запазени.
Станете почитател на ЗаДома във Facebook