РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
цветя рецепти галерия форум Каталог
ГРАДИНА СТАТИИ
Пътят на орхидеите

Пътят на орхидеите

Нежни и екзотични, орхидеите са цветя, които ......
Задачи в градината през август

Задачи в градината през август

През август растенията в градината се нуждаят от ......
Флокс (Phlox)

Флокс (Phlox)

Флоксът е нежно едногодишно или многогодишно ......
Най-подходящите растения за пречистване на въздуха у дома

Най-подходящите растения за пречистване на въздуха у дома

Категорично е доказана способността на повечето ......
Зимни красаваци

Зимни красаваци

Всеки род орхидеи има различни нужди, за да цъфти ......
Как да се грижим за луковичните?

Как да се грижим за луковичните?

Подгответе се отрано с полезна информация за ......
Задачи в градината през август

Задачи в градината през август

През август градината е изпъстрена с ярки цветове и ......
Честита Цветница!

Честита Цветница!

Днес празнуват всички с имена на цветя! Носете като ......
Всички статии »
Начална » Градина » Първите цветя на прол
14-08-2004

Първите цветя на пролетта

След сивите, мрачни дни на зимата, ослепителната картина на цъфналите луковични цветя е достойна за възхищение.Но ако искате и във вашата градина да разцъфнат лалета, нарциси, минзухари и зюмбюли, трябва да ги засадите още през есента.

Луковичните цветя трябва да имат достатъчно време да развият коренна система, а също имат нужда да преживеят и един студен период. Следователно, ако ги засадите през късната есен или ранна пролет, те няма да образуват цветове до следващата година.

Добра идея е, преди да тръгнете да купувате луковици, да изследвате обстойно двора си. Важно е, местата, които сте избрали за цветята, да се дренират добре. Луковиците биха изгнили в постоянно влажна почва. Повечето луковични виреят по-добре в слънчеви места. Тъй като по време на цъфтежа им широколистните дървета и храсти нямат листа, тяхната близост няма да е проблем.

Следващото нещо е да решите, кои луковици, къде ще засадите. За да редувате цъфтежа, трябва да изберете такива, които цъфтят ранна пролет, в средата на пролетта и късна пролет. Ще се ориентирате по етикетите и каталозите. За по-голям оптически ефект, използвайте по-голямо количество луковици, но минимум 10 за препоръчване. Някои градинари предпочитат да използват един вид луковици от един и същи вид, примерно само розови лалета в единия край на градината. Други предпочитат да засадят различни по цвят растения, групирани в на връзки, примерно – връзка червени до връзка жълти лалета. Друго решение, подходящо за малки пространства, като сандъчета или саксии, е да смесите луковици, които раждат различни по вид и цвят растения. Например да засадите лалета, с различни нюанси на пурпурно, лилаво, розово и бяло.

За да имате най-богат избор, купете луковиците, веднага щом се появят в градинските центрове или цветарските магазини, обикновено през късния август или ранния септември. Добре охарнените, изглеждащи здрави луковици, ще родят и най-много цветове. Избягвайте плесенясалите, натъртените и тези с други дефекти.

Трябва да засадите луковиците късния септември или ранния октомври, след като температурата на почвата е паднала. Ако ги засадите прекалено рано, те могат да почнат да никнат веднага. От друга страна трябва да изберете подходящия момент, за да имат растенията достатъчно време да развият коренна система, преди земята да замръзне.

Засаждането на луковиците на подходящата дълбочина е жизненоважно. За целта следвайте стриктно инструкциите на производителя. Има два метода за засаждане на луковици. Единият е да се изкопае гнездо на нужната за засаждане на луковицата дълбочина. Това своеобразно легло се покрийте със слой органична тор и добавете супер фосфат или тор за луковици. Това улеснява отцеждането на почвата, подобрява състава на почвата и стимулира образуването на корени. Луковиците поставете със заострената част нагоре.Сложете тор и на почвата, която сте изкопали в началото и покрийте с нея луковицата. Другият метод е да използвате инструмент, с който да направите дупка в почвата. Ще откриете много такива приспособления на пазара. Разровете почвата в дупката , сипете малко тор и поставете луковицата със заострената част нагоре. Запълнете дупката със същата смес и полейте обилно.

Веднъж засадени, луковиците не се нуждаят от много грижи. Поливайте ги отвреме навреме през есента и зимата, ако не вали достатъчно дъжд или сняг. Когато почвата замръзне, луковиците трябва да се покрият с листа или слама, за да се поддържа по възможност постоянна температура. През пролетта редовно отстранявайте мъртвите листа, за да не черпят от енергията на растението за оформяне на семена. Ако искате растението да има цветове и следващата година, не късайте листата, преди да за загинали напълно. Цветето може да изглежда много опърпано в този си вид, с жълти и изсъхнали листа, но именно те произвеждат хранителните вещества, които се складират в луковицата и е необходимо да им дадете възможност да завършат този процес.

Нарцисите, минзухарите и другите луковични ще продължат да цъфтят през следващите няколко години. Така вашият труд ще бъде многократно възнаграден, а вашата градина ще бъде истинска наслада за вашите очи.

Bookmark and Share
Изпрати на приятелИзпрати на приятел Изпрати рецепта, материал, цвете. 

КОМЕНТАРИ
Нов коментар
Моля, пишете коментарите на кирилица с малки букви. В противен случай, те ще бъдат изтривани от модератор.
От:
Коментар:
[b]плътен[/b] [i]наклонен[/i] [url=link]text[/url]
Код безопасности
Код*:
Въведете кода показан на картинката.
E-mail: Искам да получавам отговорите
     

 

      http://www.fishing-mania.com - Fishiing Mania - Българският риболовен портал     Имоти
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2018 www.zadoma.com. Всички права запазени.
Станете почитател на ЗаДома във Facebook